anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Animalele pot transmite boli oamenilor?

GALERIE
boala 1
 • boala 1
- +

Răspunsul este DA, iar posibilitatea de transmitere a unor boli de la animalul de companie către oamenii care conviețuiesc cu acesta (boli cunoscute sub numele de zoonoze) este una dintre temerile frecvente cu care proprietarii de animale se confuntă.

Aceste boli afectează animalul (deși, uneori acesta poate fi doar gazdă intermediară în transmiterea bolii), reprezentând totodată un risc major și pentru oamenii care intră în contact cu acesta și, de cele mai multe ori, nu există niciun simptom sau semn care să ateste că animalul ar avea vreo boală ce poate fi transmisă către om.

 

În primul rând este important să avem în vedere factorii de risc, cum ar fi igiena necorespunzătoare a mâinilor (factor principal de risc), dormitul alături de animalul de companie, contactul direct cu animalul (pupatul, linsul etc.), hrănirea animalelor cu hrană crudă (în special hrana insalubră și cea necontrolată sanitar-veterinar). Iar transmiterea acestor boli, poate fi realizată atât prin contactul direct (cu pielea stăpânului, cu micile fisuri și leziuni de la nivelul acesteia, sau prin intermediul zgârieturilor și/sau mușcăturilor sau al secrețiilor provenite de la animalul contaminat), cât și prin aerosoli (prin inhalarea agentului patogen provenit din strănut, tuse, diverse particule infectate), vectori (purici, căpușe, tânțari) sau pur și simplu prin intermediul obiectelor infectate (cușcă, perii, lesă, așternut etc.)

Majoritatea persoanelor consideră că aceste boli amenință doar persoanele care intră în contact direct cu animalele bolnave sau purtătoare (de bacterii, paraziți etc.), însă, ținând cont de faptul că zoonozele sunt transmise atât de animalele de companie (câine, pisică etc.) cât și de animalele de fermă (bovine, porcine, păsări etc.), trebuie menționat faptul că multe dintre zoonoze sunt transmise și prin consumul de alimente de origine animală ce provin de la animale bolnave sau prin alimentele contaminate de diverși vectori (rozătoare, insecte, omul etc.). Prin urmare, putem spune că aceste boli nu afectează doar o anumită categorie a populației, ci mai degrabă sunt boli infecțioase sau parazitare care pot afecta toate segmentele populației.

Categoriile de persoane predispuse la contractarea zoonozelor sunt în special copiii mici și persoanele vârstnice, dar un risc crescut îl prezintă și persoanele cu imunitate scăzută, femeile însărcinate, persoanele cu riscuri ocupaționale (dintre care medicii veterinari sunt cei mai expuși, îngrijitorii, personalul care lucrează în industria alimentară etc.), cele bolnave sau aflate sub tratamente care le cresc vulnerabilitatea  (imunosupresate, hrănite artificial, tratate cu steroizi, supuse chimioterapiei etc.).

Iată și câteva exemple ale acestor boli, enumerate în funcție de natura agentului patogen cauzal: de natură bacteriană (antraxul, boala zgârieturii de pisică, borelioza, bruceloza, campilobacterioza, clostridioze și colibaciloze, leptospiroza, salmoneloza, tetanosul, tuberculoza etc.), de natură parazitară microscopică (babesioză, toxoplasmoză, criptosporidioză, sarcosporidioză etc.) sau macroscopică (fascioloza, echinococoza, thelazioza, trichineloza, ascaridioza etc.), de natură virală (turbarea – sau rabia – boala Newcastle, gripa aviară etc.), de natură micotică (aspergiloză, candidoză, histoplasmoză, dermatofitoze – trichofiții și microsporii), sau boli prionice (scrapia, E.S.B. – encefalopatie spongiformă bovină) ori rikettsioze (febra q, ehrlichioza, tifosul etc.).

 

Servicii Veterinare Mobile

www.veterinarmobil.ro

www.facebook.com/serviciiveterinaremobile

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.