Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Anticorupţie şi strategii de comunicare

GALERIE
sorin cucerai
  • sorin cucerai
- +

Au apărut recent datele CHES 2017. CHES e Chapel Hill Expert Survey şi e principalul instrument cu ajutorul căruia stabilim dacă un partid e de stânga, de centru sau de dreapta, populist sau mainstream, pro-european sau eurosceptic, progresist sau tradiţionalist/naţionalist şamd.

CHES 2017 oferă date pentru 132 de partide din 14 state membre UE: Cehia, Estonia, Feanţa, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania, Suedia şi Ungaria. (Prin contrast, CHES 2014 oferea date pentru 268 de partide din 31 de state: toate cele 28 de state membre UE plus Norvegia, Elveţia şi Turcia.). Din datele astea mă concentrez aici doar pe importanţa acordată combaterii corupţiei politice. La itemul ăsta partidele obţin un scor cuprins între 0 şi 10, unde 0 înseamnă că partidul e complet neinteresat de problema corupţiei politice şi 10 că partidul e extrem de interesat de anticorupţie şi foarte angajat pe linia asta.

Ca să nu fie confuzii, atrag atenţia că e vorba de corupţie politică, adică de folosirea funcţiei publice pentru obţinerea de beneficii private pentru sine sau pentru terţi. Pun aici lista partidelor care la itemul ăsta au obţinut un scor de minim 7, care indică un interes foarte ridicat faţă de combaterea corupţiei politice şi un angajament ferm în lupta anticorupţie.

- Grecia: Syriza (7,8), Anel (7,1), Potami (7,3), Zori Aurii (8,1), Uniunea Centriştilor (8,3)

- Spania: Izquierda Unida (7,9), Podemos (9,1), Ciudadanos (8,5)

- Franţa: Frontul Naţional (7), Les Insoumis (7,5); adaug aici şi Verzii, fiindcă sunt la limită (6,94)

- Italia: Mişcarea 5 Stele (10)

- Portugalia: Bloco de Esquerda (7,33), Partidul Democrat Republican (8,11)

- Cehia: ANO 2011 (8,6), Partidul Pirat (9), Libertate şi Democraţie Directă (8,5)

- Estonia: Partidul Popular Conservator (7,8), Partidul Estonian al Libertăţii (9)

- Ungaria: Jobbik (8,6), Politica Poate Fi Diferită (8,8), Partidul Împreună (8,8), Coaliţia Democratică (8,2), Dialog pentru Ungaria (8,55), Partidul Liberal Maghiar (8,15)

- Polonia: PiS (8), Kukiz’ 15 (8,4)

- Slovacia: Libertate şi Solidaritate (8,25), OlaNOVA (9,2), Partidul Popular-Slovacia Noastră (7), Sme Rodina (7,5)

 

Bun, avem ţări ca Polonia şi Slovacia în care anticorupţia e susţinută exclusiv de partide ultraconservatoare/fascistoide – sau ca Italia, unde doar 5 Stele e vehement anticorupţie. Altfel însă, mă întreb cum de Syriza susţine anticorupţia fără să se teamă că o va confunda electoratul cu fasciştii de la Zori Aurii. În Spania, cum oare au curajul Izquierda Unida şi Podemos să combată corupţia politică fără să se teamă că vor fi confundate cu useriştii de la Ciudadanos?

Cum se poate ca Les Insoumis, radicali de stânga, să atace corupţia fără să se teamă că vor fi confundaţi cu fasciştii de la Frontul Naţional? Cum o fi posibil ca Blocul de Sânga din Portugalia să lupte împotriva corupţiei? Oare nu se teme că electoratul îl va confunda cu nenorociţii de liberali de la Partidul Democratic Republican? Dar Piraţii cehi, cum de or fi ei atât de fermi în lupta împotriva corupţiei? De ce nu le-o fi frică că în felul ăsta o să fie confundaţi cu fasciştii de la Libertate şi Democraţie Directă? În fine, prin ce miracol verzii liberali de la Politica Poate Fi Diferită şi stângiştii de la Coaliţia Democratică militează împotriva corupţiei politice fără să se teamă că vor fi confundate între ele sau cu fasciştii de la Jobbik?

Pentru cei care nu înţeleg prea bine întrebările mele: ele se referă la faptul că stânga românească, inclusiv cea politică (Demos) refuză să sprijine lupta anticorupţie sub pretext că, dacă ar face-o, ar ajunge să fie condundată cu USR şi cu cei care protestează în Piaţa Victoriei din Bucureşti sub simbolul #rezist.

Bine, ar trebui să fie evident că întrebările mele sunt retorice. Şi tot evident ar trebui să fie şi ce cred eu despre strategia de comunicare a stângii româneşti (inclusiv a Demos) pe tema combaterii corupţiei politice. Dacă stânga noastră preferă să „deconstruiască discursul hegemonic” în loc să adopte poziţii similare cu cele ale Syriza, Podemos sau Les Insoumis când vine vorba de anticorupţie, atunci poate că stânga românească merită să rămână un exerciţiu politic marginal.

Sorin Cucerai este traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri