ANALIZĂ: Cum a încurcat ACSM Politehnica liderul? Cele șase chei ale meciului cu galonata CFR Cluj

marți, 18 februarie 2025, 04:19
3 MIN
 ANALIZĂ: Cum a încurcat ACSM Politehnica liderul? Cele șase chei ale meciului cu galonata CFR Cluj

ACSM Politehnica Iași a remizat duminică, 1-1, pe stadionul „Emil Alexandrescu”, în etapa a XXVII-a a Ligii I de fotbal, cu echipa clujeană CFR. Rezultatul obținut cu o echipă net superioară, la toate capitolele, este cu atât mai mult de lăudat, cu cât a fost obținut în condiții deosebite.

Condus cu 1-0 din minutul 5, rămas în inferioritate numerică încă din minutul 26, Iașul a reușit să egaleze, în minutul 63, și să mențină apoi rezultatul. În analiza următoare, „Ziarul de Iași” vă prezintă cele cinci chei cu care Poli a reușit să obțină un punct.

  1. Atitudinea

ZdI a spus de nenumărate ori că, într-un campionat modest, nivelat în jos, în care doar FCSB are nuanțe europene, atitudinea face diferența. Truismul amintit a fost văzut și duminică.

Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici

Punând osul, alergând, dăruindu-se total, jucătorii ieșeni au anulat decalajul valoric consistent, ACSM Politehnica jucând, mult timp, de la egal la egal cu CFR, pe care chiar a dominat-o în multe momente.

  1. Inspirația lui Miriuță

Antrenorul lui Poli, Vasile Miriuță, are meritele lui în obținerea remizei. În afară de faptul că a reușit să trezească un vestiar care părea resemnat pe finalul mandatului lui Emil Săndoi, tehnicianul a făcut câteva mutări care au fost determinante în economia partidei.

Linia de apărare a fost mai sigură în actul secund, după ce Soares a fost mutat în centru, în locul ezitantului Silva, pe dreapta apărând Adăscăliței, iar atacul a urcat după rocada Tailson – Skuka și a primit oxigen după introducerea lui Diakhaby de pe final.

  1. Aportul jucătorilor noi

După multe rateuri, ACSM Politehnica pare că a fost inspirată în ceea ce privește campania de transferări din ultimele zile. Deși au avut doar câteva antrenamente în Copou, Skuka și Diakhaby au avut debuturi mai mult decât promițătoare. Dacă vor merge pe aceeași linie, și dacă un Boben ori un Bordușanu vor arăta de ce au jucat la CFR, respectiv Dinamo, Poli va avea pe cine să se bazeze în campania pentru evitarea retrogradării.

  1. Trezirea jucătorilor vechi

Pe lângă aportul personal, nou-veniții au mai avut un alt efect benefic, „senatorii” care, în lipsa concurenței, aveau evoluții subțiri, trezindu-se duminică.

Simțind, probabil, că, totuși, conducerea nu a aruncat prosopul, de vreme ce a adus jucători de calitate pentru nivelul Iașului, fotbaliști precum Samayoa, Ispas ori Ștefanovici par a fi renăscut, ultimul făcând, probabil, cel mai bun meci de când joacă în Copou.

  1. Starea terenului

La fel ca în duelul cu U Craiova, din tur, când a bătut pe un teren mocirlos, Politehnica a fost avantajată de starea terenului, chiar dacă acesta a rezistat nesperat de bine. Pe o suprafață acoperită de zăpadă, echipa mai tehnică, cu trasee mai clare, cum e CFR, a fost dezavantajată, clujenii având o construcție anevoioasă. Jucând mai simplu, Iașul (care a avut și un dram de noroc) s-a adaptat mai bine vremii și a obținut un punct important. Și pentru clasament, și pentru moral.

  1. Fanii

Un astfel de de rezultat, onorabil, nu putea fi obținut dacă echipa nu avea și „aripi” din tribune. Peste 2.000 de ieșeni au uitat de toate supărările pe care favoriții le-au livrat în acest sezon, au ignorat prognozele meteo și au venit în Copou, pe o arenă care oferă facilități comparabile cu cele din anul construcției, 1960.

Fanii nu numai că au înfruntat un frig aspru, dar au și împins des echipa de la spate, strigarea la unison, minute bune, a numelui orașului fiind una dintre cele mai solide dovezi ale faptului că ieșenii pot fi uniți dacă au pentru ce.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii