anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Analiză ZDI: Topul creditelor prin „Prima Casă“. Vezi ofertele băncilor din municipiu

GALERIE
prima_casa
 • prima_casa
- +

Reporterii „Ziarului de Iaşi“ vin în întâmpinarea ieşenilor ce vor să achiziţioneze o locuinţă prin programul Prima Casă în lei. Pentru a vă forma o imagine preliminară asupra costurilor creditului, am realizat mai multe simulări de credit. Calculele s-au bazat pe următorul scenariu: un cuplu, soţ şi soţie, cu un copil minor în întreţinere, doreşte obţinerea unui credit în lei pentru achiziţionarea unui apartament cu două camere, cotat la 40.000 de euro. Venitul net al celor doi soţi este de aproximativ 5.000 de lei lunar, iar avansul de care dispun este cel minim, de 5%, adică circa 2.000 euro. Nu în ultimul rând, dat fiind faptul că în prezent gradul de îndatorare al populaţiei este unul ridicat, am presupus că aceştia au de plătit lunar şi o rată de 150 de lei, timp de circa trei ani.

Atenţie la cheltuielile suplimentare

Creditul necesar pentru achi­zi­ţionarea locuinţei este de 38.000 de euro, aproximativ 171.000 de lei la cursul de referinţă din pre­zent. În calculele preliminare efectuate de băncile participante la Prima Casă am urmărit înde­osebi suma totală ce trebuie rambursată. Totodată, ne-am îndreptat atenţia spre cuantumul ratei şi nivelul dobânzii anuale efective (D.A.E.). De asemenea, trebuie menţionat că în cazurile Banc­post, a Băncii Transilvania şi Băn­cii Româneşti, cifrele reies din calculul unui credit cu rată descrescătoare. Din datele ofe­rite de bănci reiese că rata pentru cei 171.000 lei împrumutaţi este cuprinsă între 1.123 şi 1.263 lei, în funcţie de fiecare unitate în parte. Suma totală pe care cuplul o va plăti băncii poate ajunge până la aproximativ 369.000 lei, iar D.A.E. porneşte de la 6,21% şi poate ajunge la 7,62%. Aceasta din urmă suferă însă modificări trimestriale, fiind în strânsă legătură cu ROBOR, indicator ce este stabilit de către Banca Naţională a României. Pe lângă aceste costuri, clienţii mai trebuie să aibă în vedere şi cheltuielile de care depinde obţine­rea creditului, ce vor fi plătite terţilor. Pentru toate împrumuturile se va plăti taxa de înregistrare la Arhiva Electronică a Garanţiilor Reale Mobiliare, în funcţie de tarifele perceptute de agentul autorizat care efectuează înregistrarea. De regulă, cuantumul acesteia este în jurul cifrei de 70 de lei. De asemenea, trebuie menţionate şi cheltuielile necesare constituirii ipotecii şi asigurării locuinţei, acestea variind în funcţie de valoarea pro­prie­tăţii ipotecate şi de onorariul notarului, respectiv a firmei de asigurări.

Avans minim

Din datele oferite de Fondul Naţional de Garantare a Credite­lor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (F.N.G.C.I.M.M.), 97% dintre creditele pentru Prima Casă au fost contractate în euro. Între timp, Executivul a decis sistarea creditelor în euro, singura alternativă de finanţare pentru a accesa un împrumut în cadrul programului fiind cea în moneda naţională. Totuşi, pentru clienţii care înclină spre varianta unui împrumut în euro, băncile le vin în întâmpinare cu creditul imobiliar standard. La prima vedere, acesta poate suna tentant, dar în acest caz, clienţii trebuie să facă dovada unui avans minim de 25% din valoarea creditului ce se vrea contractat, spre deosebire de doar cei 5% necesari în cazul programului Prima Casă. De programul Prima Casă în lei pot beneficia cetăţenii români, care îndeplinesc mai multe con­diţii.

În primul rând, solicitantul creditului nu trebuie să deţină în proprietate exclusivă sau împreună cu partenerul nicio locuinţă, indiferent de modul în care a fost dobândită. Excepţie fac cei care deţin o casă mai mi­că de 50 metri pătraţi, dobândită prin orice alt mod decât programul pentru care solicită creditarea. Cei interesaţi de un astfel de credit trebuie să reţină faptul că băncile acordă creditarea doar pentru achiziţionarea unei lo­cuinţe ce se încadrează în clasele A, B şi C de eficienţă energetică. La data contractării cre­ditului, clienţii trebuie să facă dovada avansului de minimum 5% din preţul de achiziţie a locuinţei şi să constituie un depozit colateral, în valoare egală cu trei rate de dobândă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.