anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Angajatorii ieşeni dau năvală cu oferte pentru şomeri

GALERIE
bursa locurilor de munca
  • bursa locurilor de munca
- +

Dacă în luna mai anul trecut erau înregistraţi în judeţul Iaşi 12.730 de şomeri, numărul acestora se află în continuă scădere lună de lună, ajungând ca în luna mai anul curent să fie 10.766. Scăderea se resimte şi în raport cu anul 2016, când la sfârşitul anului erau nu mai puţini de 13.100 de şomeri, în timp ce la finalul anului 2017 s-au înregistrat cu 1.144 de persoane mai puţin. Din şomerii de anul trecut, doar 10% au primit indemnizaţia de 250 de lei pe lună, timp de jumătate de an. Restul de 90% au fost în căutarea unui loc de muncă, peste 80% dintre ei fiind din mediul rural.

„Se înregistrează această scădere a numărului de şomeri în primul rând pentru că nu mai sunt disponibilizările de altă dată, iar în al doilea rând pentru că sunt foarte multe oferte ale firmelor cu locuri noi de muncă. Au o ofertă foarte diversificată, lunar, peste 1.000 de şomeri se angajează, numărul acestora fiind în creştere lună de lună. Plus că angajatorii beneficiază acum de o serie de subvenţii dacă angajează persoane vulnerabile”, a precizat Adriana Sîrghie, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Iaşi (AJOFM).

Anul trecut, cei mai mulţi şomeri s-au angajat în domeniul servicii, industrie şi construcţii. În raportul de activitate pe 2017 figurează că anul trecut au fost organizate patru burse a locurilor de muncă, la care au participat peste 11.000 de persoane, din care 406 au reuşit să se angajeze cu carte de muncă la firmele din Iaşi prezente la standuri.

„Prin Centrul de Formare Profesională propriu au fost cuprinse în cursuri de reconversie profesională 611 persoane, din care care 571 persoane şomere aflate în căutarea unui loc de muncă, 11 persoane aflate în detenţie şi 29 persoane interesate. Au fost angajaţi şi 563 absolvenţi prin subvenţionarea locului de muncă”, se precizează în acelaşi raport.

2017, anul angajărilor masive în IT

Odată cu creşterea angajărilor în rândul şomerilor a scăzut şi rata de şomaj, de la 4,51%, cât era la finalul anului 2016, la 4,13% cât s-a înregistrat pe 30 decembrie 2017. În prezent, rata şomajului a ajuns la 3,72%, cu mult mai mică ca acum şase luni. Această rată este calculată la o populaţie activă de aproximativ 290.000 de persoane. Cei mai mulţi şomeri din judeţ au studii primare, gimnaziale şi profesionale (89%), alţi 8% au terminat un liceu sau o postliceală şi doar 3% au absolvit o facultate. Grupa de vârstă cu cei mai mulţi ieşeni aflaţi în căutarea unui loc de muncă este 40-49 de ani (30%), urmată de categoria peste 55 de ani (22%), categoria 30-39 de ani (aproape 18%) şi categoria 50-55 de ani (17%). De precizat faptul că angajatorii care aceeptă persoane peste 45 de ani primesc de la stat subvenţii, la fel şi pentru persoanele cu handicap, pentru cele care reprezintă o familie monoparentală şi pentru şomerii „de cursă lungă”, adică cei care nu au lucrat niciodată sau care îşi caută de ani buni un job. Ba mai mult, şomerii care nu primesc indemnizaţie şi îşi găsesc un loc de muncă unde li se face contract pe o perioadă mai mare de 3 luni, primesc o primă de activare în valoare de 500 de lei. Pe lângă aceasta, şomerii mai beneficiază prin AJOFM de primele de încadrare, instalare şi relocare.

„2017 a însemnat un an al angajărilor masive în domenii precum IT, producţie sau retail, trendul recrutărilor pentru acest segment se va păstra şi în 2018. Integrarea tinerilor pe piaţa muncii a constituit o prioritate şi va reprezenta o provocare şi în anul 2018. Judeţul Iaşi a ocupat, la nivel naţional, un loc fruntaş în ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante comunicate de agenţii economici şi gestionate de AJOFM Iaşi, respectiv 17.313, trendul cererii de forţă de muncă fiind crescător pentru anul 2018 cu o resimţire a deficitului de forţă de muncă din partea angajatorilor. În anul 2017, AJOFM Iaşi a acordat asistenţă personalizată şi a încheit 11.911 contracte de muncă, gradul de ocupare a locurilor de muncă vacante fiind de 76%, peste media la nivel naţional”, se mai precizează în raportul pe anul trecut de la AJOFM Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O epavă la primărie

Cătălin ONOFREI

O epavă la primărie

Cum vrea Băsescu să iasă din politica naţională.

Filmuletul zilei

opinii

Un lider, un afacerist, un oportunist

Briscan ZARA

Un lider, un afacerist, un oportunist

Aceasta este mai degrabă o parabolă, dar cu întâmplări şi personaje rupte din realitatea prin care am trecut eu în această vară.

Cum (nu) se consolidează o democraţie

Ciprian IFTIMOAEI

Cum (nu) se consolidează o democraţie

Democraţia se află într-un regres din ce în ce mai pronunţat în multe ţări ale lumii, chiar şi în cele considerate odinioară democraţii avansate: SUA, Marea Britanie, unele ţări membre UE. Doar 5,7% din populaţia lumii trăieşte astăzi în ţări cu democraţii consolidate. 

A doua pângărire a Hagiei Sophia (Sfânta Înţelepciune) (I)

Mihai DORIN

A doua pângărire a Hagiei Sophia (Sfânta Înţelepciune) (I)

Sau cum Turcia sfidează lumea creştină!

pulspulspuls

Bombiţa bombiţelor: iaca pe unde au intrat cu forţa în casa de miliardar cagulaţii de la Iaşi!

Bombiţa bombiţelor: iaca pe unde au intrat cu forţa în casa de miliardar cagulaţii de la Iaşi!

Ia-auzi una tare pe azi, stimabile cetitoriu, onorat auditoriu sau preţuit telespectatoriu, una venită aseară cu ultimul tramvai la redacţie! 

Caricatura zilei

Magie

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.