ANALIZĂ | Punctul de 50 de ani: ce se întâmplă cu corpul nostru, ce analize trebuie să facem, care sunt primele semnale de alarmă
50 de ani reprezintă un reper când trebuie să fim atenți la o serie de semnale pe care ni le dă corpul nostru. Atunci ar fi necesar să investigăm și să aflăm ce reprezintă acele semnale. Poate fi vorba de o afecțiune specifică vârstei sau de o boală ignorată care acum își face simțită prezența. Specialiștii consideră că la vârsta de 50 de ani nu putem spune că începe bătrânețea. Fiecare organism îmbătrânește în ritmul său. Totul este legat de o componentă genetică, dar mult mai important este stilul de viață pe care l-am avut.
Citiți aici integral Ziarul de Sănătate nr. 15
„Cum ne așezăm anii ce vin”
Conform statisticilor, în țările nordice speranța de viață este de 83 de ani, iar în Europa 74 de ani. Dr. Anca Deleanu, medic primar medicină de familie, recomandă o serie de investigații care trebuie făcute după vârsta de 50 de ani pentru a vedea cum „ne așezăm anii ce vin”.
„50 de ani este momentul în care trebuie să ne facem un bilanț și să vedem unde ne situăm. Trebuie să vedem în ce măsură anumite afecțiuni le putem preveni sau depista în fază incipientă. Este extrem de important deoarece tratamentele actuale aplicate precoce oferă șanse mari de vindecare. Și spun acest lucru gândindu-mă chiar la afecțiuni severe, oncologice, care adesea sunt cu prognostic rezervat, dar depistate precoce ajung să aibă și o rată importantă de vindecare”, a explicat dr. Anca Deleanu.
Inima, primul „vinovat”
Medicii ne sfătuiesc ca după vârsta de 50 de ani să începem cu investigarea aparatului cardiovascular. Ei subliniază faptul că o serie de afecțiuni pe care le-am dobândit în tinerețe și de care nu am știut sau le-am ignorat pot avea un răsunet după vârsta de 50 de ani.
„Cele mai frecvente afecțiuni cardiovasculare sunt hipertensiunea arterială și angina pectorală. Extrem de importante sunt mai multe analize care ar trebui făcute anual după vârsta de 50 de ani pentru a vedea și monitoriza valorile unor constante biologice precum profilul lipidic care să arate tendința de risc cardiovascular. Vorbim aici de infarctul de miocard, accidentul vascular cerebral. Investigațiile ne pot arăta dacă există riscul ca în următorii 10 ani pacientul să aibă predispoziția de a face un AVC sau infarct. Există niște scale de risc pentru aceste afecțiuni care cuprind valoarea tensiunii, valoarea colesterolului, dacă este femeie sau bărbat și dacă fumează”, a punctat dr. Anca Deleanu.
Obezitatea și diabetul zaharat
O altă afecțiune frecventă după vârsta de 50 de ani este obezitatea. Medicii trag un semnal de alarmă deoarece obezitatea se poate asocia frecvent cu boli cronice severe precum bolile cardiovasculare sau diabetul zaharat.
„Pe măsură ce înaintăm în vârstă metabolismele nu mai sunt atât de active și există o tendință de scădere a acestora. Dacă până la vârsta de 50 de ani reușeam să slăbim ușor, acum pierderea kilogramelor este o mare problemă și presupune un regim alimentar pe care trebuie să îl menținem permanent. Să nu uităm că importantă este și activitatea fizică. La femei în apariția obezității contribuie și menopauza”, a spus dr. Anca Deleanu.
Aceasta a explicat că diabetul este o boală „care macină” și care face ca organismul să fie slăbit în totalitate, fapt care poate duce, în timp, la apariția infarctului de miocard, a accidentelor vasculare cerebrale sau a tulburărilor circulației periferice precum arteriopatia obliterantă a membrelor inferioare.
Specialiștii spun că obezitatea este strâns legată și de sedentarism. Pe măsură ce îmbătrânim, tendința de a nu face activitate fizică este mai mare și este cauzată de afecțiunile osteo-articulare care ne fac să ne mișcăm mai greu.
Femeile, mai predispuse la probleme articulare
Dr. Anca Deleanu consideră că este important să știm că după vârsta de 50 de ani problemele osteo-articulare apar mai frecvent la femei decât la bărbați. Acestea sunt mai accentuate cu cât nu există nici activitate fizică. Altă boală metabolică frecventă la femei după vârsta de 50 de ani este osteoporoza. Pentru un diagnostic de boală, medicul recomandă osteodensiometria, investigație imagistică cu care se măsoară densitatea minerală și duritatea sistemului osos. Alte afecțiuni osteo-articulare sunt artrozele la nivelul articulațiilor mari sau tasări la nivelul coloanei vertebrale.
„Trebuie să avem în vedere că mișcarea este cel mai bun remediu pentru sănătatea articulațiilor, iar practicarea unui sport face bine atât articulațiilor, cât și sistemului nervos, pentru că ne dă o stare de bine. Să nu uităm că sportul face profilaxia bolilor de degenerescență cognitivă a sistemului nervos”, punctează medicul de familie.
Depresia pândește și la vârste înaintate
Specialiștii avertizează că persoanele suprasolicitate psihic pot să se confrunte cu o anumită încetinire a proceselor cognitive. Tot la această vârstă pot să apară și episoade de depresie. Recomandarea medicilor este ca la primele semne de afectare neuropsihică să se facă o evaluarea de specialitate pentru stabilirea unui diagnostic și instituirea terapiei sau medicației.
Dr. Anca Deleanu recomandă efectuarea unei electrocardiograme, monitorizarea tensiunii arteriale, mamografia pentru femei și examenele genitale pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin. Pentru bărbați, după 50 de ani, este necesară efectuarea PSA, un test de sânge pentru depistarea precoce a cancerului de prostată.
„La nivelul cabinetelor medicilor de familie există programe de consultații preventive care presupun investigații pentru depistarea precoce a factorilor de risc cardiovascular sau a bolilor oncologice. Pentru pacienții deja diagnosticați în cabinetul medicului de familie se poate face urmărirea afecțiunilor prin investigații decontate de CAS. Este vorba de monitorizarea persoanelor cu dislipidemii, hipertensiune arterială, diabet zaharat, BPOC, astm bronșic, insuficiență renală cronică și afecțiuni oncologice”, a conchis medicul.
Publicitate și alte recomandări video