Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Angela

GALERIE
nicolae turtureanu
  • nicolae turtureanu
- +

Tot mai puţini cronicari, vechi şi noi. Tot mai puţini noi între noi, care mai respirăm duhul acelei împreună-lucrări, CRONICA VECHE numită. Şi tot mai multe punctele de suspensie.

Ca unul ce mi-am asumat oarecari i/responsabilităţi în acea cronică aventură, mă simt dator a da ştire de trecerea DINCOLO a celei care a fost Angela Moraru (20.8.1948- 5.7.2021), cunoscută sub pseudonimul ANGELA TRAIAN (după numele localităţii de baştină, o comună din judeţul Bacău). Poetesă, prozatoare, eseistă, publicistă, incisivă comentatoare a fenomenului cultural. Cronicăreasă, în primă şi-n ultimă instanţă. A debutat, liceeană fiind, în "Cronica", şi-a încheiat respirările literare în "Cronica veche". Şi la Junimea, care i-a editat, de la debut, cele mai multe – şi mai consistente – dintre cărţile sale.

Ne-a legat o veche prietenie literară. Cu ea, cu Aurel (Brumă), cu Aura (Muşat), cu regretatul Ion Chiriac, am format, în mileniul trecut, un grup poetic ("Nocturne"), care se dădea în spectacol, lunar, la Casa Studenţilor.

Angela Traian însăşi, mai apoi, a instituit un "Jurnal al artelor", care a ţinut afişul, în Sala Mică a Teatrului Naţional, vreme de 7-8 ani. Un Album (editat în 2014) dă samă de acel fenomen. la care nu pot a nu (retro) vibra, întrucât reanimă, pe pânza vremii, prezenţe şi secvenţe care au marcat Iaşul cultural-artistic al anilor 80-89, cum nici o altă instituţie de spectacole n-a făcut-o. Şi asta pentru că, într-o singură seară, veneau la "rampă", în săliţa ce s-a dovedit neîncăpătoare, scriitori, muzicieni, pictori, actori, din toate generaţiile – de la maeştri la tineri aflaţi în plină afirmare sau la "ucenici" de pe băncile şcolii... Voi spune şi eu, ca o doamnă anonimă (care a determinat-o, de fapt, pe autoare, să finalizeze acel Album), că "am trăit acolo clipe memorabile", fiind şi protagonist, şi spectator.

Jurnalul artelor a fost un spectacol al elitelor, pentru elite.

Bucuroasă dar şi arţăgoasă, având, adică, angoasa lucrului bine făcut, s-a arătat Angela Traian când am integrat-o Cronicii Vechi. Ataşantă, cooperantă, intransingentă în tot ce făptuia. O vreme, mi-a trimis pe net o analiză scurtă şi severă a numărului de revistă tocmai apărut. Ca să nu cad în narcisismul izbândei, sau să mă las pe tânjală.

O rubrica semnată de ea, număr de număr, în CRV, a devenit carte, la Junimea, cu insolitul/curajosul titlu: N-am talent! Ceea ce o poate recunoaşte (în public!) doar cineva cu-adevărat dăruit, hăruit.

Luminoasă, frumoasă (da!), generoasă, Angela. Scriitoare înnăscută, dar care pierduse nişte trenuri, astfel că n-a acces la calitatea de membru al breslei scriitoriceşti. Iar cînd a fost posibil, a refuzat categoric, considerînd (cu umor) că vremea ei a trecut. "Ce? Să râdă ăştia tineri de mine: ce mai vrea şi baba asta? Vrea pensie de la Uniune, desigur... Nu, nu servesc aşa ceva", a replicat îndemnurilor mele (mai ales).

Dacă despre cărţile sale s-a scris în diverse publicaţii (Cronica, Convorbiri literare, Ziarul de Iaşi, Cronica Veche, Scriptor ş.a.), precum şi-n dicţionare academice şi/sau de autor, (Dicţionarul Literaturii Române, editat de Academie; Dicţionarul "Scriitori şi publicişti ieşeni" ş.a.),remarcându-i-se singularitatea şi amplitudinea "vocii", stingerea ei n-a fost semnalată nici printr-un obişnuit ferpar la gazetă. În ultimii ani, soţii Alexandru şi Angela Moraru îşi aveau reşedinţa, din primăvară pînă-n toamnă, (uneori şi-o bucată de iarnă), la Mălini, acolo unde a intrat în legendă "Moartea căprioarei" labişiene. Acolo e împământenită şi cea despre care se poate spune că a însemnat o veritabilă pagină în jurnalul artelor/literelor ieşene. Şi nu numai.

Domnul s-o aibă în lumina Sa!   

Nicolae Turtureanu este director al revistei „Cronica veche”, poet şi eseist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri