anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

sambata, 25.03.2023

Analize gratuite pentru depistarea precoce a bolii renale cronice

GALERIE
DR. IONUT NISTOR 1
  • DR. IONUT NISTOR 1
- +

La nivel mondial există peste 850 de milioane de oameni care trăiesc cu boli renale, dintre care 700 de milioane suferă de boală renală cronică (BCR).
În România, prevalența este estimată la 10% din totalul populației, însă doar una din 10 persoane este depistată cu BCR în stadii incipiente. Chiar și în stadiile avansate de boală sunt diagnosticate doar 2 din 3 persoane.

Boala cronică de rinichi este a zecea cauză de deces la nivel mondial, cu o probabilitate de deces la 5 ani estimată la 33%. 

”Boala renală cronică este caracterizată prin incapacitatea rinichilor de a asigura funcțiile normale, cu creșterea „toxinelor” în sângele pacientului. Aceasta are o evoluție progresivă, fiind variabilă în funcție de diferiți factori, printre care se numără diabetul, hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare. Insuficiența renală poate să apară în momentul în care rinichii nu mai funcționează normal și nu își mai îndeplinesc rolul esențial: acela de a elimina toxinele din organism. Alterarea funcției renale se poate produce într-un interval de câteva luni până la câțiva ani. Boala renală cronică atrage după sine și alte afecțiuni, precum anemie, dereglarea concentrației de colesterol și hipertensiune arterială. Dacă  insuficiența renală nu este diagnosticată la timp, singurele variante de tratament care pot ține un pacient în viață sunt dializa și transplantul de rinichi”, explica în urmă cu 3 luni pentru cititorii Ziarului de Iași, Conf. Dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog, Clinica de Nefrologie, Spitalul Clinic ”Dr. C. I. Parhon”, Iași.

Intervențiile eficiente care, aplicate precoce, reduc aceste riscuri pentru pacienții cu BCR sunt: screening, diagnostic în stadii incipiente, monitorizare regulată și tratament farmacologic, terapie de supleere a funcției renale în stadii avansate.

În acest sens, Societatea Română de Nefrologie (SRN), Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Ministerul Sănătății  au lansat pe 9 martie, de Ziua Mondială a Rinichiului, o campanie națională de informare și conștientizare pentru boala cronică de rinichi (BCR).

Campania este denumită „Bolile cardiovasculare, hipertensiunea și diabetul sunt frecvente și pot afecta grav rinichii. Evaluează gratuit starea rinichilor tăi la medicul de familie!” 

Inițiativa vine în contextul prioritizării sănătății rinichilor la nivelul sistemului de sănătate din România, atât în rândul categoriilor cu risc crescut de a dezvolta BCR (pacienți cu hipertensiune arterială, diabet zaharat, boli cardiovasculare), cât și în rândul populației generale.

În acest context, Ministerul Sănătății a anunțat, împreună cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), decontarea a două analize în viitorul contract-cadru, care permit diagnosticarea în stadii incipiente de boală. Se dorește ca acest lucru să permită încetinirea progresiei bolii cronice de rinichi, ca urmare tratamentelor existente.

“Urmărim creșterea accesului la diagnosticarea gratuită a bolii precum si la evaluarea riscului asociat bolii cronice de rinichi, la nivelul medicului de familie, prin decontarea celor două analize recomandate de ghidurile clinice internaționale, rata de filtrare glomerulară estimată și raportul albumină-creatinină urinară. În același timp, inițiem, alături de comunitatea medicală, un amplu demers de informare și conștientizare pentru boala cronică de rinichi și factorii de risc asociați”, a declara la lansarea campaniei ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Astfel, în cadrul acestei campanii naționale de informare și conștientizare în boala cronică de rinichi de către societățile profesionale, împreună cu Ministerul Sănătății, va prezenta factorii de risc pentru această boală (bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială, diabetul) și importanța pe care o are evaluarea stării de sănătate a rinichilor la medicul de familie.

În condițiile în care, la nivel mondial trăiesc în momentul de față peste un miliard de hipertensivi, iar în România sunt în jur de 7-8 milioane de pacienți cu hipertensiune arterială. Boala cronică de rinichi este prezentă cam la un sfert, dacă nu mai mult, din cazurile de hipertensiune arterială, astfel încât circa două milioane de români, chiar dacă nu știu lucrul acesta, suferă de BCR asociată hipertensiunii arteriale.

”HTA prin ea însăși generează în timp afectarea renală și pe de altă parte există și viceversa, boala cronică de rinichi determină la rândul ei hipertensiune arterială, astfel încât se închide un cerc vicios din care pacientul dacă nu este tratat corespunzător nu poate să iasă decât defavorabil. Tensiunea arterială crescută este un factor important în etiologia și progresia bolii renale cronice. HTA poate produce alterarea progresivă a structurilor și funcției renale sau poate fi o consecință a existenței unei boli de rinichi (HTA secundară). Când o persoană suferă de HTA și nu se tratează, la nivelul rinichiului se produc leziuni ale vaselor, cu irigare defectuoasă și apariția bolii renale cronice. Practic, hipertensiunea arterială pune presiune pe glomerulul renal, care se uzează în timp. Netratată, HTA determină o afectare vasculară la nivelul nefronilor, cu distrugerea consecutivă a acestora şi cu afectare renală progresivă”, a mai adăugat Conf. Dr. Ionuț Nistor.

Campania inițiată luna aceasta va fi continuată pe tot parcursul acestui an, cu scopul de a atrage atenția populației cu privire la această boală, dar și despre existența celor două analize gratuite pe care le pot accesa la medicul de familie, din acest an.

Prin această abordare, autoritățile din domeniul sănătății din România pregătesc o schimbare de politici de sănătate, în sensul de a pune pe primul loc, prin servicii medicale decontate, prevenția si depistarea precoce, activă, a BCR, o boala care are de multe ori o prevalență mai mare decât cancerul și diabetul zaharat la un loc.

“Boala cronică de rinichi nu doare. Este un ucigaș tăcut. Din acest motiv, numeroase cazuri rămân fără diagnostic, deși investigațiile nu sunt nici extrem de complicate, nici neapărat costisitoare. Un diagnostic precoce permite implementarea unor măsuri terapeutice eficiente care scad progresia bolii spre stadiile mai avansate, complicațiile asociate și necesarul de dializă”, a declarat președintele Societății Române de Nefrologie, Prof. Dr. Ina Kacso.

Practic, scopul acestei noi abordări este reducerea decesului și a nevoii de servicii de dializă și transplant.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Revin tricolorii, oameni buni!

Nicolae GRECU

Revin tricolorii, oameni buni!

Cei care cred că naţionala nu mai poate câştiga nici măcar în Andorra să nu citească acest text.

opinii

Eufemismele (IV)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (IV)

Discuția despre eufemisme continuă cu exemple comentate din diferite sfere de desemnare (anatomie umană, homosexualitate, însușiri umane, profesii și meserii).

Hitozukuri, eșecul statului nipon într-un proiect de inginerie socială

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Hitozukuri, eșecul statului nipon într-un proiect de inginerie socială

Utilizând exclusiv conceptul de religie în sens occidental, Japonia este percepută ca fiind o țară cu o populație nereligioasă, care adoptă ideea de mushukyo - lipsa unor convingeri religioase. 

Să ne bucurăm!

prof. dr. Gheorghe POPA

Să ne bucurăm!

Da, să ne bucurăm și să fim mulțumiți de reușita comunității ieșene pentru inaugurarea în municipiul nostru a primului Centru Cultural European din țară!

pulspulspuls

Premieră galactică la Iaşi, cu maşina lui dom’ premare în prim plan. Iacătă unde a pus-o!

Premieră galactică la Iaşi, cu maşina lui dom’ premare în prim plan. Iacătă unde a pus-o!

Pe astăzi, stimaţi participanţi la trafic, avem o premieră absolută pentru domniile voastre: pentru prima dată de când se ştie, dom’ premare Mihai Chirica şi-a parcat alaltăieri Dusterul (IS 14 DST) cu care circulă în parcarea din curtea interioară a instituţiunii, după cum se vede şi în imaginea de mai jos.

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.