Antigel şi şobolani: două cazuri complicate tratate la Spitalul „Parhon”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 23.04.2021

Antigel şi şobolani: două cazuri complicate tratate la Spitalul „Parhon”

GALERIE
spital parhon
  • spital parhon
- +

 „Dacă ar mai fi întârziat câteva ore prezentarea la spital, această intoxicaţie i-ar fi fost fatală”, spun medicii despre unul dintre cazuri

Medicii de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iaşi au tratat în ultima perioadă două cazuri grave, un bărbat intoxicat cu etilenglicol şi un alt bărbat care prezenta infecţie cu leptospiroză, dată cel mai adesea de şobolani. Primul caz este al unui bărbat în vârstă de 43 de ani dintr-o comună din apropierea Bârladului care a ajuns în comă la spital după ce ar fi consumat un litru de vin, medicii bănuind că este vorba despre o intoxicaţie cu etilenglicol. „Pacientul a ajuns la noi într-o stare foarte gravă, prezentând acidoză severă şi suspiciune de intoxicaţie cu antigel. După o şedinţă de dializă, care este şi soluţia salvatoare în cazuri de intoxicaţie, şi-a revenit complet şi şi-a reluat diureza. Ne aşteptăm ca evoluţia să fie favorabilă şi să recupereze complet disfuncţia renală şi problema neurologică având în vedere că iniţial a fost în comă aproape o zi”, a explicat conf. dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.

Specialiştii cred că, dacă ar mai fi întârziat câteva ore prezentarea la spital, această intoxicaţie i-ar fi fost fatală. Acum bărbatul este conştient, iar medicii cred că în câteva zile va putea fi externat.

Un alt caz dificil a fost al unui bărbat de aproximativ 60 de ani care a ajuns în stare gravă la spital, fiindu-i afectaţi rinichii şi ficatul, medicii confirmând în urma analizelor efectuate că este vorba despre infecţie cu leptospiroză. „Din fericire, sub tratamentul antibiotic şi cel suportiv, starea sa evoluează favorabil. Este un pacient care trăieşte în mediul rural şi care era expus la contactul cu ape reziduale sau cu animale purtătoare ale infecţiei”, a completat medicul ieşean. Această infecţie este cauzată cel mai frecvent de contactul cu urina şi dejecţiile şoarecilor sau şobolanilor, sau prin contactul direct cu animalele purtătoare. În general, cei mai predispuşi la această infecţie sunt cei care au contact direct cu animalele, cum ar fi fermierii sau îngrijitorii de animale, dar şi cei care lucrează sau locuiesc în zone mlăştinoase sau inundate. Este indicat ca în aceste cazuri să se evite mersul desculţ în zone cu risc de infecţie, anual fiind mai multe persoane care ajung la spital în stare gravă din cauza infecţiei cu leptospiroză. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăria nu are proiecte de anvergură, consilierii se încaieră pe margine

Florin NICULA

Primăria nu are proiecte de anvergură, consilierii se încaieră pe margine

Aceleaşi idei au fost rostogolite de la un buget la altul de Mihai Chirica, doar că acum nu a mai fost consensul de altădată.

Filmuletul zilei

opinii

New York şi Bucureşti în oglinzi paralele

Alexandru CĂLINESCU

New York şi Bucureşti în oglinzi paralele

Scrisă alert, fructificând o documentaţie impresionantă (studiul a avut o primă ediţie apărută în 2016 la editura americană Common Ground), exploatând inteligent o ipoteză de lucru ce se dovedeşte fertilă, cartea Marianei Neţ ne oferă o lectură pasionantă. Este, fără dublii, unul dintre evenimentele editoriale ale acestui an.

Vuia (III)

Neculai SEGHEDIN

Vuia (III)

Biograful oficial al lui Traian Vuia a fost inginerul George Lipovan (1905-1972). Acesta a studiat la Şcoala Politehnică din Timişoara, Universitatea din Paris, şcoala de jurnalişti din Paris şi la şcoala militară aeronautică din Bucureşti. În 1925, Lipovan pleacă la Paris, unde îl întâlneşte pe Vuia, de care îl va lega o puternică relaţie de prietenie, dovadă fiind îndelungata corespondenţă dintre cei doi. Lui Lipovan îi datorăm seria de cărţi dedicate lui Vuia, bazate pe mărturiile inventatorului şi pe propriile sale cercetări documentare.

Competiţia mare

Nicolae CREŢU

Competiţia mare

Viaţa însăşi este, desigur, şi competiţie: dar înţelegând prin asta, din perspectiva valorilor omului (care îl disting de animalitate), nu malthusiana sfâşiere de homo hominilupus, ci un spirit al emulaţiei meritocrate definit prin fair play. Metaforism sportiv, da: fără „dopaj”, nici blaturi sau „arbitri” părtinitori, corupţi, fără trucaje şi măsluiri. 

pulspulspuls

Oare va ajunge scaunul de la ales la 100 de mii de coco au ba?

Oare va ajunge scaunul de la ales la 100 de mii de coco au ba?

O boare de semne de îngrijorare cică ar fi trecut zilele asteape deasupra viilor politice româneşti şi ieşene, stimaţi telespectatori, după ce pe piaţă ar fi apărut datele singurului sondaj politic credibil de la alegeri încoace. Iar acolo curioşii au putut vedea, cu oarecare surprindere, evident, că AUR a trecut sesizabil peste USR. 

Caricatura zilei

A avea sau a nu avea amendamente

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.