ANALIZĂ Politehnica respiră! Care au fost cheile victoriei obținute de ieșeni în fața Craiovei? Șase puncte
Politehnica Iași a reușit să iasă din criză, să facă uitat „setul” încasat la Sibiu, 2-6, în etapa a VIII-a a Ligii I de fotbal, și să scoată nasul din zona roșie a clasamentului. Acest lucru a fost generat de succesul obținut duminică seară, 2-0 cu Universitatea Craiova, în runda a IX-a.
Partida, care a avut mai multe felii (nimic în primele 25 de minute, 20 de minute ale Iașului, 30 ale Craiovei și un final cu o notă în plus pentru gazde), a fost, din punct de vedere al statisticii, a oaspeților: 70% posesie (!), 21-16 la șuturi (5-5 pe poartă), 12-1 la cornere, 507-227 la pase , 417-147 la pase precise.
De ce, în aceste condiții, scorul final a fost 2-0, analizăm în cele ce urmează, când vă prezentăm principalele șase chei ale victoriei ieșene.
-
Atitudinea
Deși s-a pregătit o săptămână cu antrenori interimari, asistenții portughezi ai fostului antrenor, Anthony „Tony” Da Silva, care, probabil, nu aveau chef de nimic știind că vor pleca și controversatul Mugurel Cornățeanu, și nu s-a antrenat decât pe gazon sintetic după instalarea lui Emil Săndoi, fotbaliștii ieșeni s-au dăruit total pe un teren care spre final era aproape impracticabil. Sugestivă pentru schimbarea de atitudine față de meciul de la Buzău a fost modul în care s-au dăruit, printre alții, Kamberi sau Gouet, simpli pietoni cu Hermannstadt, dar și un Vali Gheorghe sau Tailson. Iar lista îi poate cuprinde pe toți jucătorii ieșeni!
-
Eficiența
În ciuda dominării statistice nete a oaspeților, Poli a avut un capitol capital la care s-a impus, cel al ocaziilor clare de gol, la care scorul a fost 5-4. Iar cum Iași a reușit să concretizeze 33% din oportunitățile din primul act și jumătate din cele două de după pauză, iar oltenii nu au găsit drumul spre gol, punctele au rămas în Copou.
-
Jesus Fernandez
Având pe conștiință multe goluri în acest sezon, portarul spaniol a făcut minuni în startul actului secund. Fernandez a avut trei intervenții capitale, la șuturile lui Bancu, Baiaram și Paradela, într-un moment al jocului în care Poli era groggy și U putea schimba cursul partidei.
-
Emil Săndoi
În puținele zile în care a lucrat cu echipa, noul antrenor a reușit să trezească o trupă îngenunchiată, să o organizeze eficient și să aibă câteva mutări capitale în economia partidei. A schimbat, în start, flancul stâng, unde au apărut Ispas și V. Gheorghe și a pus accent în ofensivă în acea zonă, vulnerabilă pentru oaspeți, care contau pe mult prea ofensivul Vlădoiu și un Baiaram care nu face faza defensivă. Urmarea? În urma unor acțiuni inițiate pe flancul stâng au apărut trei ocazii mari în prima repriză, unda fiind concretizată.
Lui Săndoi i-au ieșit și schimbările, extremele proaspete introduse în minutul 66, Gheorghiță și mai ales Tailson, profitând de culoarele existente, brazilianul reușind și să înscrie.
-
Forma palidă a Craiovei
U a confirmat la Iași că este mult departe de pretenții, faptul că în ultimele trei meciuri a obținut un singur punct fiind consecință firească a modului ei de exprimare. Lipsiți de omogenitate, stând prost pe teren, aroganți, fragili, oltenii au făcut o primă repriză mizerabilă și nu au jucat pe măsura pretențiilor lor decât în prima jumătate a actului secund. Astfel, Poli a avut posibilitatea să profite de multiplele slăbiciuni ale craiovenilor.
-
Norocul
Chiar dacă au fost foarte dedicați și au avut meritele lor, incontesatbile, ieșenii nu se puteau impune dacă nu aveau noroc. Acest lucru a fost vizibil mai ales la penaltiul ratat de Mitriță, la 1-0, și la șuturile trimise în blocaj în startul actului doi, când partida putea să ia o altă turnură. Spre lauda lor, gazdele, prin vocea antrenorului și a căpitanului de echipă, Bordeianu, au recunoscut că șansa a fost de partea lor.
Citește și:
Publicitate și alte recomandări video