Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Analiză: Rusia pare hotărâtă să împiedice Ucraina să adere la NATO

GALERIE
rusia
  • rusia
- +

Rusia pare hotărâtă să împiedice Ucraina să adere la NATO, iar recentul incident armat între Paza de Coastă rusă şi Marina ucraineană arată că Moscova nu vrea să facă vreo concesie cu privire la Crimeea, pe care a anexat-o în urmă cu aproape cinci ani, comentează DPA.

Anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea în primăvara lui 2014 şi războiul din estul Ucrainei între separatişti proruşi şi forţe guvernamentale ucrainene fac Alianţa Nord-Atlantică, dominată de Statele Unite, susceptibiă de un război, în cazul în care blocul militar occidental acceptă aderarea Kievului.

”Eu nu văd posibilitatea unei aderări (a Ucrainei) la Alianţa (Nord-Atlantică) în următorul deceniu”, declară pentru DPA Taras Zahorodnii, directorul National Anti-Crisis Group, un grup de reflecţie de la Kiev specializat în evaluarea politică a conflictelor.

”Acest lucru ar fi nerealist atât timp cât Crimeea şi Donbasul sunt ocupate”, apreciază Zahorodnii, referindu-se la fostul bazin industrial Doneţk, unde rebeli proruşi luptă cu forţe ucrainene de peste patru ani.

Preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut că trupe ruse au facilitat anexarea Crimeei, însă Moscova dezminte categoric acuzaţii ale Kievului şi Occidentului cu privire la o implicare directă în războiul din Donbas.

”Guvernul rus nu-şi va schimba interesul fundamental naţional avansat de Putin: fără alianţe politice militare şi politice neprietenoase pe teritoriul fostelor republici sovietice”, afirmă Nabi Abdullaev, directorul însărcinat cu Rusia în cadrul grupului de consultanţă globală Control Risks Group.

Trei foste republici sovietice de la marea baltică - Letonia, Lituania şi Estonia - au aderat la NATO în primul mandat al lui Putin. Ucraina şi Georgia, altă fostă republică sovietică, aspiră la aderarea la Alianţa Nord-Atlantică.

În urma unei situaţii asemănătoare războiului actual din cele două cele mai apropiate regiuni ucrainene de Rusia, Doneţk şi Lugansk, Georgia a pierdut două regiuni separatiste - Abhazia şi Osetia de Sud - într-un război-fulger cu Rusia în vara lui 2008.

”Rusia, prin intervenţia sa în Ucraina, şi-a atins copul de a împiedica aderarea Ucrainei la aceste alianţe neprietenoase - UE şi NATO”, a declarat Abdullaev pentru DPA.

ONU a reiterat, la mijlocul lui decembie, condamnarea anexării Crimeei de către Rusia şi şi-a exprimat îngrijorarea faţă de prezenţa rusă tot mai insistentă în apele din regiune.

Rusia ”să-şi retragă forţele militare din Crimeea şi să pună capăt ocupării temporare a teritoriului Ucrainei imediat”, sublinia ONU după adoptarea rezoluţiei susţinute de Ucraina.

Forţe ruse au deschis focul la sfârşitul lui noiembrie, au imobilizat trei nave militare ucrainene şi au luat prozonieri membrii echipajelor acestora în largul Crimeei, în Strâmtoarea Kerci, care leagă Marea Neagră şi Marea Azov.

Acest incident armat arată voinţa Rusiei de a folosi forţa militară pentru a-şi susţine pretenţiile privind Crimeea, la aproape cinci ani după ce a anexat peninsula ucraineană, în urma unui referendum controversat.

Cum Moscova şi-a atins obiectivul de a împiedica Ucraina să adere la NATO, ”este puţin probabil să caute să extindă zona de conflict în Ucraina, în căutarea cuceririi altor teritorii”, apreciază Abdullaev.

Mark Galeotti, de la Insititul de Relaţii Internaţionale de la Praga, este de aceeaşi părere. ”Eu nu văd vreo probabilitate mare a unei escaladări grave”, a declarat el pentru DPA.

”Pot avea loc incidente ca ciocnirea de la Kerci şi pot continua încăierări de-a lungul liniei de contact (în Donbas), însă, atât ruşii, cât şi ucrainenii, este puţin probabil să vrea o escaladare la un nivel grav”, apreciază el.

Războiul din Donbas poate să dureze atât timp cât Rusia îşi menţine stabilitatea la nivel naţional, consideră Ivan Kurilla, un profesor de relaţii internaţionale şi istorie la Universitatea Europeană de la Sankt Petersburg.

Războiul din Donbas ”pare că a fost planificat după modelul Transnistriei sau Osetiei de Sud din deceniile anterioare, aşa că poate să dureze mult”, apreciază Kurilla, referindu-se la două regiuni separatiste din Republica Moldova şi, respectiv, Georgia aflate în prezent într-un conflict îngheţat.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri