Annalena Baerbock, şefa diplomaţiei germane, în vizită surpriză la Kiev

sâmbătă, 10 septembrie 2022, 13:35
2 MIN
 Annalena Baerbock, şefa diplomaţiei germane, în vizită surpriză la Kiev

Şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a sosit, sâmbătă, la Kiev pentru o vizită surpriză menită să ”arate” că Ucraina ”poate conta” pe sprijinul Berlinului, a anunţat Ministerul german de Externe, relatează AFP.

”Am fost astăzi la Kiev pentru a arăta că pot conta (n.r. ucrainenii) în continuare pe noi. Că vom continua să sprijinim Ucraina atât timp cât va fi necesar, prin livrarea de arme, prin sprijin umanitar şi financiar”, a declarat Annalena Baerbock, citată într-un comunicat de presă. Aceasta este a doua a oficialului german vizită la Kiev de când Rusia a invadat Ucraina în februarie.

Pe lângă ajutorul financiar şi militar, Germania intenţionează să ajute Kievul să desfăşoare operaţiuni de deminare şi ”să facă lumină asupra crimelor de război comise, în special prin trimiterea de experţi, inclusiv a unui procuror”, precizează ministrul în comunicatul de presă.

”Pentru mine, este clar că Putin contează pe noi să ne săturăm de suferinţa din Ucraina”, avertizează ea.

Dar Germania, asigură ministrul, va rămâne alături de ucrainenii care „luptă împotriva agresiunii ruse, nu doar pentru a-şi apăra dreptul uman la pace şi libertate, ci şi pentru a apăra ordinea noastră europeană de pace”.

Atitudinea neclintită a Germaniei faţă de Moscova după izbucnirea războiului în urmă cu şase luni şi lipsa iniţială a unui anunţ al Berlinului privind un sprijin militar pentru Kiev au iritat profund Guvernul ucrainean, dar relaţiile dintre cele două ţări s-au îmbunătăţit de atunci. Cancelarul german Olaf Scholz spune că doreşte ca ţara sa să-şi asume o ”responsabilitate deosebită” în ceea ce priveşte ajutorul oferit de Ucraina în consolidarea sistemelor de artilerie şi apărare aeriană.

O nouă eră în relaţiile bilaterale, mai puţin tensionată, pare acum să înceapă, ilustrată de sosirea iminentă a unui nou ambasador ucrainean la Berlin. Predecesorul său, Andrij Melnik, a atacat vehement atitudinea timidă a Germaniei faţă de Rusia timp de luni de zile.

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii