Advertorial (P)

Anii de altădat’

sâmbătă, 23 februarie 2019, 02:50
3 MIN
 Anii de altădat’

„Fiind băiet păduri cutreieram / Şi mă culcam ades lângă isvor, / Iar braţul drept sub cap eu mi-l puneam. / S-aud cum apa sună-ncetişor: / Un freamăt lin trecea din ram în ram/ Şi un miros venea ador¬mitor. / Astfel ades eu nopţi întregi am mas, / Blând îngânat de-al valurilor glas.“

Adorabile versurile primei strofe a poeziei scrise în 1878 de Mihai Eminescu – „Fiind băiet păduri cutreieram“! Țin minte și acum poezia copilăriei cu munții, mările, anotimpurile și oamenii ei. Și ca mine, o întreagă generație de… vârsnici!. Pe vremurile acelea, până nu demult, de fapt, circula o vorbă: „Românul s-a născut poet“, se tot spunea. Am fost un neam de poeți. Mai suntem acum? De câțiva ani am observat că vara la mare, seara nu se mai plimbă nimeni, dar aproape nimeni pe faleze. Acum câțiva ani, când am observat fenomenul, mi-am zis că „poezia a murit“. Oamenii merg la mare să se „distreze“. Vor să uite de griji… Și tocmai această dorință a sufocat, a anihilat poezia din noi. La fel și la munte…

Unde sunt drumețiile, focurile de tabără, glumele de altădată? Nu prea mai sunt… Iar motivul este același – prea multe îngrijorare față de ziua de mâine pentru ca oamenii să mai aibă timp și de alte asa-zise „prostii“. De fapt, poezia nu este altceva decât o exprimare sufletească a unui sentiment. Dar ce nevoie mai avem noi de sentimente, când ratele la bănci sau „altele“ ne ocupă mintea toată ziua? Cineva spunea că, dacă un neam nu mai are poeți, nu o mai duce mult, nu mai are viitor. Cu alte cuvinte, când uiți de suflet, forma dispare… Se poate sune că sunt „prostii“ filozofice. După ce am parcurs studiul intitulat „Diagnoza 2018 – Situația tineretului și așteptările sale“, comandat de Ministerul Tineretului și Sportului, mi-am dat seama că avem o problemă care trebuie repede pusă în discuție. Potrivit cercetării sociologice, din care spicuiesc o foarte mică parte, 40% dintre tineri nu au încredere în Biserică, iar 20% vor să plece definitiv din țară. În ceea ce privește sistemul de învățământ, cea mai mare problemă în opinia tinerilor este faptul că nu îi pregătește pentru a fi capabili să dezvolte o afacere proprie. În ceea ce privește activitățile de tip voluntariat, majoritatea absolută a tinerilor români nu participă la niciun tip de astfel de activitate.

La întrebarea „care credeți că sunt principalele obstacole care i-ar împiedica pe tineri să-și continue studiile?“, majoritatea absolută a celor intervievați a răspuns că este vorba despre „dezinteresul tinerilor“ (98%), urmat de „nivelul de dificultate a studiilor“ (92%)! și „educația nu contează prea mult pentru succesul în viață“ (91%). De asemenea, 72% sunt nemulțumiți de faptul că trebuie să-și câștige singuri existența și să muncească. 48% dintre tineri doresc să-și deschidă o afacere în viitor, iar domeniile preferate sunt: comerț, servicii (31%), agricultură, zootehnie, piscicultură, silvicultură (19%), construcții și amenajări interioare (17%), turism (12%). S-ar putea spune… fără comentarii, cum ar trebui să-i conştientizăm pe urmaşii noştri spre a fi de folos pentru sine şi pentru țară?

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii