anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 01.07.2022

Comunicat de presă (P)

Angajații CFR protestează. Din 2011, Ministerul a uitat de sistemul de transport feroviar

GALERIE
foto-lungu--(3)Cabinet Parlamentar - Dan Lungu
 • foto-lungu--(3)
 • Cabinet Parlamentar - Dan Lungu
- +

Astăzi este a treia zi în care angajații Companiei Naționale de Căi Ferate „CFR” – SA participă la un miting de protest în fața Ministerului Transporturilor. Prin această manifestație, organizată de Federaţia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR), Federaţia Mecanicilor de Locomotivă (FMLR), Federaţia Naţională Drum de Fier (FNDF), Uniunea Spitalelor CFR şi alte sindicate din Alianţa Federaţiilor Tehnice Feroviare (AFTF), angajații vor să atragă atenția asupra situației în care au ajuns, la momentul actual, sistemul de transport feroviar de stat român și compania CFR.

Totodată, Senatorul USR Dan Lungu a adresat, în urma unor plângeri primite la cabinetul parlamentar, o întrebare Ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, privind numărul vagoanelor cușetă ale trenului care circulă pe ruta Iași – Mangalia – Iași și starea în care acestea se află. În răspunsul primit, Ministrul Transporturilor menționa, printre altele, că problema se va rezolva, iar numărul vagoanelor va crește, numai în măsura în care vor fi găsite soluțiile finanțării necesare. Acesta adăuga însă că „începând cu anul 2011, operatorul național de transport feroviar călători nu a mai primit fondurile necesare pentru achiziția de vehicule noi sau reparația generală a parcului existent”.

Acest lucru se regăsește, conform informațiilor din presă, și printre principalele nemulțumiri ale sindicaliștilor. „Protestăm față de faptul că, din 2011 și până în prezent, nu s-a mai investit nimic în materialul rulant al CFR Călători, deși statul român este acționar unic la CFR Călători și trebuia să investească la fel ca toate țările din Uniunea Europeană, în fiecare an, pentu material rulant nou. Deci, nu s-a mai cumpărat niciun automotor, nicio ramă electrică nouă, absolut nimic, deși ni se promit,” a menționat Maxim Rodrigo, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR). Acestei nemulțumiri i se adaugă și faptul că angajații doresc să urgenteze trecerea prin Parlament a respingerii cererii de examinare a Legii priving Statutul personalului feroviar și a promulgării ei de către Președintele României și aceea că la nivelul companiei nu există nicio strategie care să vizeze resursele umane.

Sunt solidar cu angajații CFR și le dau dreptate – e greu de imaginat că în ultimii aproape zece ani statul român nu a făcut nicio investiție în materiale noi și reparații. Dată fiind această situație, nu  e de mirare lipsa suplimentării numărului de vagoane sau absența reparațiilor și nici măcar de protestul care se desfășoară în aceste zile. Sindicaliștii au anunțat că după cele opt zile de protest pe care și le-au propus, dacă nu vor fi ascultați, vor intra în grevă tehnică și nu vor mai ieși din depouri decât cu locomotivele care sunt pregătite și în perfectă stare. Ori, asta, deși mi-aș dori să mă înșel – ar însemna că suntem foarte aproape de un haos care va zgudui sistemul nostru de transport feroviar, întrucât numărul locomotivelor perfect funcționale cred că este unul extrem de scăzut. Pas cu pas, prioritizând și făcând investițiile necesare, poate mai avem o șansă să ne recuperăm situația…”, a menționat senatorul Dan Lungu.

Răspunsul Ministrului Transporturilor poate fi consultat accesând link-ul următor: https://www.senat.ro/PDFIntrebari/b%20r%2011%2006%20lungu%20d%202738%20b.pdf

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (I)

Alexandru LĂZESCU

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (I)

În timp ce puterile europene majore doresc o finalizare rapidă a războiului din Ucraina, indiferent de rezultat, pentru America miza acestuia este una globală, cu impact asupra competiţiei geopolitice cu China.

opinii

Mistica secretului

Alexandru CĂLINESCU

Mistica secretului

Ne îndreptăm oare către un regim autoritar, în care renasc vechi frustrări şi obsesii? (...) Din luările de poziţie pe care le-am urmărit în aceste zile, reiese că situaţia actuală a Arhivelor ridică serioase semne de întrebare. Se perpetuează o anomalie: Arhivele sunt în subordinea Ministerului de Interne, ceea ce ne trimite din nou la isteria „secretului de stat”. Ar fi o regretabilă reîntoarcere în timp.

Arte şi meserii

Neculai SEGHEDIN

Arte şi meserii

Acum mai mulţi ani, după ce se înfiinţaseră universităţi şi filiale ale acestora pe la fiecare colţ de stradă, de ziceai că riscăm să ajungem o naţie de superintelectuali, de se speriase însuşi Comitetul Nobel de avalanşa de potenţiale premii ce urmau să poposească pe plaiurile mioritice, s-a ajuns la concluzia că, totuşi, cineva trebuie să mai muncească şi cu mâinile, pentru că, vorba lui Creangă, … dac-ar fi să iasă toţi învăţaţi […], n-ar mai avea cine să ne tragă ciubotele. 

Patologia şi puţinătatea intelectuală

Radu POPESCU

Patologia şi puţinătatea intelectuală

Perseverenţa cu care Dodon, socialiştii moldoveni şi partenerii lor politici de la Kremlin apelează doar la dezinformări pentru a-şi argumenta părerile reflectă un fenomen aflat la graniţa dintre patologie şi puţinătate intelectuală, rezultatele ultimelor alegeri prezidenţiale şi parlamentare din Republica Moldova arătând că oamenii - obişnuindu-se nu doar cu acelaşi tip de păcăleală, dar şi cu aceiaşi propagatori ai mesajelor false - nu mai pot fi duşi de nas ca pe vremuri. 

pulspulspuls

Speranţe de la Iaşi via Suceava pentru un posibil aranjament în Guvern

Speranţe de la Iaşi via Suceava pentru un posibil aranjament în Guvern

Demisia şi ancheta procurorilor DNA privindu-l pe ministrul pesedist al agriculturii, junele oltean de partid şi de stat Chesnoiu, om al sistemului, cică ar fi creat unele speranţe în anumite zone ale politichiei din mai multe judeţe, printre care şi la Iaşi, auzim. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.