Anunturi de Mica Publicitate
mineralia
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 22.09.2023

Anevrismul cerebral: tratament minim invaziv de radiologie intervențională (P)

GALERIE
creteanu-mihai_zdi (1)
  • creteanu-mihai_zdi (1)
- +

Tratarea anevrismelor cerebrale pe cale minim invazivă este posibilă în cadrul spitalului Arcadia din Iași prin embolizare, o procedură de radiologie intervențională care se realizează printr-o tehnică asemănătoare angiografiei, în condiții sigure pentru pacient, sub anestezie generală.

 

După anestezie, se va realiza o mică incizie la nivel inghinal pentru a vizualiza artera femurală în care urmează să se introducă un tub de plastic ce facilitează manipularea echipamentului necesar intervenției. După această manevră se va administra heparina, un medicament ce împiedică formarea cheagurilor de sânge pe parcursul intervenției. Prin același tub, se introduce un cateter, iar pe acesta un microcateter prevăzut în capăt cu un dispozitiv denumit „coil”. Cu ajutorul acestui dispozitiv se va închide anevrismul.

Odată ajuns la nivelul anevrismului, acest dispozitiv se va insera în deschizătura anomaliei vasculare și va umple anevrismul. În acest mod va bloca total sau parțial intrarea sângelui. Este posibil să fie nevoie de mai multe astfel de dispozitive pentru blocarea completă a anevrismului. În timpul intervenției se verifică în permanență localizare cateterului. După montarea coil-ului, se va controla angiografic rezultatul, iar dacă a fost închis anevrismul, se va aplica un microcurent ce va induce desprinderea coil-ului de microcateter. Urmează apoi retragerea tuturor cateterelor, iar tubul se mai poate lăsa pe loc timp de câteva ore. Există și cazuri în care anevrismul este tratat prin montarea unui stent deviat de flux. Acesta este poziționat în față orificiului anevrismul și în timp va fi  înglobat în peretele vascular, iar anevrismul se va tromboza și diminua în dimensiuni.

După finalizarea investigației, se vor îndepărta cateterele și tecile arteriale, iar la locul de puncție se va aplica compresiunea arterei folosite. Procedura de embolizare durează de obicei 2-3 ore, iar durata spitalizării este de 2 zile.

Avantajele embolizării anevrismului cerebral nerupt

Embolizarea anevrismului cerebral nerupt este o procedură de radiologie intervențională cu multiple avantaje pentru pacient:

  • această intervenție duce la scăderea riscului de ruptură;
  • reduce simptomatologia;
  • poate reduce dimensiunile unui anevrism considerat anterior inoperabil;
  • nu implică craniotomie;
  • procedura este minim invazivă;
  • spitalizare de scurtă durată și recuperare rapidă.

După procedură, pacientul va bea cel puțin 2 litri de apă pentru a facilita eliminarea substanței de contrast, va mai face o electrocardiogramă de control, iar pansamentul de la locul puncției se va scoate după 12ore. La 6 luni de la intervenție, se va face verificarea stadiului anevrismului prin realizarea angiografiei.

Embolizarea anevrismului cerebral este o soluție terapeutică minim-invazivă, realizată prin ghidaj radiologic, cu un impact semnificativ în prevenția complicațiilor anevrismului cerebral. Această procedură de radiologie intervențională se realizează în Spitalul Arcadia. Pentru programare, pacienții au la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

Dr. Mihai Jr. Crețeanu, medic primar Radiologie și Imagistică Medicală, Arcadia

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Taxa pe Lăcomia Adăugată

Pavel LUCESCU

Taxa pe Lăcomia Adăugată

Pe termen lung, toată lumea ştie ce-i de făcut, cel puţin dacă te uiţi pe programele economice ale partidelor, cu toate diferenţele şi nuanţele de rigoare, dar pe termen scurt, nu prea ai loc de întors. Şi de unde să iei, când te arde buza, dacă nu de la cei care-şi permit mai mult, care, deşi afectaţi, poate unii chiar falimentaţi ca business, nu ajung să moară de foame, cum s-ar întâmpla cu cei cu venituri mici. E ceea ce ar face orice guvern cu spatele la zid, ar încerca să ia de la cei din straturile socio-economice superioare ale societăţii.

opinii

Migraţia şi apropiatele alegeri europene

Alexandru CĂLINESCU

Migraţia şi apropiatele alegeri europene

Nu e de mirare că migraţia a devenit în ţările occidentale o temă electorală. Specialiştii se aşteaptă, la alegerile pentru Parlamentul european, la o ofensivă a dreptei şi a extremei drepte. Bună parte din populaţie este excedată de criminalitatea în creştere, de sentimentul de nesiguranţă, fenomene a căror cauză e găsită şi în migraţia necontrolată.

Cum a fost la Festivalul George Enescu 2023

Neculai SEGHEDIN

Cum a fost la Festivalul George Enescu 2023

În ziua de 14 septembrie, de Ziua Inginerului, am fost la Festivalul George Enescu, la Ateneul Român.

O întâlnire cu Părintele Simeon Zaharia

pr. Constantin STURZU

O întâlnire cu Părintele Simeon Zaharia

De vreo trei săptămâni suntem mai săraci aici, pe pământ, şi mai bogaţi în Cer. Am pierdut un duhovnic, un rugător, un stâlp al Bisericii. Am câştigat, înaintea Tronului Preasfintei Treimi, un veghetor, un mijlocitor, un ajutor de nădejde. Părintele Ieroschimonah Simeon Zaharia a mers la Domnul, pe Care atât de mult L-a iubit şi slujit, în ziua de 2 septembrie 2023, după aproape 96 de ani de vieţuire în această lume.

pulspulspuls

Hopaa: Lapte - gros aurist pe Pietonal. Ori la bal, ori la spital

Hopaa: Lapte - gros aurist pe Pietonal. Ori la bal, ori la spital

Pentru că premăria nu i-a dat lui Simion de la AUR autorizaţie de miting politic la Iaşi pentru duminica asta, pe Pietonal, probabil de teamă să nu se oprească alaiul în faţa premăriei ca să scandeze anti-Chirica, cum se aude, ei bine, cică fostul amic politic al premarelui a anunţat că va chema membrii de partid la o “plimbare” pe Pietonalul ieşean. 

Caricatura zilei

1000 de km de autostradă în România

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Credeti ca fortele de ordine, care au asigurat masurile de siguranta pe plaja din Costinesti, au procedat corect in momentul in care s-au folosit de forta pentru ai linisti pe participantii la conflic

vezi raspunsuri