Ce e de făcut cu poliţa Euroins? Patronii service-urilor îşi pun mâinile în cap când aud de asiguratorul falimentar
Proprietarii service-urilor sustin ca Euroins deconteaza greu costurile din atelierele auto, î (...)
citeste totvineri, 24.03.2023
Prelungirea stării de război din Ucraina va încuraja marile puteri occidentale să-şi dozeze mai atent atenţia şi eforturile de politică internaţională, încercând să ţină cont de lecţia neplăcută a eşecului în eforturile de izolare politică a Moscovei, dar şi de reacţia sub aşteptări a partenerilor din lumea în curs de dezvoltare la încercarea SUA de a limita expansiunea economică a Chinei.
În ceea ce priveşte războiul din Ucraina, e evident că vom avea parte de nenumărate analize urmate de predicţii. În acest moment, tot mai mulţi analişti par să accepte ideea că ostilităţile se vor prelungi, că s-ar putea ca anul 2023 să nu aducă mult-aşteptata soluţie politică de echilibru. Cele două părţi sunt ferm angajate pe panta „totul sau nimic”, iar eventualele concesii necesare pentru atingerea unui acord ar implica pierderi politice majore pentru autorităţile din cele două ţări. Un armistiţiu ar avea şanse de succes doar dacă, atât la Moscova, cât şi la Kiev, costurile continuării conflictului ar fi percepute ca fiind intolerabil de mari. În acest moment, această eventualitate pare îndepărtată, pare a se situa dincolo de orizontul decembrie 2023.
Desigur, s-ar putea atrage atenţia asupra faptului că ar putea interveni evoluţii politice care să reconfigureze situaţia de pe teren. Dar, cel puţin în momentul de faţă, pare greu de imaginat un scenariu în care Kremlinul acceptă să renunţe la obiectivul de a prelua sau menţine teritorii pe care le-a declarat parte a Rusiei. La rândul său, guvernul ucrainean nu se va putea angaja în discuţii care să pornească de la premisa unor pierderi teritoriale - exceptând situaţia în care aceasta ar fi condiţia enunţată de Occident în schimbul continuării asistenţei militare, economice şi financiare. Dar, deocamdată, un asemenea scenariu este foarte improbabil. În fine, intens discutata eventualitate în care Vladimir Putin ar fi înlăturat de la putere - o variantă improbabilă, dar nu imposibilă - pare să deschidă mai degrabă calea spre o escaladare a războiului, decât pe aceea a păcii.
Ar fi de aşteptat ca sprijinul militar occidental pentru Ucraina să continue şi să se intensifice, dar nu până în punctul în care Kievul să poată lua în calcul o soluţie pur militară a conflictului, incluzând aici şi chestiunea Crimeei. Apoi, în ciuda aşteptărilor Kremlinului, dificultăţile economice nu vor reuşi să canalizeze nemulţumirile populaţiei către o modificare de substanţă a poziţiei marilor puteri occidentale în chestiunea sprijinului financiar pentru Ucraina. Nici măcar noua configuraţie a legislativului american, în care majoritatea Republicană include un grup ostil finanţării efortului de război ucrainean, nu va conduce la o situaţie favorabilă Moscovei, pe durata anului 2023. Aceasta nu înseamnă că nu vor exista şi multe voci sceptice care se vor face auzite - înseamnă doar că Rusia nu va învinge politic, speculând temerile şi frustrările contribuabililor occidentali.
Din perspectiva integrării europene, anul 2023 nu se anunţă promiţător. Cel mai probabil, eforturile de găsire a unor formule de îmbunătăţire a procesului decizional, în actualul cadru „constituţional” (definit de tratatul de la Lisabona) vor da rezultate nesatisfăcătoare, astfel că principala speranţă va rămâne tot revizuirea textelor fundamentale. Factorii decizionali de la Bruxelles ar putea ajunge la concluzia că această misiune trebuie încredinţată viitoarei legislaturi, urmând ca în anii 2023-2024 eforturile să se concentreze asupra temelor mai puţin problematice de pe vasta agendă a Conferinţei privind Viitorul Europei. Este foarte important ca Uniunea să arate că este capabilă să facă progrese, fie ele şi de mică amploare, în ciuda situaţiei create în vecinătatea sa estică. În ceea ce priveşte procesul de extindere, anul 2023 se anunţă a fi mai înclinat spre realism: nici Balcanii de Vest, nici Ucraina şi nici Republica Moldova nu vor descoperi o mare bunăvoinţă a partenerilor din UE în materie de extindere.
Prelungirea stării de război din Ucraina va încuraja marile puteri occidentale să-şi dozeze mai atent atenţia şi eforturile de politică internaţională, încercând să ţină cont de lecţia neplăcută a eşecului în eforturile de izolare politică a Moscovei, dar şi de reacţia sub aşteptări a partenerilor din lumea în curs de dezvoltare la încercarea SUA de a limita expansiunea economică a Chinei. În mod normal, anul 2023 ar trebui să ne readucă în centrul atenţiei Asia de Est şi Sud-Est, regiuni în care sunt identificabile marile mize ale politicii internaţionale a zilei de mâine.
Cuvinte cheie: + preziviuni 2023, razboi Ucraina, extindere UE 2023
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
32 de poliţişti ieşeni au fost avansaţi în grad de Ziua Poliţiei Române
Cine sunt oficialii români care îl vor arbitra duminică pe Cristiano Ronaldo
Brokerii se opun plafonării prețurilor RCA. Mulți dintre ei și-ar pierde jobul
Cât trebuie să scoatem din buzunar pentru o masă cu peşte, în post
FOTO Parc superb, de agrement, la Horpaz/Miroslava. Dezbatere publică de la ora 18
E adevărat că e mai scump să publici advertoriale tip adult? (P)
Octogenar mort pe holurile spitalului după ce a fugit din salon
Dieta mediteraneană ar putea reduce cu 24% riscul femeilor de a face boli cardiovasculare
Microbuz cu infirmiere românce, implicat într-un accident în Austria. O femeie a murit
Un avion Tarom a aterizat de urgență la Istanbul după o amenințare cu bombă
Mașină Google Street View, implicată într-un accident în Ovidiu, Constanța
VIDEO Patinaj artistic: Moment în premieră în proba de perechi de la Campionatul Mondial
Monica Niculescu s-a califiicat în optimi la Miami Open, la dublu
Karpaten Turism aduce vacanțele All Inclusive la Iași, la Moldova Center (P)
„Marea prescripţie” loveşte din nou. Jongleriile unui executor ieşean, achitate una după alta
Calendarul consultațiilor oftalmologice la nou-născut și copilul de vârstă mică (P)
Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval
Care sunt cele mai vânate clădiri de locuinţe de pe piaţa premium din Iaşi?
Proiectul de brand al Iaşului, medalie de aur, după ce a concurat cu două firme din Londra
Ce a lăudat primarul Mihai Chirica? Mai nimic bun la juniorii Politehnicii Iaşi
Primul ieşean condamnat pentru că a condus drogat scapă cu cazierul curat și cu dreptul de a conduce
Care este mecanismul din spatele jocurilor de păcănele? Iată ce trebuie să știe pasionații…
O bandă de spărgători de maşini şi-a făcut de cap mai multe luni de zile
Se reia licitaţia pentru documentaţia necesară reabilitării termice a Palatului Administrativ
A început votul în Competiţia Destinaţia Anului 2023. La ce categorie concurează Iașul
Denisa Ionaşcu, secretarul CL Iaşi, a pierdut prima rundă a meciului cu primarul Mihai Chirica
ASF: Poliţele de asigurare emise de Euroins România îşi păstrează valabilitatea
Ciolacu nu mai ştie cum să născocească motive ca să nu se atingă de pensiile speciale
Un tablou necunoscut până acum al artistului american Jackson Pollock a fost descoperit în Bulgaria
Alexandru CĂLINESCUDuşmanii democraţiei |
Neculai SEGHEDINSateliţi |
Codrin Liviu CUȚITARUJonathan Coe, un prieten al Iaşului (III) |
George ŢURCĂNAŞUBucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională |
Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.