Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Analize gratuite pentru depistarea precoce a bolii renale cronice

GALERIE
DR. IONUT NISTOR 1
  • DR. IONUT NISTOR 1
- +

La nivel mondial există peste 850 de milioane de oameni care trăiesc cu boli renale, dintre care 700 de milioane suferă de boală renală cronică (BCR).
În România, prevalența este estimată la 10% din totalul populației, însă doar una din 10 persoane este depistată cu BCR în stadii incipiente. Chiar și în stadiile avansate de boală sunt diagnosticate doar 2 din 3 persoane.

Boala cronică de rinichi este a zecea cauză de deces la nivel mondial, cu o probabilitate de deces la 5 ani estimată la 33%. 

”Boala renală cronică este caracterizată prin incapacitatea rinichilor de a asigura funcțiile normale, cu creșterea „toxinelor” în sângele pacientului. Aceasta are o evoluție progresivă, fiind variabilă în funcție de diferiți factori, printre care se numără diabetul, hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare. Insuficiența renală poate să apară în momentul în care rinichii nu mai funcționează normal și nu își mai îndeplinesc rolul esențial: acela de a elimina toxinele din organism. Alterarea funcției renale se poate produce într-un interval de câteva luni până la câțiva ani. Boala renală cronică atrage după sine și alte afecțiuni, precum anemie, dereglarea concentrației de colesterol și hipertensiune arterială. Dacă  insuficiența renală nu este diagnosticată la timp, singurele variante de tratament care pot ține un pacient în viață sunt dializa și transplantul de rinichi”, explica în urmă cu 3 luni pentru cititorii Ziarului de Iași, Conf. Dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog, Clinica de Nefrologie, Spitalul Clinic ”Dr. C. I. Parhon”, Iași.

Intervențiile eficiente care, aplicate precoce, reduc aceste riscuri pentru pacienții cu BCR sunt: screening, diagnostic în stadii incipiente, monitorizare regulată și tratament farmacologic, terapie de supleere a funcției renale în stadii avansate.

În acest sens, Societatea Română de Nefrologie (SRN), Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Ministerul Sănătății  au lansat pe 9 martie, de Ziua Mondială a Rinichiului, o campanie națională de informare și conștientizare pentru boala cronică de rinichi (BCR).

Campania este denumită „Bolile cardiovasculare, hipertensiunea și diabetul sunt frecvente și pot afecta grav rinichii. Evaluează gratuit starea rinichilor tăi la medicul de familie!” 

Inițiativa vine în contextul prioritizării sănătății rinichilor la nivelul sistemului de sănătate din România, atât în rândul categoriilor cu risc crescut de a dezvolta BCR (pacienți cu hipertensiune arterială, diabet zaharat, boli cardiovasculare), cât și în rândul populației generale.

În acest context, Ministerul Sănătății a anunțat, împreună cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), decontarea a două analize în viitorul contract-cadru, care permit diagnosticarea în stadii incipiente de boală. Se dorește ca acest lucru să permită încetinirea progresiei bolii cronice de rinichi, ca urmare tratamentelor existente.

“Urmărim creșterea accesului la diagnosticarea gratuită a bolii precum si la evaluarea riscului asociat bolii cronice de rinichi, la nivelul medicului de familie, prin decontarea celor două analize recomandate de ghidurile clinice internaționale, rata de filtrare glomerulară estimată și raportul albumină-creatinină urinară. În același timp, inițiem, alături de comunitatea medicală, un amplu demers de informare și conștientizare pentru boala cronică de rinichi și factorii de risc asociați”, a declara la lansarea campaniei ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Astfel, în cadrul acestei campanii naționale de informare și conștientizare în boala cronică de rinichi de către societățile profesionale, împreună cu Ministerul Sănătății, va prezenta factorii de risc pentru această boală (bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială, diabetul) și importanța pe care o are evaluarea stării de sănătate a rinichilor la medicul de familie.

În condițiile în care, la nivel mondial trăiesc în momentul de față peste un miliard de hipertensivi, iar în România sunt în jur de 7-8 milioane de pacienți cu hipertensiune arterială. Boala cronică de rinichi este prezentă cam la un sfert, dacă nu mai mult, din cazurile de hipertensiune arterială, astfel încât circa două milioane de români, chiar dacă nu știu lucrul acesta, suferă de BCR asociată hipertensiunii arteriale.

”HTA prin ea însăși generează în timp afectarea renală și pe de altă parte există și viceversa, boala cronică de rinichi determină la rândul ei hipertensiune arterială, astfel încât se închide un cerc vicios din care pacientul dacă nu este tratat corespunzător nu poate să iasă decât defavorabil. Tensiunea arterială crescută este un factor important în etiologia și progresia bolii renale cronice. HTA poate produce alterarea progresivă a structurilor și funcției renale sau poate fi o consecință a existenței unei boli de rinichi (HTA secundară). Când o persoană suferă de HTA și nu se tratează, la nivelul rinichiului se produc leziuni ale vaselor, cu irigare defectuoasă și apariția bolii renale cronice. Practic, hipertensiunea arterială pune presiune pe glomerulul renal, care se uzează în timp. Netratată, HTA determină o afectare vasculară la nivelul nefronilor, cu distrugerea consecutivă a acestora şi cu afectare renală progresivă”, a mai adăugat Conf. Dr. Ionuț Nistor.

Campania inițiată luna aceasta va fi continuată pe tot parcursul acestui an, cu scopul de a atrage atenția populației cu privire la această boală, dar și despre existența celor două analize gratuite pe care le pot accesa la medicul de familie, din acest an.

Prin această abordare, autoritățile din domeniul sănătății din România pregătesc o schimbare de politici de sănătate, în sensul de a pune pe primul loc, prin servicii medicale decontate, prevenția si depistarea precoce, activă, a BCR, o boala care are de multe ori o prevalență mai mare decât cancerul și diabetul zaharat la un loc.

“Boala cronică de rinichi nu doare. Este un ucigaș tăcut. Din acest motiv, numeroase cazuri rămân fără diagnostic, deși investigațiile nu sunt nici extrem de complicate, nici neapărat costisitoare. Un diagnostic precoce permite implementarea unor măsuri terapeutice eficiente care scad progresia bolii spre stadiile mai avansate, complicațiile asociate și necesarul de dializă”, a declarat președintele Societății Române de Nefrologie, Prof. Dr. Ina Kacso.

Practic, scopul acestei noi abordări este reducerea decesului și a nevoii de servicii de dializă și transplant.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri