Analiză: Peste 9 milioane lei obţinuţi de universităţile din Iaşi pe proiecte ale Fondului de Dezvoltare
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Analiză: Peste 9 milioane lei obţinuţi de universităţile din Iaşi pe proiecte ale Fondului de Dezvoltare

GALERIE
cercetare
  • cercetare
- +

Cele cinci universităţi de stat din Iaşi au reuşit să atragă 9,012 milioane de lei prin proiectele depuse la cele 6 domenii ale Fondului de Dezvoltare Instituţională.

Există două universităţi în top cu aceste proiecte: Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” (USV, cu fosta denumire USAMV) şi Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”.

USV a reuşit să atragă cei mai mulţi bani dintre toate instituţiile de învăţământ superior din Iaşi, mai exact 2,029 milioane de lei, cu doar 9.000 de lei mai mult decât TUIASI, care a strâns 2,020 milioane de lei.

În continuare, Universitatea „Al.I. Cuza” a atras 1,987 milioane de lei, Universitatea de Medicină şi Farmacie a obţinut 1,508 milioane de lei, iar Universitatea de Arte a adus la buget 1,468 milioane de lei. Se remarcă în acest caz o serie dintre proiectele instituţiilor de învăţământ superior care au fost evaluate printre primele din ţară.

TUIASI are două astfel de proiecte: cel mai bine punctat la nivel naţional în cazul domeniului D6, care priveşte susţinerea cercetării, şi al doilea cel mai bun proiect la nivel naţional la domeniul strategic D2 - internaţionalizare.

La domeniul D3, care priveşte asigurarea funcţionării în bune condiţii a grădinilor botanice, staţiunilor didactice, bazelor de practică şi altor infrastructuri de susţinere a activităţilor didactice precum bazele de practică, Iaşul are două proiecte fruntaşe. Primul îi aparţine USV-ului, care are al doilea cel mai bine punctat proiect la nivel naţional, iar pe locul al patrulea este UAIC la această categorie.

În rest, multe dintre proiectele universităţilor ieşene se află în primele 10-15 la nivel naţional, cu o serie de excepţii, în funcţie de categorii. De altfel, conform site-ului Consiliului Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior din România, suma maximă ce putea fi obţinută de o universitate pentru fiecare proiect era de 400.000 de lei cu două excepţii: la domeniul 3, care viza grădinile botanice, suma maximă este de 600.000 de lei, iar la domeniul 4, care viza societăţile antreprenorial studenţeşti, suma maximă era de 250.000 de lei.

„Fondul de Dezvoltare Instituţională (FDI) are ca scop susţinerea proiectelor de dezvoltare instituţională de la nivelul universităţilor de stat din România, finanţate din bugetul Ministerului Educaţiei, în vederea creşterii capacităţii instituţionale şi îmbunătăţirii calităţii sistemului naţional de învăţământ superior”, se precizează în descrierea proiectului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum să transformi o instituţie esenţială pentru piaţa asigurărilor într-o vacă bună de muls?

Dan CONSTANTIN

Cum să transformi o instituţie esenţială pentru piaţa asigurărilor într-o vacă bună de muls?

Cert este că piaţa asigurărilor nu este supravegheată în nici un fel, iar salariile lor babane sunt plătite din poliţele noastre, ale tuturor.

Filmuletul zilei

opinii

Irimia. Florin Irimia

Codrin Liviu CUȚITARU

Irimia. Florin Irimia

„Cazul” prezenţei prozatorului Florin Irimia pe lista de „activitate ştiinţifică zero” a Universităţii din Iaşi îmi demonstrează clar nebunia în care s-a ajuns cu „scientometria”. Acest monstru e pe cale să anuleze diversitatea şi bogăţia experienţei intelectuale, care ar trebui să stea la temelia vieţii universitare. Este noul „nazism” academic şi nu greşesc deloc emiţând o asemenea comparaţie.

Câteva date statistice recente (I)

George ŢURCĂNAŞU

Câteva date statistice recente (I)

În plan regional, cele opt judeţe ale Moldovei au coborât sub 4 milioane de locuitori, involuţia demografică având valori peste media naţională (-9 la mie). Alături de judeţul Iaşi, doar Suceava are un declin inferior mediei naţionale (-6,4 la mie). Toate celelalte judeţe au pierdut între 11,2 şi 13,8 la mie din populaţie.

Minciuna de aur

Bogdan ILIESCU

Minciuna de aur

„A lie told often enough becomes the truth.” (O minciună spusă suficient de des devine adevărul.) Vladimir Lenin

pulspulspuls

E clară treabă, fraţilor: oamenii lui Mihăiţă sunt toţi în fundul gol!

E clară treabă, fraţilor: oamenii lui Mihăiţă sunt toţi în fundul gol!

Nu ştim dacă ştiţi, dar, pe lângă un fin analist cu doftorat magna cu lăute în sforăraie politică de Bahlui, amicul nostru Archibald Tănase este şi un vechi şi încercat şofer în traficul infernal din Iaşi. 

Caricatura zilei

Toc

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.