Ansamblul folcloric al CJ Iaşi se lansează azi în primul său spectacol
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 18.04.2021

Ansamblul folcloric al CJ Iaşi se lansează azi în primul său spectacol

GALERIE
anunt
  • anunt
- +

Înfiinţată cu doar câteva luni în urmă, noua instituţie a stârnit critici, fiind totuşi susţinută de aproape toţi consilierii judeţeni. Formaţia de dansatori s-a constituit abia în septembrie, dar ansamblul va fi mult mai numeros, a spus şeful CJ: va avea şi cor.

Nou înfiinţatul ansamblu folcloric al judeţului debutează în această seară la Teatrul „Luceafărul“, într-un spectacol dedicat Centenarului Marii Uniri. Alături de orchestra, dansatorii şi soliştii vocali ai ansamblului, sunt invitaţi artişti precum Matilda Pascal Cojocăriţa, Ştefan şi Horaţiu Cigu, Claudia Martinică, Patricia Lauş. Pe afişul spectacolului, apare la coregrafie numele actualului director al ansamblului, care a declarat ieri că nu a putut să stea deoparte.

„Când am ajuns la ansamblul folcloric, eram patru persoane în total, iar organizarea era doar pe hârtie“, a povestit Petre Şuşu, ieri, jurnaliştilor.

El a precizat că s-au făcut concursuri, începând cu cele pentru posturile de dirijor, coregraf şi serviciul administrativ. Apoi a venit rândul orchestrei şi al dansatorilor, aceştia din urmă fiind angajaţi începând cu data de 1 octombrie.

„Sperăm să confirmăm denumirea de ansamblu profesionist“, a spus directorul Şuşu, referindu-se la spectacolul de vineri seara. „Greul de-abia începe, pentru că, da, am construit ansamblul, dar urmează să-l utilizăm, să-l purtăm aşa cum trebuie, mai ales că Iaşul este aproape o pată albă pe harta folclorică a României“, a adăugat el, mulţumind tuturor celor care au contribuit la pregătirea întregii echipe.

Ideea constituirii unui ansamblu folcloric reprezentativ al judeţului a apărut la începutul anului. Ea a prins contur în a doua şedinţă a CJ din 2018, când consilierii au adoptat, destul de neîncrezători, dar cu un singur vot împotrivă, organigrama şi statul de funcţii al ansamblului.

Pentru cele 43 de funcţii, salariile propuse şi aprobate variază între 2.850 de lei brut (pentru unii dansatori) şi 8.400 (managerul). Contabilul-şef are 6.400 de lei, iar dirijorul şi primul solist, 5.000. Ceilalţi au sub salariul mediu pe economie: artistul instrumentist principal (vioară), 4.125 de lei, coregraful, consultantul artistic şi cel mai bine plătit dansator, aproximativ 3.800 de lei brut.

Tot în februarie a fost iniţiat şi concursul de proiecte pentru managementul ansamblului, care a fost adjudecat de actualul director trei luni mai târziu. O nouă organigramă şi un nou stat de funcţii au fost adoptate în august. În ansamblu sunt 47 de funcţii, coeficienţii de salarizare rămânând aceiaşi (de la 4,42 pentru manager, până la 1,42 pentru dansatorul debutant.

În acest moment, doar 40 de funcţii sunt ocupate. „Este o schemă mică, de avarie…“, a spus ieri, într-o conferinţă de presă, directorul Petre Şuşu, înainte să fie întrerupt de preşedintele Maricel Popa. „E o schemă minimală“, a afirmat şeful CJ. „Va merge până la 200 de persoane în final, pentru că va avea şi cor“, a adăugat el. „Dar asta, în timp“, a revenit directorul ansamblului.

În prezent, orchestra numără 13 instrumentişti plus dirijorul, iar în formaţia de dans sunt opt perechi. „Alături de cei doi solişti vocali, este formula minimă pentru a putea exista ca ansamblu profesio­nist“, a mai spus directorul Şuşu.

La întrunirea din octombrie a consilierilor a fost propusă schimbarea denumirii în Ansamblul Artistic Profesionist al Judeţului Iaşi. Din noiembrie, instituţia se numeşte Ansamblul Artistic Profesionist „Con­stantin Arvinte“ Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De la Koudela la Schär, via Şovre

Nicolae GRECU

De la Koudela la Schär, via Şovre

Corectitudinea politică în sport începe să însemne respectarea ad litteram a unor reguli, indiferent cât de stupide ar fi.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

În acest episod, autorul serialului se referă critic la încercările unui cunoscut etnolog contemporan de a impune ideea existenţei unui „mit fondator” românesc, bazat pe figura împăratului roman Traian, cuceritor al Daciei.

Iar şi iar despre pocăinţă

pr. Constantin STURZU

Iar şi iar despre pocăinţă

Pocăinţă nu se poate face decât în timp. Când se termină timpul, omul nepocăit "se încremeneşte în moleşeala sufletului şi în nesimţire". Există şi atunci un soi de pocăinţă, dar "pocăinţa lui de acolo este un regret pentru viaţa lui greşit trăită, dar unit cu neputinţa de a se mişca din ea" (Părintele Dumitru Stăniloae). 

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Ideile vehiculate în rubrica de azi, aparţinând marelui filozof francez Rémi Brague (1947-), deşi par străine de tărâmul economiei, au un rol important în înţelegerea modului cum s-au născut şi consolidat valorile şi instituţiile occidentale care caracterizează azi o naţiune civilizată, inclusiv sub raport economic.

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Mita-n mască

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.