ANALIZĂ: Piaţa terenurilor agricole din România a înregistrat creşteri ale preţului unui hectar între 25 şi 40% în ultimul deceniu

marți, 05 noiembrie 2024, 17:04
4 MIN
 ANALIZĂ: Piaţa terenurilor agricole din România a înregistrat creşteri ale preţului unui hectar între 25 şi 40% în ultimul deceniu

Cea mai mare scumpire a fost în regiunea Bucureşti-Ilfov, unde preţul mediu al unui hectar a ajuns la 12.000 de euro.

Piaţa terenurilor agricole din România a cunoscut o evoluţie ascendentă în ultimul deceniu, cu creşteri ale preţului unui hectar între 25 şi 40%, arată o analiză realizată de Appraisal & Valuation SA, firma deţinătoare a brandului NAI Romania & Moldova. Cea mai accentuată scumpire se constată în regiunea Bucureşti-Ilfov, unde preţul mediu al unui hectar a ajuns la 12.000 de euro, în ultimii ani, cu 40% mai mult faţă de 2015.

”Piaţa terenurilor agricole din România a cunoscut o evoluţie ascendentă în ultimul deceniu, cu creşteri ale preţului unui hectar între 25 şi 40%, reflectând o cerere în continuă creştere şi îmbunătăţiri ale infrastructurii agricole”, arată o analiză realizată de Appraisal & Valuation SA, firma deţinătoare a brandului NAI Romania & Moldova şi emitent listat pe BVB (simbol: APP).

Deşi preţurile terenurilor au evoluat în ritmuri diferite în funcţie de regiune, toate zonele au înregistrat majorări semnificative în intervalul 2015-2024.

Preţurile medii ale terenurilor agricole în 2024 arată un salt impresionant faţă de 2015, situaţia în cele opt regiuni de dezvoltare arătând astfel:

  • Bucureşti-Ilfov rămâne cea mai scumpă regiune agricolă din România, atingând 12.000 euro/hectar (ha) în 2022, cu o creştere de aproximativ 40% faţă de 2015.
  • Vestul României (peste 9.000 euro/ha) a înregistrat o creştere de aproximativ 30% în ultimii ani​.
  • Sud-Est şi Sud-Vest au ajuns la 8.100 euro/ha, cu o creştere de aproximativ 35% faţă de 2015​.
  • Nord-Vest (7.600 euro/ha) şi Nord-Est (7.000 euro/ha) au înregistrat o creştere mai modestă, de aproximativ 25-30% faţă de 2015​.

Potrivit analizei realizate de NAI Romania & Moldova, principalii factori care au impulsionat creşterea preţurilor sunt:

  1. Interesul investitorilor străini şi locali pentru terenurile destinate culturilor de valoare ridicată (grâu, porumb, floarea-soarelui), dar şi pentru culturi specializate precum viţa de vie, fructele şi legumele.
  2. Proiectele de infrastructură agricolă şi investiţiile în irigaţii, care au făcut ca anumite zonele din sud-est şi sud-vest să devină atractive pentru investiţii pe termen lung.
  3. Creşterea cererii pentru exporturi de produse agricole, care a mărit presiunea asupra preţurilor terenurilor din zonele accesibile logistic, cum ar fi regiunile din vestul ţării şi cele din jurul Bucureştiului.

„Deşi au cunoscut un deceniu de creşteri substanţiale, preţurile unui hectar de teren agricol din România rămân, în cea mai mare parte, sub media europeană de 10.578 euro/ha (2022), singura excepţie fiind regiunea de dezvoltare Bucureşti-Ilfov. Pe de altă parte, disponibilitatea unor terenuri la un preţ mai redus nu înseamnă că acelea sunt cele mai bune opţiuni pentru fermieri, ci România are multe terenuri de calitate superioară, ale căror preţuri sunt aşteptate să crească în următorii ani. Dată fiind situaţia climatică, marcată de ultimii ani secetoşi, creşterea ar putea să fie mai moderată decât în ultimii ani”, spun reprezentanţii companiei.

În acelaşi timp, exista zone în care se pot identifica terenuri la preţuri de 2-3.000 euro/ha, unde preţul de tranzacţionare în mod normal depăşeşte 10.000 euro/ha. Aceste excepţii sunt cauzate, în mare parte, de productivitatea scăzută, în cele mai multe cazuri producţia fiind egală cu zero, fermierii alegând de cele mai multe ori să nu le mai lucreze. Sunt mai multe judeţe unde se identifică astfel de zone răzleţe.

„În schimb, oportunităţile pentru terenuri specializate şi loturi poziţionate strategic vor menţine piaţa competitivă, în special în regiunile bine conectate la infrastructură. De asemenea, dezvoltarea infrastructurii rutiere şi noi proiecte de irigaţii ar putea creşte atractivitatea unor regiuni care până acum erau mai puţin exploatate​”, consideră Andrei Botiş, CEO Appraisal & Valuation SA (NAI Romania & Moldova).

Fondată în 2010, Appraisal & Valuation SA (listată la BVB, sub simbolul APP) deţine brandul NAI Romania, fiind unul dintre liderii de piaţǎ pentru servicii de evaluǎri şi în acelaşi timp, reprezentantul exclusiv al NAI Global în România şi Republica Moldova. NAI Global reprezintǎ o reţea de companii imobiliare comerciale independente şi unul dintre cei mai mari furnizori de servicii imobiliare comerciale din întreaga lume, formată din 5.000 de profesionişti şi 375 de birouri, aflate în 55 de ţări din întreaga lume.

Portofoliul de servicii al companiei include: evaluări imobiliare, evaluarea companiilor, evaluarea obiectelor de artă, a terenurilor agricole, a fermelor de producţie, a halelor de depozitare şi producţie, a hidrocentralelor şi microhidrocentralelor, a parcurilor eoliene şi fotovoltaice, precum şi a echipamentelor tehnice. APP a evaluat toate activele celui mai mare emitent listat pe BVB, Hidroelectrica SA (simbol: H2O), în cei doi ani premergători listării şi continuă evaluarea după listarea companiei.

Appraisal & Valuation SA este membru corporativ al Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi (ANEVAR), organizaţie profesională de utilitate publică, fără scop patrimonial, din care fac parte evaluatorii autorizaţi care dobândesc această calitate, în condiţiile legii.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii