Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Animalele de companie și copiii

GALERIE
pet-kids01
  • pet-kids01
- +

Subiectul animalelor de companie ridică multe semne de întrebare pentru familiile ce au copii, dar este bine să știți încă de la început că un animal de companie poate fi crescut cu ușurință alături de copii, fără ca aceștia din urmă să aibă sănătatea afectată. Iar pentru ca acest lucru să aibă loc, este important să luați în calcul, pas cu pas, o serie de recomandări!

 În primul rând, este bine să alegeți animalul potrivit de companie, atât pentru copii cât și pentru dvs.! Această alegere trebuie să fie bine documentată și în luarea deciziei trebuie să țineți cont de specia și de rasa din care animalul provine, de nivelul dvs. de activitate și de necesitățile animalului de companie în ceea ce privește activitatea zilnică și mai ales de gradul de sociabilitate al animalului, dacă acesta urmează să ia contact des cu copii din familie – deși majoritatea animalelor de companie pot fi obișnuite cu prezența copiilor, există anumite specii și rase care trăiesc mult mai bine doar în prezența adulților.

 

 Un alt aspect important îl reprezintă vârsta copiilor! În timp ce copii cu vârste mai mari pot înțelege mai ușor noțiunea de responsabilitate și cea de control al reacțiilor, copiii cu vârste mici pot avea reacții necontrolate determinând un răspuns agresiv din partea animalului. În general, animalele în mod instictiv protejează copiii mici și nu răspund agresiv față de aceștia, dar uneori, în funcție de reacțiile pe care copilul le are față de animal, acesta din urmă poate percepe copilul ca fiind un factor de stres și răspunsul poate fi unul agresiv.

Oricum, indiferent de specia și rasa pe care o alegeți și indiferent de vârsta pe care copilul o are, una din regulile principale este ca animalul de companie să nu fie lăsat niciodată alături de copil nesupravegheat! Fie că animalul de companie crește odată cu copilul, fie că aveți deja un animal de companie și pe parcurs se naște copilul, adaptarea trebuie să fie una treptată, atent supravegheată, pentru fiecare etapă de vârstă în parte.

Iar printre regulile principale de conviețuire a unui animal alături de o familie, igiena este pe primul loc! Nu doar pentru animal ci și pentru membrii familiei, mai ales pentru copii! În cazul câinilor, igiena presupune o vaccinare și o deparazitare corespunzătoare, periodică, alături de îmbăierile și toaletările necesare fiecărui animal în parte. În ceea ce privește copilul, în timp ce acesta poate înțelege că nu este greșit să se joace cu animalul și cu jucăriile acestuia, el va trebui să înțeleagă totodată că după fiecare episod de acest gen este bine să mențină o igienă corespunzătoare – de ex. să se spele pe mâini, să nu ducă la gură jucăriile câinelui etc. . Și bineînțeles, atunci când copilul are o vârstă mică, contactul dintre animal și copil trebuie atent supravegheat, dar trebuie să fiți precauți și la accesoriile pe care animalul le are, astfel încât copilul să nu poată ajunge la ele – de ex. litera, boluri de mâncare și/sau apă etc.

Relația dintre un animal de companie și un copil poate deveni foarte stânsă, iar lecțiile pe care aceștia le dobândesc pot fi reciproce și includ responsabilitatea, afecțiunea, încrederea, loialitatea, empatia, comunicarea, respectul și prietenia! Deși există numeroase beneficii, nu toți copiii pot sta în preajma animalelor de companie; există copii care suferă de diverse alergii, iar prezența unui animal de companie în casă ar putea să nu fie tocmai o idee bună. Toate aceste aspecte și nu numai le puteți discuta împreună cu medicul veterinar pentru ca alegerea unui animal de companie să fie una potrivită și pentru o conviețuire corespunzătoare a animalului de companie alături de familia dvs. și implicit de copil!

Dr. Obreja Marius

0744396303

www.veterinarmobil.ro

www.facebook.com/serviciiveterinaremobile

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri