anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 15.07.2020

Angajații i-au umplut pe copii de COVID. Şi-au ascuns simptomele și nu s-au protejat

GALERIE
centrul-sf-nicolae-pascani
  • centrul-sf-nicolae-pascani
- +

39 de copii de la două centre rezidenţiale au fost confirmaţi cu noul coronavirus. Unii vor sta în carantină în centrul din Paşcani, iar cei de la Verşeni vor sta în spital la Iaşi. Angajaţii DGASPC nu au respectat măsurile sanitare de protecţie sau au minţit că nu au simptome specifice bolii.

Ieri, a fost o a doua zi în care Iaşul a însumat în jur de 10% din numărul total de noi cazuri de COVID 19 înregistrate pe ţară. 43 de ieşeni au fost anunţaţi de Grupul de Informare Strategică ca fiind infectaţi cu nou coronavirus, în timp ce la nivel naţional numărul de cazuri noi pozitive a fost de 460, după prelucrarea a 12.555 de probe.

Şi-au ascuns simptomele, dar nici materiale de protecţie nu au avut

Din cei 43 de ieşeni declaraţi de GIS ca fiind infectaţi, 39 sunt copii de la două centre rezidenţiale, respectiv de la Centrul rezidenţial „Sfântul Nicolae“ din Paşcani şi cele trei module de tip familial de la Verşeni. Totul se pare ar fi pornit de la angajaţii depistaţi pozitiv, 11 la Paşcani şi cinci la Verşeni. Din datele de până acum la anchetele epidemiologice, reprezentanţii DSP au ajuns la concluzia că de răspândirea virusului se fac vinovaţi unii angajaţi care fie nu au respectat măsurile sanitare şi de protecţie, fie au declarat în fals că nu au simptome specifice bolii. În plus, la centrele respective nu ar exista toate materialele sanitare de protecţie necesare.

După o analiză a situaţiei între reprezentanţii Prefecturii, ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, precum şi ai DSP, s-a decis demararea unei anchete interne. „Consiliul Judeţean Iaşi, în subordinea căruia se află DGASPC Iaşi, va face demersurile necesare pentru a asigura de îndată materiale de protecţie suplimentare care nu se află în stocul deja existent al DGASPC Iaşi. Suplimentar faţă de măsurile punctuale stabilite anterior s-a decis ca DGASPC să realizeze o anchetă administrativă internă privind modul în care măsurile de protecţie şi siguranţă sanitară stabilite au fost respectate în cadrul centrelor sus-menţionate, inclusiv asupra verificării veridicităţii declaraţiilor pe propria răspundere date zilnic de personalul centrelor în zilele premergătoare identificării ca pozitivi la testarea pentru COVID-19, existând indicii, în urma anchetelor epidemiologice demarate, asupra existenţei simptomelor specifice anterior testării realizate conform programării din cadrul metodologiei de supraveghere COVID-19. La nivelul tuturor centrelor aflate în subordinea DGASPC Iaşi vor fi reevaluate instrucţiunile de lucru cu beneficiarii astfel încât să se preîntâmpine apariţia de situaţii similare“, au transmis reprezentanţii Instituţiei Prefectului Iaşi.

O parte carantinaţi la centru, o parte internaţi la spital

Tot în ultima întâlnire de ieri de la Prefectură, s-a decis ca cei 21 de minori asimptomatici depistaţi pozitiv de la Centrul rezidenţial Sfântul Nicolae Paşcani să fie carantinaţi în cadru instituţiei. De asemenea, DSP Iaşi urmează să facă instruirea specifică personalului, iar Spitalul de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva să asigure personalul medical în vederea supravegherii permanente a pacienţilor carantinaţi.

De precizat este faptul că beneficiarii de la Centrul rezidenţial Sfântul Nicolae sunt copii cu vârste între 3 şi 18 ani, cu nevoi speciale, cu dizabilitaţi, încadraţi sau nu în grad de handicap. Dacă cei 21 de copii depistaţi pozitiv vor fi monitorizaţi la centru, cei 11 angajaţi vor fi internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase Sânta Parascheva. De asemenea şi cei cinci angajaţi de la modulele familale de la Verşeni precum şi cei 18 beneficiari depistaţi vor fi internaţi în spital aceştia prezentând forme uşoare ale bolii. „Astăzi (ieri, n.r.) vom primi 16 copii de la Paşcani. Avem locuri pentru că am externat 28 în urmă cu două zile şi ieri, încă 11, dintre care patru s-au încadrat în prevederile ultimului ordin al ministrului Sănătăţii. Terapia Intensivă funcţionează în schimb la cote maxime“, a declarat Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Restul personalului infectat precum şi o parte din beneficiarii centrelor vor fi internaţi la Spitalul CFR.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Gardienii umanităţii

Cătălin ONOFREI

Gardienii umanităţii

A venit momentul să ne gândim din nou la stele şi la roboţi.

Filmuletul zilei

opinii

Industria de selfie-uri

Briscan ZARA

Industria de selfie-uri

Prezentul a murit în numele eternităţii. Care eternitate se pierde într-un morman de CD-uri sau în vreun fişier pe calculator cu mii, poate sute de mii de alte momente „salvate” - în realitate pierdute - care, mai mult ca sigur, nu vor mai apuca să fie vreodată vizionate de nimeni din lipsă de timp (cine are atât timp pe lume să vadă mii de poze?!...).

Contribuţii ieşene la întemeierea statisticii oficiale în România

Ciprian IFTIMOAEI

Contribuţii ieşene la întemeierea statisticii oficiale în România

De-a lungul celor 161 de ani de funcţionare neîntreruptă, statistica oficială din România a fost condusă de personalităţi marcante ale ştiinţei şi culturii ca Dionisie Pop Marţian, Ion Ionescu de la Brad, Loenida Colescu, Sabin Manuilă, Anton Golopenţia, Constantin Ionescu, a beneficiat de contribuţiile unor savanţi şi creatori de şcoală socială, economică, demografică, matematică precum Dimitrie Gusti, Virgil Madgearu, Octav Onicescu, Nicolae Georgescu-Röegen, Gheorghe Mihoc, Vladimir Trebici.

Din nou, despre statui şi demolatori

Mihai DORIN

Din nou, despre statui şi demolatori

La pledoaria mea din articolul precedent pentru statui şi dezicerea de demolatori, mi s-a replicat că acestea sunt făcute să dăinuie atât cât nu le-a trecut vremea. După care sunt demolate sau demontate şi ascunse privirilor oamenilor. Pentru ca ei să nu creadă în idoli falşi sau care nu mai corespund vremurilor noi. De-a lungul timpului asistăm la o veritabilă cavalcadă a demolării statuilor. 

pulspulspuls

Cât de grea alegere are de făcut PD Daniel?

Cât de grea alegere are de făcut PD Daniel?

Ehehe, iubiţi dreptcredincioşi, am stat noi strâmb şi am cugetat drept dacă se cade oare în faţa lui Doamne-Doamne, acuma în preajma lui Sânt’Ilie, să plecăm urechea sau să scormonim în mormanul mare de zvonuri despre personagiile pentru care par a se face cărţile în aceste zile, ca să fie uns peste cea mai bogată arhiepiscopie din ţară, numai păduri, păşuni şi mănăstiri bogate cât vezi cu ochii. 

Caricatura zilei

Test Covid Grecia

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.