anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 10.08.2022

Angajatorii ieşeni dau năvală cu oferte pentru şomeri

GALERIE
bursa locurilor de munca
 • bursa locurilor de munca
- +

Dacă în luna mai anul trecut erau înregistraţi în judeţul Iaşi 12.730 de şomeri, numărul acestora se află în continuă scădere lună de lună, ajungând ca în luna mai anul curent să fie 10.766. Scăderea se resimte şi în raport cu anul 2016, când la sfârşitul anului erau nu mai puţini de 13.100 de şomeri, în timp ce la finalul anului 2017 s-au înregistrat cu 1.144 de persoane mai puţin. Din şomerii de anul trecut, doar 10% au primit indemnizaţia de 250 de lei pe lună, timp de jumătate de an. Restul de 90% au fost în căutarea unui loc de muncă, peste 80% dintre ei fiind din mediul rural.

„Se înregistrează această scădere a numărului de şomeri în primul rând pentru că nu mai sunt disponibilizările de altă dată, iar în al doilea rând pentru că sunt foarte multe oferte ale firmelor cu locuri noi de muncă. Au o ofertă foarte diversificată, lunar, peste 1.000 de şomeri se angajează, numărul acestora fiind în creştere lună de lună. Plus că angajatorii beneficiază acum de o serie de subvenţii dacă angajează persoane vulnerabile”, a precizat Adriana Sîrghie, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Iaşi (AJOFM).

Anul trecut, cei mai mulţi şomeri s-au angajat în domeniul servicii, industrie şi construcţii. În raportul de activitate pe 2017 figurează că anul trecut au fost organizate patru burse a locurilor de muncă, la care au participat peste 11.000 de persoane, din care 406 au reuşit să se angajeze cu carte de muncă la firmele din Iaşi prezente la standuri.

„Prin Centrul de Formare Profesională propriu au fost cuprinse în cursuri de reconversie profesională 611 persoane, din care care 571 persoane şomere aflate în căutarea unui loc de muncă, 11 persoane aflate în detenţie şi 29 persoane interesate. Au fost angajaţi şi 563 absolvenţi prin subvenţionarea locului de muncă”, se precizează în acelaşi raport.

2017, anul angajărilor masive în IT

Odată cu creşterea angajărilor în rândul şomerilor a scăzut şi rata de şomaj, de la 4,51%, cât era la finalul anului 2016, la 4,13% cât s-a înregistrat pe 30 decembrie 2017. În prezent, rata şomajului a ajuns la 3,72%, cu mult mai mică ca acum şase luni. Această rată este calculată la o populaţie activă de aproximativ 290.000 de persoane. Cei mai mulţi şomeri din judeţ au studii primare, gimnaziale şi profesionale (89%), alţi 8% au terminat un liceu sau o postliceală şi doar 3% au absolvit o facultate. Grupa de vârstă cu cei mai mulţi ieşeni aflaţi în căutarea unui loc de muncă este 40-49 de ani (30%), urmată de categoria peste 55 de ani (22%), categoria 30-39 de ani (aproape 18%) şi categoria 50-55 de ani (17%). De precizat faptul că angajatorii care aceeptă persoane peste 45 de ani primesc de la stat subvenţii, la fel şi pentru persoanele cu handicap, pentru cele care reprezintă o familie monoparentală şi pentru şomerii „de cursă lungă”, adică cei care nu au lucrat niciodată sau care îşi caută de ani buni un job. Ba mai mult, şomerii care nu primesc indemnizaţie şi îşi găsesc un loc de muncă unde li se face contract pe o perioadă mai mare de 3 luni, primesc o primă de activare în valoare de 500 de lei. Pe lângă aceasta, şomerii mai beneficiază prin AJOFM de primele de încadrare, instalare şi relocare.

„2017 a însemnat un an al angajărilor masive în domenii precum IT, producţie sau retail, trendul recrutărilor pentru acest segment se va păstra şi în 2018. Integrarea tinerilor pe piaţa muncii a constituit o prioritate şi va reprezenta o provocare şi în anul 2018. Judeţul Iaşi a ocupat, la nivel naţional, un loc fruntaş în ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante comunicate de agenţii economici şi gestionate de AJOFM Iaşi, respectiv 17.313, trendul cererii de forţă de muncă fiind crescător pentru anul 2018 cu o resimţire a deficitului de forţă de muncă din partea angajatorilor. În anul 2017, AJOFM Iaşi a acordat asistenţă personalizată şi a încheit 11.911 contracte de muncă, gradul de ocupare a locurilor de muncă vacante fiind de 76%, peste media la nivel naţional”, se mai precizează în raportul pe anul trecut de la AJOFM Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Rivalităţi globale (I)

Lucian DÎRDALA

Rivalităţi globale (I)

Astăzi, indiferent dacă vorbim de relaţia SUA - Rusia sau de cea între SUA şi China, toată lumea are scenarii de victorie, în caz de război, chiar şi în ipoteza în care s-ar ajunge la o folosire limitată a armamentelor nucleare.

opinii

Inteligenţa politehnică

Florin CÎNTIC

Inteligenţa politehnică

A trecut insuficient comentat un excepţional interviu pe care Toni Hriţac i l-a luat lui Cristian Tudor Popescu. Cum eu am căzut pe gânduri privindu-l, simt nevoia să scriu.

Despre război şi liceul militar

Radu PĂRPĂUȚĂ

Despre război şi liceul militar

Eram în clasa a 8-a, când în clasa noastră a venit un maior. Nu-i mai ţin minte numele, probabil că nici nu i l-am cunoscut. Umbla prin şcoli şi recruta elevi pentru a da examen la liceul militar din Câmpulung Moldovenesc. 

Lumini şi umbre în mass-media românească

Alex VASILIU

Lumini şi umbre în mass-media românească

Mai demult am fost surprins auzind opinia hotărâtă a unui fost coleg de redacţie: educaţia, cultura se face în şcoală, acasă, nu la radio şi televiziune, aceste instituţii având doar menirea să informeze, să distreze. 

pulspulspuls

Iată scenariul revenirii lui MRU în politică, prin intermediul unui ocol pe la primăria Iaşului

Iată scenariul revenirii lui MRU în politică, prin intermediul unui ocol pe la primăria Iaşului

Două vorbe despre MRU şi şansele sale la cea mai înaltă funcţie în târg, dragi telespectatori, vorbe care s-au desprins din luările de cuvânt ale participanţilor la şcoala politică de vară de pe Bahlui, care a avut loc săptămâna trecută, seara, pe răcoare, pe terasa unei cunoscute berării din târg. 

Caricatura zilei

Rafila și pastila

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.