35 de angajați Radio România Iași, majoritatea afiliați organizației sindicale MediaSind, au intrat, astăzi, în grevă de avertisment în intervalul orar 13:00-15:00. Acțiunea de protest survine pe fondul conflictului de muncă declanşat în această vară, din cauza eşecului negocierilor privind încheierea unui nou Contract Colectiv de Muncă la nivelul Societăţii Române de Radiodifuziune.
Protestul s-a desfăşurat cu respectarea legislaţiei în vigoare, iar întreruperea lucrului nu a periclitat activitatea specifică unui post de radio.
Este pentru prima dată când la nivelul postului public regional se recurge la o astfel de formă de protest. Nemulţumirile angajaţilor studioului teritorial s-au acutizat în timpul negocierilor pentru Contractul Colectiv de Muncă, atunci când s-a constatat că deşi Radio Iaşi înregistrează cea mai mare audienţă ca post regional, salariile din instituţie sunt aproape în totalitate la minimul în plată la nivelul SRR.
Angajații Radio Iași reclamă totodată diferențele salariale existente între conducere şi personalul executiv. De-a lungul timpului ei au condamnat inclusiv derapajele și problemele managementului care au afectat imaginea Radio Iași. Singurul moment în care managerul Claudia Crăcăleanu a susținut că protestul angajaților Radio Iași este îndreptățit a fost luna trecută, la deschiderea Târgului de Carte Gaudeamus, atunci când mai mulți salariați ai postului public regional au flancat-o în semn de protest. Încă din luna decembrie 2023, relațiile dintre management și personalul executiv s-au deteriorat. Lipsa de sprijin, dialogul deficitar și problemele de management prezentate pe larg în presa națională au inflamat spiritele și au contribuit la creșterea coeziunii interne.
La nivelul Societății Române de Radiodifuzine, peste 300 de angajaţi au semnat pentru declanşarea grevei de astăzi în radioul public. Acțiuni similare au fost la București, Cluj-Napoca și Craiova.
Președintele Director General al Societății Române de Radiodifuziune, Răzvan Dincă, a declarat, aseară, pentru DC News, că nu înțelege care sunt, în acest moment problemele în cadrul SRR, deoarece de-a lungul timpului s-a răspuns pozitiv la revendicările angajaților.
Răzvan Dincă susține că ori de câte ori s-a putut „găsi un buget disponibil s-au făcut majorări salariale”.
Președintele Director General al SRR a mai spus că se analizează în ce fel vor fi distribuite fondurile obținute la rectificarea bugetară, menționând că se are în vedere inclusiv majorarea salariilor unor angajați.
Reprezentanții Filialei MediaSind Iași amintesc, însă, că motivul acordării acelor fonduri de către Guvern a fost anunţat de premier la Cluj şi se referă tocmai la ideea de eliminare a inechităţilor salariale.
La Iași s-a înregistrat cel mai mare procent al salariaților care au decis să susțină acțiunile greviste.
Publicitate și alte recomandări video