anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

vineri, 24.03.2023

Anticipări pentru 2023 (II)

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Prelungirea stării de război din Ucraina va încuraja marile puteri occidentale să-şi dozeze mai atent atenţia şi eforturile de politică internaţională, încercând să ţină cont de lecţia neplăcută a eşecului în eforturile de izolare politică a Moscovei, dar şi de reacţia sub aşteptări a partenerilor din lumea în curs de dezvoltare la încercarea SUA de a limita expansiunea economică a Chinei.

În ceea ce priveşte războiul din Ucraina, e evident că vom avea parte de nenumărate analize urmate de predicţii. În acest moment, tot mai mulţi analişti par să accepte ideea că ostilităţile se vor prelungi, că s-ar putea ca anul 2023 să nu aducă mult-aşteptata soluţie politică de echilibru. Cele două părţi sunt ferm angajate pe panta „totul sau nimic”, iar eventualele concesii necesare pentru atingerea unui acord ar implica pierderi politice majore pentru autorităţile din cele două ţări. Un armistiţiu ar avea şanse de succes doar dacă, atât la Moscova, cât şi la Kiev, costurile continuării conflictului ar fi percepute ca fiind intolerabil de mari. În acest moment, această eventualitate pare îndepărtată, pare a se situa dincolo de orizontul decembrie 2023.

Desigur, s-ar putea atrage atenţia asupra faptului că ar putea interveni evoluţii politice care să reconfigureze situaţia de pe teren. Dar, cel puţin în momentul de faţă, pare greu de imaginat un scenariu în care Kremlinul acceptă să renunţe la obiectivul de a prelua sau menţine teritorii pe care le-a declarat parte a Rusiei. La rândul său, guvernul ucrainean nu se va putea angaja în discuţii care să pornească de la premisa unor pierderi teritoriale - exceptând situaţia în care aceasta ar fi condiţia enunţată de Occident în schimbul continuării asistenţei militare, economice şi financiare. Dar, deocamdată, un asemenea scenariu este foarte improbabil. În fine, intens discutata eventualitate în care Vladimir Putin ar fi înlăturat de la putere - o variantă improbabilă, dar nu imposibilă - pare să deschidă mai degrabă calea spre o escaladare a războiului, decât pe aceea a păcii.

Ar fi de aşteptat ca sprijinul militar occidental pentru Ucraina să continue şi să se intensifice, dar nu până în punctul în care Kievul să poată lua în calcul o soluţie pur militară a conflictului, incluzând aici şi chestiunea Crimeei. Apoi, în ciuda aşteptărilor Kremlinului, dificultăţile economice nu vor reuşi să canalizeze nemulţumirile populaţiei către o modificare de substanţă a poziţiei marilor puteri occidentale în chestiunea sprijinului financiar pentru Ucraina. Nici măcar noua configuraţie a legislativului american, în care majoritatea Republicană include un grup ostil finanţării efortului de război ucrainean, nu va conduce la o situaţie favorabilă Moscovei, pe durata anului 2023. Aceasta nu înseamnă că nu vor exista şi multe voci sceptice care se vor face auzite - înseamnă doar că Rusia nu va învinge politic, speculând temerile şi frustrările contribuabililor occidentali.

Din perspectiva integrării europene, anul 2023 nu se anunţă promiţător. Cel mai probabil, eforturile de găsire a unor formule de îmbunătăţire a procesului decizional, în actualul cadru „constituţional” (definit de tratatul de la Lisabona) vor da rezultate nesatisfăcătoare, astfel că principala speranţă va rămâne tot revizuirea textelor fundamentale. Factorii decizionali de la Bruxelles ar putea ajunge la concluzia că această misiune trebuie încredinţată viitoarei legislaturi, urmând ca în anii 2023-2024 eforturile să se concentreze asupra temelor mai puţin problematice de pe vasta agendă a Conferinţei privind Viitorul Europei. Este foarte important ca Uniunea să arate că este capabilă să facă progrese, fie ele şi de mică amploare, în ciuda situaţiei create în vecinătatea sa estică. În ceea ce priveşte procesul de extindere, anul 2023 se anunţă a fi mai înclinat spre realism: nici Balcanii de Vest, nici Ucraina şi nici Republica Moldova nu vor descoperi o mare bunăvoinţă a partenerilor din UE în materie de extindere.

Prelungirea stării de război din Ucraina va încuraja marile puteri occidentale să-şi dozeze mai atent atenţia şi eforturile de politică internaţională, încercând să ţină cont de lecţia neplăcută a eşecului în eforturile de izolare politică a Moscovei, dar şi de reacţia sub aşteptări a partenerilor din lumea în curs de dezvoltare la încercarea SUA de a limita expansiunea economică a Chinei. În mod normal, anul 2023 ar trebui să ne readucă în centrul atenţiei Asia de Est şi Sud-Est, regiuni în care sunt identificabile marile mize ale politicii internaţionale a zilei de mâine.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Duşmanii democraţiei

Alexandru CĂLINESCU

Duşmanii democraţiei

„China e altceva”? Nu: e un regim comunist dur, o ţară a partidului unic şi în care mişcările fiecărui cetăţean sunt strict supravegheate. O victorie a „modelului” chinez ne-ar readuce în punctul din care am sperat că ne-am desprins.

opinii

Sateliţi

Neculai SEGHEDIN

Sateliţi

Cuvântul satelit a intrat, de multă vreme, în limbajul şi în cultura de masă. Se vorbeşte de oraşe satelit, personaje satelit, partide satelit etc., oricum, entităţi care au o libertate limitată, fiind legate puternic de o autoritate supremă. În prezent există câteva mii de sateliţi, nu toţi activi şi foarte puţini vizibili.

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

Codrin Liviu CUȚITARU

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

The Closed Circle e romanul dezamăgirilor maturizării, urmărind, cu asiduitatea victorienilor Charles Dickens şi George Eliot (daca ar fi să fac două filiaţii culturale, tot în spaţiul anglofon), modul în care marile speranţe se transformă, ultimativ, în marile depresii. Dincolo de destinele protagoniştilor, The Closed Circle (...) studiază şi destinul comunitar.

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

George ŢURCĂNAŞU

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

Înaintea acestei serii de texte scurte pe care v-o propun astăzi, doresc să fac o precizare. Când critic Bucureştiul, nici pe departe nu îmi îndrept privirea către bucureştenii oneşti, ci doar către autorităţile centrale, ce asigură guvernanţa naţională. Dacă ar fi fost bună, nu aş fi avut decât cuvinte de laudă. Dar e rea, iar impactul negativ al politicilor regionale duc la descompunerea din ce în ce mai accelerată a teritorialităţii noastre regionale. 

pulspulspuls

Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval

Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval

Pe astăzi, stimaţi telespectatori, dacă tot pare în sfârşit că vine primăvara, haideţi să vă spunem câteva şi despre unii seniori din târg care au multe primăveri, multe din ele prin politichie sau, oricum, pe banii noştri. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.