Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Aniversare inedită a lui Mălaimare pe Calea Victoriei: Actorul vrea ca bulevardul să devină pietonal

GALERIE
Mihai Mălaimare  calea victoriei
  • Mihai Mălaimare  calea victoriei
- +

Mihai Mălaimare a sărbătorit 65 de ani, joi, printr-un spectacol al Teatrului Masca, în mijlocul publicului, pe Calea Victoriei, aceasta fiind prima dintr-o serie de o sută de reprezentații pe care instituția pe care a fondat-o le va susține pe acest bulevard, militând ca el să devină pietonal.

Mihai Mălaimare a împlinit, joi, 65 de ani, și a sărbătorit această aniversare alături de actorii Teatrului Masca - instituție pe care a fondat-o în urmă cu 25 de ani și pe care o consideră proiectul său de suflet - prin spectacolul "Baroc", montat pe Calea Victoriei din București, în fața Cercului Militar Naţional.

Câteva zeci de persoane au fost alături de Mihai Mălaimare la acest spectacol aniversar. Actorul s-a bucurat să fie în mijlocul spectatorilor, precizând însă după reprezentație, pentru MEDIAFAX, că trebuie să se obișnuiească cu ideea că a împlinit 65 de ani.

"Nu-mi place, trebuie să recunosc, dar asta este. Trebuie să mă obișnuiesc cu ideea. Este o vârstă pe care nu o poți da înapoi. Nu e ca la kilometraj. Ce va urma nu știu și n-are importanță. Important este că în seara asta a fost un public bun, că un proiect ca ăsta a debutat sub auspicii promițătoare și că lucrurile trebuie să meargă înspre bine. Așa cred eu", a spus Mihai Mălaimare.

O aniversare în mijlocul colectivului, al spectatorilor, pe stradă, poate părea mai neobișnuită, însă nu și pentru Mihai Mălaimare, după cum a mai afirmat acesta. "Asta fac de 25 de ani (de când a înființat Teatrul Masca, n.r.) și nu este un lucru nou", a declarat Mihai Mălaimare.

Pe de altă parte, acest spectacol aniversar al Teatrului Masca a avut și un scop social, acela de a milita pentru ca una dintre cele mai vechi şi renumite artere din centrul Bucureştiului, Calea Victoriei, să redevină pietonală.

În acest sens, Mihai Mălaimare a fost bucuros de interesul pe care l-a manifestat publicul, deși, în momentul de față, este greu de crezut că acest lucru poate fi posibil.

"Dacă spui că vrei ca cea mai frumoasă stradă a Bucureștiului să devină pietonală, sigur, poate să fie o opinie personală, contează mai puțin, dar în secunda în care mulți oameni vor fi de acord cu lucrul ăsta, probabil că și proiectul își va găsi o rezolvare mai rapidă. (...) Calea Victoriei are cele mai multe monumente arhitecturale, după părerea mea, din București. Este cea mai plină de istorie, de emoție, patriotică și atunci probabil că lucrurile se vor rezolva, mai devreme sau mai târziu", a spus Mihai Mălaimare.

Pentru a demonstra seriozitatea cu care tratează acest aspect, Teatrul Masca va continua să susțină în următorul an spectacole pe Calea Victoriei.

"Acesta este primul spectacol din acest proiect de o sută de spectacole pe Calea Victoriei. Sigur voi încerca să generez și dezbateri care să aibă poate și mai mult pragmatism, o viziune mai concretă. Dacă ne vom întâlni cu Uniunea Arhitecților probabil că se vor și întrevedea soluții sau cu Administrația Locală, cu Primăria Capitalei. Dar, deocamdată, rolul nostru este să jucăm și vom juca. Celelalte 99 de spectacole le vom juca în continuare. Probabil că până la sfârșitul verii viitoare vom izbuti să le jucăm pe toate o sută", a mai spus Mihai Mălaimare.

El a mai menţionat că Teatrul Masca și-a propus să joace o sută de spectacole pe Calea Victoriei pentru că aceasta este "o cifră rotundă, fără echivoc". "Când spui că ai jucat o sută de spectacole pe o stradă, atunci înțeleg că ai fost un om serios", a mai spus Mihai Mălaimare.

Aniversarea lui Mihai Mălaimare a fost umbrită însă de faptul că acesta nu mai conduce în prezent instituția pe care a fondat-o în 1990. În luna aprilie, el a pierdut definitiv procesul în care a contestat raportul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), prin care s-a stabilit că acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate între 2008 şi 2013, întrucât a fost atât membru titular al Consiliului Naţional al Audiovizualului, cât şi manager, respectiv director al Teatrului Masca. Astfel, acesta nu mai poate exercita o funcţie sau o demnitate publică, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani.

Pe 24 aprilie, la momentul aflării deciziei instanței, Mihai Mălaimare declara, pentru MEDIAFAX, că se gândește să emigreze în Rusia, iar conducerea Masca poate să o preia Horia Georgescu, fostul preşedinte al ANI, aflat în acel moment în arest preventiv, într-un dosar în care este acuzat că a aprobat despăgubiri pentru imobile supraevaluate.

În prezent, Mihai Mălaimare spune că nu știe ce se va întâmpla în viitor cu Teatrul Masca.

"Nu știu, vom vedea. Aici problema, situația unui teatru se va rezolva. Problema este (...) mai degrabă rezolvarea problemei situației unui popor (...). Pentru că dacă lăsăm instituții ale statului să devină poliții politice și să taie discreționar, cum doresc ele, în funcție de orientările și de gândurile lor politice, asta nu e în regulă. Și într-o societate bolnavă, cum este a noastră, transformată de Băsescu într-o țară polițienească, e greu să anvizajezi un viitor pentru instituții culturale. De altminteri, uitați-vă în Barometrul cultural și veți vedea că în ultimii zece ani interesul față de cultură a scăzut până aproape de zero, a crescut probabil interesul față de șpriț", a afirmat, joi, Mihai Mălaimare.

Teatrul Masca a fost inaugurat pe 24 mai 1990. Ideea înfiinţării unui nou teatru a apărut în decembrie 1989, atunci când se prăbuşea un sistem şi când inclusiv arta îşi punea problema renovării. Anca Dana Florea, regizor, şi Mihai Mălaimare, actor la Teatrul Naţional, la acea vreme, şi cadre didactice la IATC "I. L. Caragiale" Bucureşti, au decis atunci că a venit momentul unui nou început, potrivit site-ului instituţiei de cultură. În prezent, Teatrul Masca este condus interimar de către Anca Dana Florea.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri