Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Anisie: Câţi dintre dvs., pornind de la aproape nimic, aţi fi putut face atât cât am realizat eu?

GALERIE
anisie
  • anisie
- +

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, i-a atacat dur pe parlamentarii care au semnat moţiunea împotriva sa, întrebându-i unde sunt efectele măsurilor luate de foştii miniştri ai Educaţiei, unde sunt tabletele promise în ultimii doi ani elevilor, şi spunându-le că situaţia actuală a învăţământului românesc este efectul măsurilor dispuse de guvernele anterioare. "Câţi dintre dvs., pornind de la aproape nimic, aţi fi putut face atât cât am realizat eu într-un timp atât de scurt şi într-o situaţie atât de dificilă?. (...) Unde sunt cele 2,2 miliarde de lei promise acum 2 ani pentru achiziţionarea de tablete pentru elevii români?”, a spus Anisie. Ea a afirmat că nu se aştepta ca textul să fie semnat şi de "parlamentari onorabili” pe care îi cunoaşte şi îi respectă.

Anisie a început prin a mulţumi semnatarilor moţiunii pentru "ocazia" oferită de a se adresa parlamentarilor, spunând că "altfel educaţia pătrunde destul de rar” în atenţia semnatarilor moţiunii.

"Dvs puteţi să depuneţi câte moţiuni doriţi, dar nu îi scutiţi pe propriii miniştri care au gestionat cel mai mult şcoala românească în ultimii 30 de ani”, a spus Anisie.

Anisie a fost de acord că şcoala românească "nu este o şcoală care să ajute copilul sau tânărul să afle cine este şi încotro va merge".

"Pot să fiu eu învinovăţită de asta? Aş fi putut să rezolv în 7 luni ce nu au reuşit miniştrii dvs în toţi aceşti ani de mandat? Apreciez dacă vă răspundeţi singuri, în tăcere", a afirmat ea.

Anisie a spus că a resimţit ca profesor "toate neajunsurile acestui sistem”, dar că a încercat să îşi încurajeze elevii să se dezvolte în spiritul dreptăţii şi al valorilor.

Anisie a mai spus că sistemul românesc "are probleme structurale care ţin de modul în care a fost administrat până acum", susţinând că este nevoie de "voinţă politică care depăşeşte orgoliile de partid” ca să poată susţine un proiect de dezvoltare a sistemului de învăţământ.

"Da, educaţia este esenţială, prioritară, stâlp de temelie pentru o naţiune puternică, sigură pe ea. Stimaţi parlamentari, am citit cu atenţie textul moţiunii, chiar dacă are desprins dintr-o comedie, voi păstra decenţa şi voi răspunde cu seriozitate acuzaţiilor dvs”, le-a spus Anisie deputaţilor.

Ea a spus că este nevoită să gestioneze sistemul de educaţie "aşa cum nu a mai făcut-o nimeni până acum”.

Ministrul Educaţiei le-a spus parlamentarilor care au folosit în textul moţiunii sintagma "era normal” faptul că normalul lor "nu este normalul nostru, al tuturor” şi le-a amintit că vremurile actuale nu sunt unele normale.

"În situaţia specială de urgenţă în care ne-am aflat, ministerul pe care îl conduc a fost nevoit să ia aceleaşi măsuri pe care le-ar fi luat orice guvern responsabil. Cu un număr atât de mare de variabile era normal să manifest prudenţă în anunţarea acestora”, a spus Monica Anisie.

Ea a subliniat că măsurile luate în ultimele luni au avut scopul de a proteja sănătatea copiilor şi a cadrelor didactice şi a spus că deciziile pe care le-a luat au fost "în concordanţă cu situaţia epidemiologică, pornind de la realităţile sistemului, un sistem care nu a fost pregătit pentru trecerea la învăţământul online”, spunând că nu poate fi ea acuzată de acest fapt.

"Câţi dintre dvs., pornind de la aproape nimic, aţi fi putut face atât cât am realizat eu într-un timp atât de scurt şi într-o situaţie atât de dificilă?. (...) Unde sunt cele 2,2 miliarde de lei promise acum doi ani pentru achiziţionarea de tablete pentru elevii români? Vă garantez că altele ar fi fost premisele de la care ar fi pornit învăţământul online dacă fiecare elev din România ar fi dispus de tabletele promise. (...) Totul s-a rezumat la vorbe, unde sunt faptele din guvernările dvs? Vă răspund tot eu: nicăieri. Altfel, nu eram astăzi aici, în această situaţie”, le-a spus Anisie pe parlamentarilor.

Ea a acuzat faptul că se vorbeşte de ani despre digitalizarea educaţiei, fără a se fi făcut paşi importanţi în acest sens.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri