Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Analiză: Pe cine reprezintă în realitate primarul Mihai Chirica. Misterul celor 11 procente

Specialiştii ieşeni au analizat pentru „Ziarul de Iaşi” rezultatele alegerilor locale.

GALERIE
Mihai Chirica primar Iasi1
  • Mihai Chirica primar Iasi1
- +

Dincolo de premierele cele mai vizibile de la alegerile de anul acesta, precum alegerea lui Nicuşor Dan la Bucureşti, înfrângerea suferită de PSD în Vrancea sau victoria zdrobitoare a USR la Timişoara, Iaşul se află şi el în topurile naţionale, dar cu o premieră negativă. După cum a mai scris până acum „Ziarul de Iaşi”, primarul a fost ales anul acesta în municipiul Iaşi cu cele mai puţine voturi din 1990 încoace. 

A fost relevant şi trebuie luat în considerare contextul pandemiei COVID-19, dar faptul că Mihai Chirica a obţinut puţin peste 11% din voturi raportat la populaţia totală cu drept de vot a Iaşului (circa 36.200 din peste 320.000 de alegători) ridică semne de întrebare privind reprezentativitatea în faţa alegătorilor, dar şi conştientizarea cetăţenilor cu privire la importanţa votului. Din acest punct de vedere, „Ziarul de Iaşi” a întrebat mai mulţi profesori universitari şi analişti politici ce prestanţă mai are în acest condiţii un primar în faţa cetăţenilor. Amintim că situaţia de la Iaşi nu e singulară, cifre în jurul a 10% pentru victorie au fost înregistrate şi la Slobozia, Constanţa sau Botoşani.

Lucian Dîrdală: Ar fi bun şi „răul cel mai mic”, dar nu-l putem alege – Politologul ieşean Lucian Dîrdală apreciază că o astfel de problemă a reprezentativităţii există, dar nu consideră că sunt diferenţe mari între situaţia unui lider ales executiv direct şi cea a membrilor unor organe colective, precum consilierii sau parlamentarii. El atrage atenţia asupra faptului că prezenţa la vot este slabă şi „ar fi bizar să fie şi altfel” în contextul în care implicarea cetăţenilor în politică este de aceeaşi manieră, cu excepţia momentelor de indignare sau de acumulare de emoţii la nivel social. „Democraţia este un bun pe care românii îl doresc, dar în care nu sunt dispuşi să investească.

Aşadar, da, există o problemă de reprezentativitate, dar aceasta nu ar afecta autoritatea celor aleşi decât dacă, începând din a doua zi de după scrutin, ei ar simţi controlul exigent al comunităţii”, a explicat Lucian Dîrdală.

Acesta consideră că votul în două tururi ar trebui să fie cel folosit, pentru că oferă unui cetăţean ocazia să se simtă mai implicat, luând decizia finală în stabilirea conducătorului local, chiar şi prin metoda „răului cel mai mic”. „Pentru a nu exista dubii, eu susţin revenirea la două tururi, dar resping o bună parte din argumentaţia care o însoţeşte, mai ales pe cea venită dinspre partidele politice: nimeni nu le împiedică să facă alianţe preelectorale, nimeni nu le împiedică să-şi promoveze din vreme politicieni care să se afirme ca alternative pentru funcţia de primar, nimeni nu le împiedică să recurgă la personalităţi de prestigiu din societatea civilă dacă nu au în rândurile lor candidaţi buni. Şi nimeni nu împiedică mediul de afaceri, mediul non-guvernamental sau elitele academice să susţină candidaţi independenţi, dacă oferta partidelor nu le satisface”, a punctat Lucian Dîrdală. El consideră că această concepţie generală a societăţii şi faţă de vot nu va putea schimbată în scurt timp, fiindcă populaţia reacţionează la apărarea democraţiei doar atunci când ea este pusă în pericol existenţial, atlfel „vor fi puţini cei care vor investi în ea”.

Liviu Antonesei: Ne-am trezit cu junii corupţi în locul bătrânilor corupţi Şi scriitorul Liviu Antonesei spune că democraţia noastră arată aşa cum este fiindcă partidele, în marea lor majoritate, arată ca structuri clientelare, nu ca iniţiative oneste de reformă şi reprezentare a cetăţenilor. „Cvasi-mafiote, împărtăşesc toate, în grade variabile, aceeaşi ideologie bicefală care miciurinizează populismul şi cleptocraţia. De asta şi pare aşa de firească migraţia de la o gaşcă la alta. Până acum, tentativele de auto-reformă, de întinerire sau chiar feminizare au eşuat. Ne-am trezit cu junii corupţi în locul bătrânilor corupţi”, a precizat Liviu Antonesei. Acesta crede că Mihai Chirica nu va avea în ochii alegătorilor o problemă de reprezentativitate, fiindcă a câştigat cu votul majoritar al celor care s-au prezentat la alegeri.

Nu e vina lui Mihai Chirica, crede scriitorul, sau a vreunui alt om politic aflat în această situaţie, ci a sistemului politic care timp de 30 de ani a condus către situaţia unde ne află astăzi. „Avem o clasă politică incompetentă, lacomă, fără legătură cu alegătorii şi cu realitatea ţării. Factorii agravanţi sunt traseismul politic şi condiţiile speciale ale procesului electoral în urma pandemiei. Alegerea primarilor, ca şi a preşedinţilor de CJ, într-un singur tur nu este în măsură să sporească legitimitatea, ci o reduce”, a completat scriitorul.

Gh.-Ilie Fârte: Mulţi români votează cu picioarele, mutându-se în altă ţară La solicitarea „Ziarului de Iaşi”, conf.univ.dr. Gheorghe-Ilie Fârte, specialist în ştiinţe ale comunicării de la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, a identificat şase motive pentru care majorităţile din consiliile locale şi cele judeţene nu vor fi alese în viitorul apropiat cu 50%^1 din voturile alegătorilor, pentru a le garanta reprezentativitate adevărată. El identifică modalitatea de alegere într-un singur tur de scrutin, percepţia că alegerile sunt lipsite de o miză importantă, penuria de candidaţi viabili, traseismul politic, inexistenţa unei campanii electorale vibrante sau antrenante şi disponibilitatea redusă a cetăţenilor de a-şi asuma costurile implicării în lupta politică.

„În situaţii normale, când se administrează doar probleme curente într-un climat de relativă bunăstare, lipsa sprijinului electoral explicit nu constituie o problemă. Lipsa de reprezentativitate nu împiedică îndeplinirea mandatului. Însă, la prima situaţie de criză serioasă, aleşii locali care nu beneficiază de încrederea majorităţii corpului electoral se vor vedea nevoiţi să-şi părăsească posturile şi funcţiile”, a precizat conf.dr. Gheorghe-Ilie Fârte.

El punctează faptul că dezavantajul alegerii într-un singur tur este acela că o clasă politică poate fi înnoită foarte greu şi sunt avantajate partidele mari şi candidaţii care se află deja în funcţie. Profesorul spune că trebuie să existe un sistem de vot proporţional, cu un prag mult mai mic de 5%, trebuie alegeri în două tururi la primari şi preşedinţi de CJ, ca numărul mandatelor unui primar să fie limitate şi să se discute teme electorale care au cu adevărat o miză pentru cetăţeni. Doar aşa poate fi reaprins interesul pentru jocul politic, în opinia sa. „Nu trebuie uitat faptul că mulţi români dezamăgiţi de calitatea candidaţilor şi a ofertelor electorale preferă să voteze cu picioarele, mutându-se în altă ţară. Neresimţind presiunea electoratului frustrat şi nemulţumit, partidele politice îşi permit să-şi urmărească propria agendă şi să amâne propria lor reformare”, a conchis acesta. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri