anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 10.08.2022

Anevrismul cerebral: tratament minim invaziv de radiologie intervențională (P)

GALERIE
creteanu-mihai_zdi (1)
 • creteanu-mihai_zdi (1)
- +

Tratarea anevrismelor cerebrale pe cale minim invazivă este posibilă în cadrul spitalului Arcadia din Iași prin embolizare, o procedură de radiologie intervențională care se realizează printr-o tehnică asemănătoare angiografiei, în condiții sigure pentru pacient, sub anestezie generală.

 

După anestezie, se va realiza o mică incizie la nivel inghinal pentru a vizualiza artera femurală în care urmează să se introducă un tub de plastic ce facilitează manipularea echipamentului necesar intervenției. După această manevră se va administra heparina, un medicament ce împiedică formarea cheagurilor de sânge pe parcursul intervenției. Prin același tub, se introduce un cateter, iar pe acesta un microcateter prevăzut în capăt cu un dispozitiv denumit „coil”. Cu ajutorul acestui dispozitiv se va închide anevrismul.

Odată ajuns la nivelul anevrismului, acest dispozitiv se va insera în deschizătura anomaliei vasculare și va umple anevrismul. În acest mod va bloca total sau parțial intrarea sângelui. Este posibil să fie nevoie de mai multe astfel de dispozitive pentru blocarea completă a anevrismului. În timpul intervenției se verifică în permanență localizare cateterului. După montarea coil-ului, se va controla angiografic rezultatul, iar dacă a fost închis anevrismul, se va aplica un microcurent ce va induce desprinderea coil-ului de microcateter. Urmează apoi retragerea tuturor cateterelor, iar tubul se mai poate lăsa pe loc timp de câteva ore. Există și cazuri în care anevrismul este tratat prin montarea unui stent deviat de flux. Acesta este poziționat în față orificiului anevrismul și în timp va fi  înglobat în peretele vascular, iar anevrismul se va tromboza și diminua în dimensiuni.

După finalizarea investigației, se vor îndepărta cateterele și tecile arteriale, iar la locul de puncție se va aplica compresiunea arterei folosite. Procedura de embolizare durează de obicei 2-3 ore, iar durata spitalizării este de 2 zile.

Avantajele embolizării anevrismului cerebral nerupt

Embolizarea anevrismului cerebral nerupt este o procedură de radiologie intervențională cu multiple avantaje pentru pacient:

 • această intervenție duce la scăderea riscului de ruptură;
 • reduce simptomatologia;
 • poate reduce dimensiunile unui anevrism considerat anterior inoperabil;
 • nu implică craniotomie;
 • procedura este minim invazivă;
 • spitalizare de scurtă durată și recuperare rapidă.

După procedură, pacientul va bea cel puțin 2 litri de apă pentru a facilita eliminarea substanței de contrast, va mai face o electrocardiogramă de control, iar pansamentul de la locul puncției se va scoate după 12ore. La 6 luni de la intervenție, se va face verificarea stadiului anevrismului prin realizarea angiografiei.

Embolizarea anevrismului cerebral este o soluție terapeutică minim-invazivă, realizată prin ghidaj radiologic, cu un impact semnificativ în prevenția complicațiilor anevrismului cerebral. Această procedură de radiologie intervențională se realizează în Spitalul Arcadia. Pentru programare, pacienții au la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

Dr. Mihai Jr. Crețeanu, medic primar Radiologie și Imagistică Medicală, Arcadia

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Rivalităţi globale (I)

Lucian DÎRDALA

Rivalităţi globale (I)

Astăzi, indiferent dacă vorbim de relaţia SUA - Rusia sau de cea între SUA şi China, toată lumea are scenarii de victorie, în caz de război, chiar şi în ipoteza în care s-ar ajunge la o folosire limitată a armamentelor nucleare.

opinii

Inteligenţa politehnică

Florin CÎNTIC

Inteligenţa politehnică

A trecut insuficient comentat un excepţional interviu pe care Toni Hriţac i l-a luat lui Cristian Tudor Popescu. Cum eu am căzut pe gânduri privindu-l, simt nevoia să scriu.

Despre război şi liceul militar

Radu PĂRPĂUȚĂ

Despre război şi liceul militar

Eram în clasa a 8-a, când în clasa noastră a venit un maior. Nu-i mai ţin minte numele, probabil că nici nu i l-am cunoscut. Umbla prin şcoli şi recruta elevi pentru a da examen la liceul militar din Câmpulung Moldovenesc. 

Lumini şi umbre în mass-media românească

Alex VASILIU

Lumini şi umbre în mass-media românească

Mai demult am fost surprins auzind opinia hotărâtă a unui fost coleg de redacţie: educaţia, cultura se face în şcoală, acasă, nu la radio şi televiziune, aceste instituţii având doar menirea să informeze, să distreze. 

pulspulspuls

Iată scenariul revenirii lui MRU în politică, prin intermediul unui ocol pe la primăria Iaşului

Iată scenariul revenirii lui MRU în politică, prin intermediul unui ocol pe la primăria Iaşului

Două vorbe despre MRU şi şansele sale la cea mai înaltă funcţie în târg, dragi telespectatori, vorbe care s-au desprins din luările de cuvânt ale participanţilor la şcoala politică de vară de pe Bahlui, care a avut loc săptămâna trecută, seara, pe răcoare, pe terasa unei cunoscute berării din târg. 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.