Angajații din sistemul sanitar ieșean se luptă cu deficit sever de personal. Mii de ore suplimentare nu mai pot fi plătite
În prezent, cea mai acută problemă pentru membrii Sanitas nu mai este legată de așteptarea creșterilor salariale, ci de deficitul sever de personal, în special de personal auxiliar. Din acest motiv, angajații din sistemul sanitar înregistrează un număr mare de ore suplimentare care nu pot fi remunerate. În plus, până în prezent, aceștia nu au primit niciun voucher de vacanță.
La începutul anului, Sanitas aproape că a declanșat un conflict de muncă, strângând semnături și parcurgând toate etapele necesare. În cele din urmă, guvernanții au fost receptivi la cererile lor, iar Sanitas a obținut Ordonanța 19, care prevedea creșteri consistente la 1 martie și 1 iunie. Astfel, angajații din sistemul sanitar se pregătesc să primească pe 15 iulie a doua tranșă de creșteri salariale pentru toate categoriile de angajați, inclusiv pentru asistenții medicali, care nu au mai beneficiat de nicio creștere din 2018.
Din cele 17 infirmiere, doar 12 sunt active. „Nu mai pot face față, și au perfectă dreptate”
„Cea mai mare problemă care persistă în sistemul sanitar este lipsa de personal. Chiar astăzi am avut discuții cu personalul auxiliar, mai exact cu infirmierele din câteva secții, care au reclamat faptul că, într-o secție cu 70 de paturi, din cele 17 infirmiere, doar 12 sunt active. Cinci dintre ele nu sunt disponibile pentru că două sunt în concediu medical, două în concediu de odihnă și urmează să se pensioneze, iar una este în concediu de creștere a copilului. În acest ritm, infirmierele rămase nu mai pot face față, și au perfectă dreptate”, ne-a declarat Iulian Cozianu, președinte Sanitas Iași.
Răspunsurile de la minister ajung mai repede decât cele la nivel de județ
Președintele Sanitas Iași a explicat că posturile vacante din anii trecuți pot fi ocupate doar prin memorandum și hotărâre de guvern. Problema este că nici pentru posturile vacante din acest an nu s-a primit încă aprobare de la ordonatorul de credite. Acesta explică faptul că este de înțeles de ce răspunsurile de la minister pot întârzia, deși în anumite cazuri aprobările au venit mai repede.
Totuși, în cazul posturilor vacante care ar trebui aprobate la nivel de județ, răspunsul ar trebui să ajungă mai repede, nu să dureze luni de zile până apare o aprobare pentru un post vacant. Acesta susține că există posturi bugetate de la începutul anului, însă unele persoane au ieșit la pensie sau au plecat din sistem, în special în categoria cea mai deficitară, respectiv personalul auxiliar. Ultimul concurs a avut loc în aprilie, pentru posturi solicitate anul trecut în iunie. Deși așa-numita „Ordonanță Trenuleț” din acest an permite scoaterea la concurs a posturilor vacante cu aprobarea ordonatorului de credit, care poate fi Primăria, Consiliul Județean sau Ministerul Sănătății, lucrurile nu se mișcă încă cu rapiditatea necesară.
Nici până acum nu au primit voucherele de vacanță
Personalul auxiliar semnalează că lucrează multe ore suplimentare, iar, conform legii, nu se pot plăti orele suplimentare, ci trebuie să se acorde liber în perioada următoare. Însă, când se acordă liber, trebuie adus alt personal să îl înlocuiască, iar acesta acumulează la rândul său ore suplimentare, creând un cerc vicios. Situația variază în funcție de sector, dar există sectoare în care acest lucru este frecvent întâlnit. Astfel, situația nu este confortabilă nici pentru pacienți, nici pentru angajați. Totodată, pe lângă deficitul de personal și orele suplimentare, în momentul de față așteptările oamenilor sunt legate de plata voucherelor de vacanță, iar luna aceasta sunt încrezători că le vor primi.
„Sperăm ca luna asta să primească și angajații din sistemul sanitar voucher de vacanță, așa cum au primit o parte din bugetari, încă din luna mai. Angajații din sistemul medical au primit vouchere de vacanță mai mult sporadic, și doar câteva unități, dar nesemnificativ. Majoritatea unităților așteaptă sumele de la Casa Națională și sperăm ca în urma discuțiilor pe care le-am avut, luna aceasta să primim voucherele”, a mai declarat pentru ZDI președinte Sanitas Iași.
Citiți și:
- Victorie a sindicaliştilor sărbătorită la Iaşi. Cresc cu 20% salariile în sănătate. Sindicalist ieşean: „Sincer, nu speram”
- “Deblocarea unui număr de 7.600 de posturi nu este decât un prim pas, insuficient în acest moment”
Publicitate și alte recomandări video