Angela
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 24.09.2021

Angela

GALERIE
nicolae turtureanu
  • nicolae turtureanu
- +

Tot mai puţini cronicari, vechi şi noi. Tot mai puţini noi între noi, care mai respirăm duhul acelei împreună-lucrări, CRONICA VECHE numită. Şi tot mai multe punctele de suspensie.

Ca unul ce mi-am asumat oarecari i/responsabilităţi în acea cronică aventură, mă simt dator a da ştire de trecerea DINCOLO a celei care a fost Angela Moraru (20.8.1948- 5.7.2021), cunoscută sub pseudonimul ANGELA TRAIAN (după numele localităţii de baştină, o comună din judeţul Bacău). Poetesă, prozatoare, eseistă, publicistă, incisivă comentatoare a fenomenului cultural. Cronicăreasă, în primă şi-n ultimă instanţă. A debutat, liceeană fiind, în "Cronica", şi-a încheiat respirările literare în "Cronica veche". Şi la Junimea, care i-a editat, de la debut, cele mai multe – şi mai consistente – dintre cărţile sale.

Ne-a legat o veche prietenie literară. Cu ea, cu Aurel (Brumă), cu Aura (Muşat), cu regretatul Ion Chiriac, am format, în mileniul trecut, un grup poetic ("Nocturne"), care se dădea în spectacol, lunar, la Casa Studenţilor.

Angela Traian însăşi, mai apoi, a instituit un "Jurnal al artelor", care a ţinut afişul, în Sala Mică a Teatrului Naţional, vreme de 7-8 ani. Un Album (editat în 2014) dă samă de acel fenomen. la care nu pot a nu (retro) vibra, întrucât reanimă, pe pânza vremii, prezenţe şi secvenţe care au marcat Iaşul cultural-artistic al anilor 80-89, cum nici o altă instituţie de spectacole n-a făcut-o. Şi asta pentru că, într-o singură seară, veneau la "rampă", în săliţa ce s-a dovedit neîncăpătoare, scriitori, muzicieni, pictori, actori, din toate generaţiile – de la maeştri la tineri aflaţi în plină afirmare sau la "ucenici" de pe băncile şcolii... Voi spune şi eu, ca o doamnă anonimă (care a determinat-o, de fapt, pe autoare, să finalizeze acel Album), că "am trăit acolo clipe memorabile", fiind şi protagonist, şi spectator.

Jurnalul artelor a fost un spectacol al elitelor, pentru elite.

Bucuroasă dar şi arţăgoasă, având, adică, angoasa lucrului bine făcut, s-a arătat Angela Traian când am integrat-o Cronicii Vechi. Ataşantă, cooperantă, intransingentă în tot ce făptuia. O vreme, mi-a trimis pe net o analiză scurtă şi severă a numărului de revistă tocmai apărut. Ca să nu cad în narcisismul izbândei, sau să mă las pe tânjală.

O rubrica semnată de ea, număr de număr, în CRV, a devenit carte, la Junimea, cu insolitul/curajosul titlu: N-am talent! Ceea ce o poate recunoaşte (în public!) doar cineva cu-adevărat dăruit, hăruit.

Luminoasă, frumoasă (da!), generoasă, Angela. Scriitoare înnăscută, dar care pierduse nişte trenuri, astfel că n-a acces la calitatea de membru al breslei scriitoriceşti. Iar cînd a fost posibil, a refuzat categoric, considerînd (cu umor) că vremea ei a trecut. "Ce? Să râdă ăştia tineri de mine: ce mai vrea şi baba asta? Vrea pensie de la Uniune, desigur... Nu, nu servesc aşa ceva", a replicat îndemnurilor mele (mai ales).

Dacă despre cărţile sale s-a scris în diverse publicaţii (Cronica, Convorbiri literare, Ziarul de Iaşi, Cronica Veche, Scriptor ş.a.), precum şi-n dicţionare academice şi/sau de autor, (Dicţionarul Literaturii Române, editat de Academie; Dicţionarul "Scriitori şi publicişti ieşeni" ş.a.),remarcându-i-se singularitatea şi amplitudinea "vocii", stingerea ei n-a fost semnalată nici printr-un obişnuit ferpar la gazetă. În ultimii ani, soţii Alexandru şi Angela Moraru îşi aveau reşedinţa, din primăvară pînă-n toamnă, (uneori şi-o bucată de iarnă), la Mălini, acolo unde a intrat în legendă "Moartea căprioarei" labişiene. Acolo e împământenită şi cea despre care se poate spune că a însemnat o veritabilă pagină în jurnalul artelor/literelor ieşene. Şi nu numai.

Domnul s-o aibă în lumina Sa!   

Nicolae Turtureanu este director al revistei „Cronica veche”, poet şi eseist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine, ce, cum în 2024

Pavel LUCESCU

Cine, ce, cum în 2024

Cu ochii pe 2024 când au loc toate alegerile posibile, locale, europarlamentare, parlamentare şi prezidenţiale, toate partidele îşi fac calcule. Dar nu toate au şanse să le nimerească pe alea de succes.

Filmuletul zilei

opinii

Drum fără pulbere (V)

Neculai SEGHEDIN

Drum fără pulbere (V)

Canalul Dunărea-Marea Neagră, inaugurat la 26 mai 1984, este cea mai mare lucrare inginerească din România și una dintre cele mai mari din lume. Este un motiv de mândrie pentru noi, dar este și un simbol al durerii, nedreptății și suferinței!

Atenţie, cade tencuiala!

Radu POPESCU

Atenţie, cade tencuiala!

Chişinăul, la fel ca Iaşul, este un oraş frumos şi cu un enorm potenţial neexploatat. „Născut talent, murit speranţă”, cum se mai zice la noi, şi asta în principal din cauza ghinionului chişinăuienilor de a se fi pricopsit de ani şi ani de zile cu o administraţie locală depăşită de situaţie. 

Între şoşocism şi cîţism

Nicolae CREŢU

Între şoşocism şi cîţism

Sunt oare şi oameni inteligenţi, cei care cu adevărat gândesc cu propriile capete şi nu se lasă prostiţi de fabricanţii de „Imagine”, dispuşi să vadă în ubicuu prezenţa şi mai ales „combativa” Şoşoacă un „fenomen” demn de atenţie? 

pulspulspuls

Iaca ce face dom’ Costel în Casa cu Pătrate când îi are pe procurorii DNA la uşă

Iaca ce face dom’ Costel în Casa cu Pătrate când îi are pe procurorii DNA la uşă

Bun, hai că dosarul ca dosarul, iar percheziţiile de ieri aşijderea, dar oare cum se face, dragi comeseni ai rubricuţei noastre, că la mai puţin de o oră după descinderea mascaţilor şi procurorilor DNA de la Bucureşti în biroul lui din Casa cu Pătrate, deci atenţie: după nu înainte, dom’ Costel de la Cejău aruncă pe pagina lui de Facebook această postare haioasă? 

Caricatura zilei

Submarin francez

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.