Vot ruşinos ieri în CJ: PNL-PMP, împotriva recuperării pagubelor din dosarele "Alexe-Baba" şi "Ursu"
Dupa 32 de proiecte de hotarâre adoptate cu o exceptie în tot atâtea minute, aproa (...)
citeste totmiercuri, 29.06.2022
Daimler a anunţat că a ales Polonia în detrimentul României pentru o nouă fabrică de motoare, investiţie estimată la 500 milioane de euro. „Am pierdut Daimler pentru că nu avem infrastructură şi nu avem şcoli care să pregătească viitorii angajaţi“. România înregistrează un alt doilea eşec în relaţia cu Daimler Mercedes-Benz, după ce Ungaria a fost aleasă pentru o nouă fabrică, în 2008.
Ziarul Financiar a publicat o analiză a eşecului înregistrat de România privind pierderea investiţiei de 500 mil. euro într-o nouă uzină de motoare în favoarea Poloniei. Dacă investiţia s-ar fi materia-lizat ar fi însemnat 1.500 de noi locuri de muncă şi exporturi anuale de peste 1 mld. euro.
ZF a cerut la Guvern şi la Ministerul Economiei o reacţie cu privire la această decizie a Daimler, în contextul în care, potrivit informaţiilor din industrie, negocierile au fost conduse de Costin Borc, vicepremier şi ministru al economiei în guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloş.
Potrivit reprezentanţilor Ministerului Economiei, în cadrul discuţiilor „partea română şi-a arătat deschis şi transparent dorinţa de a dezvolta concret, în conti-nuare, colaborarea cu Daimler, folosind instrumente precum ajutor de stat, faci-litarea negocierilor cu comunităţile locale, facilităţi pentru personalul angajat“.
Constantin Stroe, preşedintele Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România (ACAROM), a declarat: „După investiţia în uzina Mercedes-Benz care s-a dus la Kecskemet, construcţia fabricii de motoare în Polonia este al doilea eşec al strategiei autorităţilor române cu privire la atragerea unui producător german în ţară“. Stroe crede că decizia de a merge în Polonia a fost determinată de trei factori principali: lipsa infrastructurii, lipsa argumentelor concrete din partea guvernului şi lipsa unei decizii, timp de cinci ani de zile, cu privire la învăţământul profesional.
Daimler AG, compania care deţine brandul Mercedes-Benz, a anunţat oficial săptămâna trecută că va investi 500 mi-lioane euro în construcţia unei noi uzine de motoare în Polonia. În cursă pentru această uzină era şi România. Dacă intenţia s-ar fi materializat, putea fi cea mai mare investiţie din România în ultimii ani şi ar fi asigurat 1.500 de noi locuri de muncă bine plătite. În România Daimler are deja o fabrică la Sebeş, unde produce prin compania locală Star Transmission cutii de viteze.
„Se discută de cinci ani de zile de învăţământ profesional, dual şi de atunci am rămas cu două-trei insule de referinţă - s-a făcut la Braşov de către Schaeffer, la Mioveni s-a mai făcut o clasă de şcoală profesională, însă de ce nu se extinde treaba aceasta? Când? Suntem în mai şi nu vedem nimic pentru anul şcolar 2016-2017. Formarea profesională este un capitol extrem de important. Aceste companii nu-şi permit acum să investească şi în şcoli profesionale“, a mai spus Constantin Stroe. În Sebeş şomajul se apropie de zero, iar companiile sunt nevoite să aducă angajaţi inclusiv din judeţele apropriate, lucru ce presupune costuri suplimentare cu logistica.
În 2014, când a Daimler demarat proiectul de 300 mil. euro din România, nu exista o autostradă fără întreruperi între Sebeş şi Sibiu. Guvernului de atunci, condus de Victor Ponta, a promis că acest lucru se va rezolva, însă iată că şi acum, în 2016, promisiunea nu s-a concretizat.
În Ungaria, la Kecskemet, Daimler a anunţat un plan suplimentar pentru a extinde uzina de vehicule în urma unei investiţii de 600 mil. euro. România a pierdut în 2008 investiţia în favoarea Ungariei la acea vreme, din cauza lipsei unui plan concret pentru a dezvolta infrastructura rutieră şi de a construi autostrăzi, dar şi din cauza speculatorilor imobiliari, potrivit presei de la acea vreme. Acum Mercedes-Benz produce în Ungaria 180.000 de maşini anual şi vrea să ajungă la 300.000. Valoarea maşinilor produse acolo fiind de peste 9 mld. euro, dublu comparativ cu Dacia.
Markus Schaefer, membru în consiliul de administraţie al Mercedes-Benz Cars şi supply chain manager declara la începutul lunii aprilie, în cadrul evenimentului de inauguare a investiţiei de 300 mil. euro în extinderea fabricii de transmisii, că la Sebeş vor fi dezvoltate noi proiecte ce ţin de trenul de rulare.
Star Transmission a ajuns anul trecut pe locul 10 în topul exportatori ai României, anul trecut, în condiţiile în care producea doar transmisiile automate cu cinci şi şapte trepte. Cu noua cutie cu nouă trepte, care se va regăsi pe 80% din maşinile produse de Mercedes, dar şi cu alte componente, Daimler ar putea ajunge chiar cel mai mare exportator, depăşind Automobile Dacia. Producătorul din Mioveni trimite la export maşini, cutii de viteze şi motoare în valoare de peste 4,5 miliarde de euro anual.
Potrivit lui Falk Pruscha, director ge-neral Star Transmission şi Star Assembly poate trece în acest an de pragul de un miliard de euro, în condiţiile în se lucrează într-un singur schimb. Până la finalul anului noua cutie 9G-Tronic va fi produsă în trei schimburi.
Cuvinte cheie: + fabrica de motoare daimler românia
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Topul liceelor ieșene după mediile la bacalaureat. Sunt surprize!
Ambasadorul Republicii Moldova, în studioul ZdI TV: Basarabia, între Rusia şi UE
COCAINA: Creştere majoră a numărului de şoferi drogaţi în Iaşi, remarcată şi de medicii legişti
Ultimele adăugiri la averea primarului Chirica. Fiul cel mic apare şi el în declaraţie
Eduard Boz, consilier local deştept al PNL, a câştigat 162.000 de lei din consultanţă
Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?
FOTBAL - Poli se desparte de portarul care a apărat în Liga I
Un deţinut reclamă că la Penitenciarul Iaşi veceurile nu au tron. A cerut 150.000 euro despăgubiri
Stupefiant: Un judecător invocă “stabilitatea statului” pentru a-l scăpa pe Ciucă
Cristian Tudor Popescu, la Iași: își lansează noul volum „Dumnezeu nu e mort”
Miercuri este sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. De ce îi celebrăm în aceeaşi zi?
(VIDEO) Polițist agresat în trafic de ”bombardieri” pentru că ”circulă prea încet”
USV Iași organizează săptămâna aceasta admitere la studiile de master
Armata rusă minte cum respiră în privinţa mall-ului bombardat în Ucraina
Ciucă a anunţat că România va avea până la 1 noiembrie depozitele de gaz la capacitate de 80%
Andrew Fletcher de la Depeche Mode a murit din cauza unei rupturi a unei artere
Erdogan anunţă, înainte să plece la summitul NATO, o posibilă întâlnire cu Biden la Madrid
Şeful PSD: Impozitarea progresivă nu va fi implementată anul acesta şi cred că nici anul viitor
Marcel Ciolacu, declaraţii importante despre compensarea preţului la carburanţi
Pentagonul are cel mai mare buget din istoria ţării: 810 miliarde de dolari
Absolvenţi de filologie cu note de 2 şi 3 la examenul de Bacalaureat. Cum este posibil?
Numărul victimelor bombardamentului mall-ului din Kremenciug urcă la 18 morţi
Cauți rochie de nuntă pentru femei plinuțe? Iată recomandările noastre (P)
AUR se laudă că a strâns peste 2 milioane de semnături pentru demiterea preşedintelui Iohannis
"Telefonul negru", cu Ethan Hawk, a dominat box office-ul românesc de weekend (VIDEO)
Soprana Anna Netrebko vrea compensaţii de 350.000 de dolari din partea Metropolitan Opera
Schimbări majore în strategia NATO. Ce se întâmplă pe flancul estic şi în zona Mării Negre
Simona Halep o va întâlni astăzi în primul tur la Wimbledon pe Karolina Muchova
Dmitri Medvedev, fost preşedinte al Rusiei, ameninţă cu al treilea război mondial
Zelenski acuză că statul rus a devenit cea mai mare organizaţie teroristă din lume
Ruşii au luat la ţintă un centru comercial din Ucraina în care se aflau peste 1.000 de oameni
(VIDEO) La Chicerea, Tomeşti, apa curge doar la miezul nopţii, cât un fir de aţă
Absolvenţi de matematică notaţi cu 2 şi 3 la examenul de Bacalaureat. Cum se explică?
În oraşul Harkov alarmele antiaeriene nu contenesc niciodată
Ce se întâmplă dacă statele baltice vor fi atacate? NATO şi-a schimbat strategia
Lucian DÎRDALAG7 reîncărcat |
Florin CÎNTIC„Războiul sfânt” al rasei |
Radu PĂRPĂUȚĂThe Show must go on! |
Alex VASILIUBill Evans - un romantic al avangardei |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.