Angela Merkel, primită la ultima cină de lucru la Elysée
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

miercuri, 27.10.2021

Angela Merkel, primită la ultima cină de lucru la Elysée

GALERIE
Macron and Merkel
  • Macron and Merkel
- +

Preşedintele francez Emmanuel Macron a primit-o la Palatul Elysée pe Angela Merkel, cu zece zile înaintea alegerilor legislative germane prin care urmează să fie desemnat succesorul cancelarului, la ultima lor cină, care marchează sfârşitul cuplului Macron-Merkel, relatează Euronews.

Între cei doi nu a existat vreo efuziune, ci doar o listă de dosare în care Franţa şi Germania urmează să coopereze până la capăt. ”Până la formarea viitorului Guvern (german), Angela Merkel şi cu mine vom continua să acţionăm mână în mână în marle dosare cărora încercăm să le oferim soluţii franco-germane, aşa cum facem din prima zi”, a declarat Emmanuel Macron.

El a enumerat numeroase dosare de abordat la această ”cină de lucru”, în frunte cu cel al ”consecinţelor” din perspectiva europenilor ale crizei din Afganistan. ”Ne gândim la încheierea misiunii NATO în această ţară (Afganistanul), la ce înseamnă acest lucru pentru viitoarele noastre misiuni de luptă împotriva terorismului şi ce concluzii vom trage şi ce lecţii vom învăţa din această experienţă nefericită, care nu şi-a atins obiectivul pe care şi l-a stabilit”, a declarat Angela Merkel.

Însă va avea, oare, Emmanuel Macron un nou interlocutor la Berlin la 1 ianuarie sau negocierile în vederea formării unui nou guvern german vor trena? ”Vom face tot ceea ce putem pentru a evita să existe o perioadă de latenţă prea lungă”, i-a dat asigurări Angela Merkel, aflată la putere de 16 ani.

La precedentele alegeri generale, în 2017, negocierile au durat aproape şase luni, ceea ce l-a obligat pe Emmanuel Macron, care tocmai fusese ales, să aibă răbdare timp de mai multe luni înainte de a-şi promova agenda europeană. Este probabil ca Angela Merkel să se afle în continuare în post la summitul Uniunii Europene cu Balcanii Occidentali, prevăzut la Ljubljana, la 6 octombrie, şi la o reuniune a Celor 27 prevăzută două săptămâni mai târziu, la Bruxelles.

În patru ani, relaţia personală şi de lucru a lui Macron cu Merkel s-a schimbat în mod considerabil începând din 2017. La început le-a fost dificil să găsească prea multe lucruri în comun unui cancelar în vârstă de 67 e ani, crescut la şcoala prudenţei, şi unui tânăr preşedinte în vârstă de 43 de ani, îndrăzneţ şi activ. Însă, în timp, cei doi lideri au reuşit, spun mulţi martori, să construiască o relaţie solidă bazată pe încredere.

Şeful statului francez s-a lovit însă mult timp de reticenţe germane faţă de o creştere a cheltuielilor UE. În lupta împotriva covid-19, cei doi au încheiat o alianţă care a condus, în mai 2022, la propunerea unui plan de relansare european în valoare de 750 de miliarde de euro, finanţat în mare parte prin împrumuturi europene comune.

Ei au acţionat apoi împreună pentrua smulge un acord istoric asupra acestui plan. Emmanuel Macron i-a primit, de asemenea, în ultimele zile, pe ceidoi posibili succesori ai Angelei Merkel, Olaf Scholz din cadrul Partidului Social Democrat (SPD) şi pe Armin Laschet din cadrul Uniunii Democrat Creştne (CDU).

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Şcoala în pătrăţele

Ioan Alexandru TOFAN

Şcoala în pătrăţele

Nu ştim să facem ore online sau să folosim calculatorul în şcoală, altfel decât ca pe un telefon mai mare. Putem învăţa, ce-i drept, dar asta cere timp. Dar putem, între timp, să încercăm să preţuim mai mult şcoala, iar apoi, cred, învăţământul online nu ar mai fi o problemă.

Filmuletul zilei

opinii

Un veac de singurătate: Regele Mihai (I)

Florin CÎNTIC

Un veac de singurătate: Regele Mihai (I)

Într-o tăcere asurzitoare, a trecut complet neobservată aniversarea celor o sută de ani de la naşterea ultimului Suveran al României. Între timp, s-a fâsâit şi cel mai mare miracol postdecembrist - transformarea haimanalelor securiste ale anilor 90 din detractori mizerabili ai monarhiei în propagandişti excitaţi care-şi smulgeau părul din cap şi îmbăloşau catafalcul regal cu elogiile lor false, în urmă cu patru ani. Dar de asta există arhivişti: să ne ajute să nu uităm! 

Era odată...

Radu PĂRPĂUȚĂ

Era odată...

Şi iernile parcă erau mai ierni pe vremea aceea! Ori poate să mă fi prea moşnegit eu şi să văd binele numai în trecut? Nu ştiu copil să nu fi mers cu uratul sau cu colindatul, că pe atunci ne lăsau părinţii, nu se temeau că o să păţim nu ştiu ce chestii nasoale şi nu ne dădeau o sută de lei sau de euro numai să stăm cuminţi acasă; şi răsuna tot satul pe atuncea de hăăăi-hăi, de pristandaua la muzicuţă, de zornăitul salbelor cu clopoţei ale mascaţilor sau de mugetul buhaiului (oare ştiţi ce-i acela „buhai” sau vă trebuie şi pentru asta o expoziţie etnografică?), cum nu găsiţi voi pe internet oricât aţi căuta.

Cronicarul muzical şi omul de cultură Liliana Gherman

Alex VASILIU

Cronicarul muzical şi omul de cultură Liliana Gherman

Scriind în săptămânile trecute despre dirijorii Cristian Mandeal şi Ion Baciu, am selectat din comentariile concertelor orchestrei Filarmonicii ieşene, publicate de Liliana Gherman în revista „Cronica” din 1966 până în 1995. Erau analize de natură publicistică, spre înţelesul cititorului aflat pe o treaptă superioară a perceperii, a plăcerii în domeniul artei sunetelor cultivate, dornic să înţeleagă mai mult, să-şi pună în relaţie impresiile formate în sala de concert cu impresiile cronicarului. 

pulspulspuls

Iacătă cine-s în realitate oamenii lui Dragnea de pe Bahlui în gios!

Iacătă cine-s în realitate oamenii lui Dragnea de pe Bahlui în gios!

Ei bine, dragi cetitori, nu ştim dacă aţi găsit până acum timp ca să aruncaţi un ochi pe trecutul sau prezentul celor care sunt prezentaţi ca fiind oamenii lui Dragnea în târg, dar iote că noi am găsit oleacă de vreme şi, din ce-am aflat, ne-am pus deja mâinile-n cap când am văzut cam ce se prezintă pe piaţă, de către unii, ca fiind alternativa post-pandemică pentru votanţii PSD. 

Caricatura zilei

Mall

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.