anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

ANPC a controlat peste 160 operatori economici din Moldova. Amenzi serioase

GALERIE
anpc-mancare
 • anpc-mancare
- +

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au controlat, în doar două zile, peste 160 de operatori economici din zona Moldovei şi au aplicat amenzi în valoare de aproape 900.000 de lei. Vânzarea de produse expirate sau ţinute la temperaturi necorespunzătoare, spaţii murdare sau uzate şi produse fără etichete corespunzătoare au fost printre principalele abateri găsite.

ANPC a transmis, marţi, că a continuat în nordul Moldovei campania ”Caravana Consumatorilor”, aceasta propunându-şi realizarea acţiunilor de control într-o manieră unitară, la nivelul întregii ţări.

Astfel, timp de două zile, comisarii CRPCR Nord-Est au făcut 163 de acţiuni de control, la operatori economici care comercializau produse alimentare şi nealimentare sau care prestau servicii către consumatori, în judeţele Iaşi, Botoşani şi Suceava.

Echipele de control au găsit mai multe abateri, printre care: comercializarea de peşte proaspăt depozitat necorespunzător; comercializarea unor specialităţi pe bază de grăsimi vegetale sub denulirea de brânzeturi; utilizarea unor vitrine frigorifice neigienizate corespunzător sau deteriorate (cu rugină, vopsea exfoliată, mucegai, resturi de alimente etc.); nerespectarea condiţiilor de depozitare recomandate de producător; comercializarea unor produse expirate; utilizarea unor spaţii de depozitare improprii (cu rugină, mucegai, paviment deteriorat).

De asemenea, comisarii ANPC au descoperit că nu era respectată temperatura de depozitare a produselor alimentare, atât în vitrina caldă, cât şi în cazul celor care ar fi trebuit să fie refrigerate, nu erau afişate ingredientele utilizate în diverse preparate care pot provoca alergii, erau folosite materii prime şi produse finite care pot afecta sănătatea, erau utilizate instrumente de măsură neverificate metrologic, dar şi produse finite nesigure, fără a avea menţionată data procesării, dar şi cuptoare şi grătare neigenizate.

Alte nereguli descoperite în urma controalelor au fost comercializarea unor produse care necesită refrigerare, dar care sunt expuse la temperatura mediului ambient; schimbarea stării termice a produselor proaspete, prin congelare; lipsa, de pe etichete, a informaţiilor privind principalele elemente de identificare şi caracterizare a unor produse alimentare; lipsa instrucţiunilor în limba română pe etichetele unor produse nealimentare aflate la comercializare; comercializarea unor produse contrafăcute ale unor branduri renumite; obstrucţionarea controlului prin închiderea standului de comercializare/magazinului, în timpul programului de funcţionare, fapt care a dus la sigilarea locaţiei.

În urma acestor verificări, au fost aplicate 166 de amenzi contravenţionale, în valoare de 869.000 lei, şi 42 de avertismente. De asemenea, a fost aplicată măsura complementară de oprire temporară a prestării serviciilor, până la remedierea deficienţelor, în cazul a 11 operatori economici, iar în urma acţiunilor de verificare a îndeplinirii măsurilor dispuse, şapte dintre operatorii sancţionaţi şi-au reluat activitatea.

Aflați amănunte de pe news.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Alexandru LĂZESCU

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Războiul din Ucraina nu a făcut decât să amplifice crize globale deja existente; în condiţiile unui nou Război Rece, iluziile că mai este posibil modul de viaţă din trecut şi mai pot fi menţinute politicile sociale generoase, deja nesustenabile, trebuie abandonate.

opinii

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Ciprian IFTIMOAEI

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Orice demers ştiinţific, implicit sociologic, începe cu definirea conceptelor, cu o definiţie, pentru ca toată lumea să ştie despre ce vorbim. În cazul ne faţă, trebuie să lămurim ce este o „problemă” şi ce anume o face să fie „socială”. De pildă, consumul de alcool sau droguri poate să fie o problemă individuală sau poate să devină socială la un moment dat. În genere, problema socială este un dezechilibru, o disfuncţie la nivelul societăţii, sau un eveniment care afectează oamenii negativ, despre care există percepţia că poate fi rezolvată prin anumite măsuri din partea statului (strategii, politici, metode, tehnici şi proceduri de intervenţie) şi/sau din partea mediului neguvernamental.

Sportul alb şi Războiul negru

Michael ASTNER

Sportul alb şi Războiul negru

A iscat ceva vâlvă decizia organizatorilor turneului de mare şlem de la Wimbledon, atunci când au decis să nu permită participarea jucătorilor şi jucătoarelor din Rusia şi din Belarus. 

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.