Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Advertorial (P)

Anemia la copii

GALERIE
Luana Alexandra Grecu
  • Luana Alexandra Grecu
- +

Cea mai frecventă formă de anemie la vârsta de sugar și copil mic este anemia feriprivă, legată de carența de fier din organism, reprezentând 90% dintre anemiile copilului.

Fierul este un element esențial pentru funcționarea normală a organismului, un mineral de care acesta nu se poate lipsi fără a suferi disfuncționalități grave. Fiecare globulă roșie din corp conține fier. Nivelul scăzut de hemoglobină și de globule roșii din sânge este cunoscut sub numele comun de anemie. Aceasta afectează funcționarea tuturor organelor, întrucât rolul globulelor roșii și al hemoglobinei este acela de a transporta oxigenul de la plămâni la țesuturi.

Categoriile de sugari și copii cu risc crescut de anemie feriprivă:

  • copiii născuți prematur și cei cu greutate mică la naștere sunt mai predispuși la deficiența de fier;
  • copiii cu vârste cuprinse între 1 și 3 ani sunt și ei mai expuși riscului de anemie feriprivă, chiar dacă această perioadă nu este neapărat una de creștere accelerate;
  • la vârsta pubertății există, de asemenea, o perioadă critică în ceea ce privește deficitul de fier, legată de creșterea rapidă (la băieți) și de apariția menstruației (la fete).

Simptomele anemiei feriprive

Anemia feriprivă se instalează treptat, astfel încât mecanismele adaptative ale organismului intervin, iar pacientul tolerează bine aceasta condiție patologică. Paloarea este cel mai frecvent semn, evidențiabil la nivelul tegumentelor și mucoaselor, mai ales la nivelul buzelor, pavilionul uiurechii, palmelor și plantelor.

Simptome care țin de tractul digestiv:

  • anorexia;
  • sindromul pica (ingestie compulsivă de pământ – geofagia, gheață – pagofagia);
  • glosita atrofică (sindrom Plummer-Vinson);
  • disfagia;
  • sindrom de malabsorbţie.

Simptomele care țin de afectarea sistemului nervos central:

  • iritabilitate;
  • astenie;
  • tulburări de comportament;
  • întârziere în achizițiile motorii și mentale;
  • spasmul hohotului de plâns;
  • hipotonie musculară.

Alt  semn sugestiv în carențele cronice este modificarea fanerelor: păr uscat și friabil, koilonichie, piele uscată. 

Reguli de prevenție a anemiei

1. Profilaxia anemiei materne în timpul gestației.

2. Promovarea alăptării la sân în prime 6 luni de viață.

3. Utilizarea, până la vârsta de 12 luni, de formule fortificate cu Fe la sugarii care nu sunt alimentați la sân.

4. Evitarea laptelui de vacă până la vârsta de 1 an și limitarea consumului acestuia la maximum 500 ml/zi, după vârsta de 1 an.

5. Introducerea cerealelor îmbogățite cu fier în alimentație după vârsta de 6 luni sau mai precoce în cazurile de risc crescut.

6. Favorizarea consumului de alimente bogate în fier:

  • copiii mai mari și adolescenți: caise, gulii, verdețuri, fulgi de ovăz, prune uscate, stafide, spanac, ton, carne de pui și alte tipuri de carne, fasole uscată, linte, ouă, pește, ficat, melasă, unt de arahide, soia, pâinea din cereale integrale;
  • copiii mici: formulă de lapte praf îmbogățită cu fier, lapte matern, cereale pentru sugari îmbogățite cu fier și suc de prune.

Fierul se absoarbe mai ușor din alimentele pe bază de carne decât din cele vegetale, dar și atunci când organismul primește în același timp și vitamina C.

Având în vedere specificul afecțiunii posibilele complicații, un consult medical se impune. Pentru programări, aveți la dispoziție numărul de Call Center: 0232 920.

Dr. Luana Alexandra Grecu, Medic specialist Pediatrie,Arcadia

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri