anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 05.10.2022

Şomajul tehnic din pandemie încă mai are repercusiuni la Iaşi

Angajat prins de ITM la serviciu la restaurantul mexican, deși era în șomaj tehnic

GALERIE
chido
  • chido
- +

Inspectorii de muncă par să fi avut în vizor cu precădere firmele care şi-au suspendat activitatea în perioada stării de urgenţă, dar au continuat să-şi cheme angajaţii la muncă.

O firmă din Food Court-ul de la Iulius Mall a fost amendată sever pentru că îşi chemase la muncă un angajat aflat teoretic în şomaj tehnic. În instanţă, reprezentanţii firmei au încercat să demonstreze că amenda a fost dată pe nedrept. Nu au reuşit să convingă, dar au câştigat totuşi clemenţa judecătorilor.

În primăvara anului trecut, SC Chido Mexican SRL îşi suspendase activitatea, cei trei angajaţi fiind trimişi în şomaj tehnic până pe 30 iunie. Pe 15 iunie, starea de urgenţă a fost înlocuită cu starea de alertă, fiind permisă redeschiderea mall-urilor. Pe 20 iunie, sâmbătă, inspectorii ITM aflaţi în control l-au depistat la muncă pe V.H., deşi acesta ar fi trebuit să fie acasă. Ca urmare, firma a fost amendată cu 20.000 de lei.

Societatea a contestat amenda, încercând să demonstreze judecătorilor că a fost sancţionată pe nedrept. Reprezentanţii societăţii au afirmat că anulaseră suspendarea contractului de muncă a lui V.H. încă de pe 15 iunie, dar uitaseră să înregistreze această modificare. De altfel, angajatul ar fi venit la punctul de lucru doar pentru 10-15 minute, pentru testarea reţetarului şi discuţii administrative.

V.H. ar fi fost învăţat ce să scrie în declaraţia dată inspectorilor. Argumentele prezentate nu i-au convins pe magistraţii Judecătoriei. Aceştia au apreciat că cea mai firească dată de reluare a activităţii ar fi trebuit să fie luni, nu sâmbătă. Apoi, V.H. era angajat ca spălător de vase, deci nu ar fi avut de ce să fie chemat la muncă pentru „testarea reţetarului”. În plus, acesta nu părea a fi genul care să poată fi uşor convins să scrie o declaraţie nereală.

„Din modul în care a fost perceput direct de către instanţă, martorul nu a părut a nu avea proprietatea termenilor sau a fi uşor influenţabil”, au remarcat judecătorii.

Aceştia au considerat că sancţiunea dată de ITM a fost legală şi temeinică. Totuşi, ei au luat în calcul faptul că sectorul alimentaţiei publice a fost puternic afectat de restricţiile impuse de contextul pandemiei. Ca urmare, au dispus înlocuirea amenzii cu un avertisment. ITM a declarat apel împotriva sentinţei, procesul reluându-se ieri în faţa Tribunalului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.