
Tot vedem în ultima perioadă fel de fel de speculații despre viitorul politic al lui dom’ premare Mihăiță.
Motiv pentru care, iată, stimați telespectatori, am convocat aseară târziu, în regim de urgență, Csat-ul de pe lângă rubricuța noastră, cu amicul Archibald Tănase în capul mesei, pe post de Bolojan, ca să dezbatem chestiunea aceasta arzătoare pentru toți chibiții politichiei de Bahlui, dezbatere sub genericul „Nea Mihăiță, încotro?”.
Ei bine, iată cam care au fost primele concluzii! Mai întâi, s-au trecut în revistă speculațiile marginale, alea care zic că premarele ar sta cu un ochi la slănină, și cu celălalt la făină. Adicătelea la PSD, dar zice-se că trage cu coada privirii și înspre AUR. Cum anume? Iacătă, dați foaia mai departe, cetiți și vă cruciți!
Ce căi nebănuite ar fi înspre AUR?
Păi, foarte simplu, stimați alegători și simpatice alegătorițe: nea Mihăiță l-a susținut deschis pe Simion în 2019, când acesta a candidat la europarlamentare ca independent, dar zice-se că sponsorizat tot de forțe estice.
Bine, cei doi s-au mai certat între timp, la ceas de campanie, dar, haideți să fim serioși: voi ați văzut ceartă între politicieni care să țină mai mult de-un sezon?
Doi la mână: liantul dintre nea Mihăiță și AUR ar putea fi acum altul? Păi voi știți cine e șeful filialei locale a auriștilor? Vedeți? E taman amicul lui Mihăiță, Mariusică ex-pesedistul, cei doi având împreună multe afaceri din trecut la comun, și zice-se că ar avea și ceva planuri de viitor interesante.
Deci, punct de plecare există, asta clar. Ca să nu mai spunem de cumătrul de la Bucium al lui dom’ premare, care e conțilier aurist, dar și alte nume de pe acolo care duc la amicul Ghihocel cel brunețel. Deci, bilă neagră!
Și ce căi bătătorite ar fi spre PSD?
Varianta numărul unu pentru un tot mai probabil exit al lui Mihăiță din partid, de la liberali, rămâne însă PSD. Asta a fost de altfel și concluziunea trasă de amicul Archie, din capul mesei Csat-ului de pe lângă rubricuță: că plecarea lui Mihăiță înspre zările pesediste, fie și doar ca o răzbunare palidă contra lui Paralexe de la județ, care nu i-a dat mai nimic din stipendiile bugetare locale la ultima împărțeală, ar fi un motiv suficient. Ca să nu mai adăugăm la acesta și momelile pe care pesediștii i le mai arată din când în când.
Liantul prin care s-ar putea face tranziția asta s-ar fi pus la dospit încă de acuma 10-15 ani, stimați alegători. Adică încă de pe vremea când Cojo, actualul șef de la partidoiul ieșean, și premarele Mihăiță erau amândoi membri de vază ai tineretului pesedist ieșean și puneau împreună țara la cale. Iar de treaba asta și-a adus aminte chiar și amicul Archie zilele trecute, pe uichend, când în mod surprinzător premarele și-a lansat public bugetul local pe 2025 și la treaba asta nu l-a invitat, cum ne-am fi așteptat, pe Paralexe, ci l-a chemat la conferință pe Cojo.
Problema care se pune este însă de legalitate: premarele nu poate să plece la alt partid prin demisie de la actualul, căci își pierde mandatul. Nu îl pierde însă dacă este dat afară din actualul partid. Iar prin astfel de invitații, precum cea de sâmbătă, zice-se că premarele chiar asta ar vrea să facă: să-i scoată din pepeni pe liberali până îl vor ejecta afară. Cam cum l-a amenințat acuma vreun an Paralexe, la sediul din Podu Roș: „Bă d******le, te iau acuma de gât și te arunc pe geam afară!”.
Deh, politichie pe picior mare, nu glumă…
Postarea zilei: de ce s-au întâlnit Ilie Bolojan și Nicușor Dan?
Postarea zilei aparține astăzi unui candidat la președinție. Dar nu pentru calitatea asta, ci pentru că aduce o informație interesantă, și în legătură cu care ridică corect problema. Iacătă-i postarea lui Daniel Funeriu:
„Presa relatează că preşedintele Bolojan s-a întâlnit cu candidatul Nicușor Dan, «pentru a discuta despre alegeri», dar tot presa sugerează că ar fi fost despre posibile înțelegeri politice. E obligația mea de candidat să pun, public, următoarele întrebări domnului Bolojan:
1) A avut loc această întâlnire şi dacă da, de ce nu a figurat în agenda preşedintelui?
2) În virtutea cărei atribuții Constituționale preşedintele s-a întâlnit cu un candidat?
3) Care e rolul constituțional al preşedintelui în organizarea alegerilor, altul decât cel exercitat prin întrunirea CSAT?
4) Susține preşedintele României vreun candidat?
5) A făcut preşedintele României vreo înțelegere cu candidatul Nicuşor Dan, în contextul multiplelor declarații ale candidatului că doreşte menținerea dlui Ciolacu în postul de premier?
Dragi români: cu Constituția nu e de glumă. Ea trebuie respectată cu sfințenie. Aceste alegeri prezidențiale trebuie să fie un exemplu de corectitudine, pentru a fi un început de reclădire a încrederii între oameni şi stat după cataclismul democratic al anulării alegerilor prezidențiale.
Oamenii nu pot trăi bine fără un stat drept, statul nu poate fi prosper fără oameni care au încredere în el.
Domnule preşedinte:
Dacă ați considerat utilă şi în litera Constituției o întâlnire cu un candidat, sugerez să convocați o întâlnire cu toți candidații, pentru a da societății semnalul de echidistanță. Chiar şi față de candidatul partidului al cărui preşedinte ați fost, Nicuşor Dan. Oups, Crin Antonescu, scuze.”
Da, ok, scuze și de la noi…
**** PONT ****
Materialele de mai sus sunt o parodiere umoristică a realităţilor ieşene şi naţionale, realităţi care sunt tratate la modul cel mai serios în articolele de news ale ediţiei noastre. Orice asemănare cu oameni şi fapte din viaţa reală poate fi, aşadar, pur întâmplătoare.
Publicitate și alte recomandări video