Angajat al primăriei Valea Lupului condamnat pentru că a dat o „atenție” de 300 lei la Garda de Mediu
Un angajat al primăriei Valea Lupului a fost condamnat pentru luare de mită. În paralel cu funcția publică, acesta lucra și la o firmă care se ocupa cu transportul deșeurilor periculoase. Neregulile din actele firmei l-au determinat să ofere 300 de lei unei inspectoare a Gărzii de Mediu, pentru ca aceasta să închidă ochii.
Constantin Dumitriu lucra ca inspector în cadrul aparatului de specialitate al primarului comunei Valea Lupului. În afară de aceasta, era consilier de siguranță pentru transportul de mărfuri periculoase în firma pe care o înființase, dar care era administrată de fiul său. În iulie 2021, Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu a efectuat o serie de controale împreună cu Poliția, la agenții economici care eliminau deșeuri medicale. Indirect, s-a ajuns astfel și la firma la care lucra Dumitriu. Numărul său de telefon era trecut ca modalitate de contact pentru firmă, iar când reprezentanții Gărzii de Mediu l-au sunat, Dumitriu i-a chemat pentru discuții la sediul primăriei Valea Lupului, spunând că nu poate părăsi locul de muncă. Discuțiile nu au durat mult, iar la finalul lor, Dumitriu a fost chemat la sediul Gărzii de Mediu.
În dimineața zilei de 4 august 2021, Dumitriu s-a prezentat la registratura instituției, unde a lăsat o sacoșă cu documente, precizând că acestea sunt destinate angajatei Gărzii care îl chemase la birou, comisarului A.B. Printre acte, aceasta a găsit și mai multe bancnote, totalizând 300 de lei. Și-a anunțat imediat șeful, dar și pe lucrătorii Direcției Generale Anticorupție. Dumitriu a fost chemat a doua zi la Garda de Mediu, iar discuția sa cu comisarul a fost înregistrată. Când A.B. l-a întrebat ce e cu banii, Dumitriu a spus că este vorba de o „atenție”, dar că ea poate scrie orice dorește. În fața refuzului comisarei de a lua banii, Dumitriu i-a băgat în buzunar. Societatea pe care o reprezenta a fost amendată cu 15.000 lei, pentru neregulile descoperite în acte.
În cursul anchetei care a urmat, Dumitriu a afirmat că nu știa de existența banilor printre actele pe care le dusese la Garda de Mediu. Îi spusese lui A.B. că este vorba de o atenție numai pentru a scăpa de întrebările insistente ale acesteia. Apărarea sa a fost respinsă de judecători. Înregistrările depuse de anchetatori la dosar erau clare. Printre ele, se afla și o discuție telefonică purtată de Dumitriu cu un cunoscut imediat după plecarea de la Garda de Mediu. În cadrul acesteia, bărbatul spunea clar că angajata Gărzii refuzase să ia banii. Era evident că știuse de ei.
Dumitriu a fost trimis în judecată pentru dare de mită. Magistrații Tribunalului l-au găsit vinovat, dar nu au vrut să aplice o pedeapsă drastică, deși Dumitriu nu-și recunoscuse fapta. Ei au luat în considerare lipsa antecedentelor penale, dar și starea sănătății inculpatului, dispunând aplicarea unei pedepse apropiate de minimul legal, respectiv 2 ani și 6 luni de închisoare, dar cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. Sentința nu este definitivă, ea fiind deja contestată de Dumitriu. Un prim termen de judecată în fața Curții de Apel s-a desfășurat ieri.
Publicitate și alte recomandări video