Antigel şi şobolani: două cazuri complicate tratate la Spitalul „Parhon”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Antigel şi şobolani: două cazuri complicate tratate la Spitalul „Parhon”

GALERIE
spital parhon
  • spital parhon
- +

 „Dacă ar mai fi întârziat câteva ore prezentarea la spital, această intoxicaţie i-ar fi fost fatală”, spun medicii despre unul dintre cazuri

Medicii de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iaşi au tratat în ultima perioadă două cazuri grave, un bărbat intoxicat cu etilenglicol şi un alt bărbat care prezenta infecţie cu leptospiroză, dată cel mai adesea de şobolani. Primul caz este al unui bărbat în vârstă de 43 de ani dintr-o comună din apropierea Bârladului care a ajuns în comă la spital după ce ar fi consumat un litru de vin, medicii bănuind că este vorba despre o intoxicaţie cu etilenglicol. „Pacientul a ajuns la noi într-o stare foarte gravă, prezentând acidoză severă şi suspiciune de intoxicaţie cu antigel. După o şedinţă de dializă, care este şi soluţia salvatoare în cazuri de intoxicaţie, şi-a revenit complet şi şi-a reluat diureza. Ne aşteptăm ca evoluţia să fie favorabilă şi să recupereze complet disfuncţia renală şi problema neurologică având în vedere că iniţial a fost în comă aproape o zi”, a explicat conf. dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.

Specialiştii cred că, dacă ar mai fi întârziat câteva ore prezentarea la spital, această intoxicaţie i-ar fi fost fatală. Acum bărbatul este conştient, iar medicii cred că în câteva zile va putea fi externat.

Un alt caz dificil a fost al unui bărbat de aproximativ 60 de ani care a ajuns în stare gravă la spital, fiindu-i afectaţi rinichii şi ficatul, medicii confirmând în urma analizelor efectuate că este vorba despre infecţie cu leptospiroză. „Din fericire, sub tratamentul antibiotic şi cel suportiv, starea sa evoluează favorabil. Este un pacient care trăieşte în mediul rural şi care era expus la contactul cu ape reziduale sau cu animale purtătoare ale infecţiei”, a completat medicul ieşean. Această infecţie este cauzată cel mai frecvent de contactul cu urina şi dejecţiile şoarecilor sau şobolanilor, sau prin contactul direct cu animalele purtătoare. În general, cei mai predispuşi la această infecţie sunt cei care au contact direct cu animalele, cum ar fi fermierii sau îngrijitorii de animale, dar şi cei care lucrează sau locuiesc în zone mlăştinoase sau inundate. Este indicat ca în aceste cazuri să se evite mersul desculţ în zone cu risc de infecţie, anual fiind mai multe persoane care ajung la spital în stare gravă din cauza infecţiei cu leptospiroză. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Riscuri şi costuri pandemice

Alexandru LĂZESCU

Riscuri şi costuri pandemice

Dacă nu se iese din cercul vicios în care mediatizarea sufocantă împinge guvernele către o continuare a măsurilor restrictive severe de o manieră unidimensională care ignoră riscurile economice şi societale, pandemia va provoca sechele cu urmări potenţial catastrofale.

Filmuletul zilei

opinii

Un chip pururi adorat

Nichita DANILOV

Un chip pururi adorat

A luminat ea, femeia, vreodată, inima lui bântuită de disperare şi dorinţă de moarte? În întunecatele clipe ale existenţei sale, şi-a adus oare aminte Eminescu de trecerea Veronicăi prin viaţa sa? Sau a fost şi ea o dezamăgire pustiitoare, cum deseori e existenţa oricăruia dintre noi pentru un altul? A fost ea picătura de neant ce a umplut paharul suferinţei sale sau stropul de lumină ce i-a împrăştiat, fie şi pentru o clipă, întunericul?

Un spectacol de Ziua Culturii Naţionale

Dana ȚABREA

Un spectacol de Ziua Culturii Naţionale

De Ziua Culturii Naţionale, 15 ianuarie 2021, Teatrul din Iaşi a oferit publicului un spectacol dezgheţat, plin de miez şi lipsit de emfază. Carmen Dominte a câştigat cu „Sindromul Quijote” prima ediţie a proiectului Lecturi3, un parteneriat între Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”, Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi şi revista ALECART, având ca scop promovarea dramaturgiei contemporane din ţară şi Republica Moldova prin spectacole-lectură.

Regele „cârpaci” şi virtuţile secundare

Michael ASTNER

Regele „cârpaci” şi virtuţile secundare

Eram încă la ţară, la Amnaş, când am auzit, nu mai ştiu la ce emisiune de pe Radio România Actualităţi, cum că în epocă un caricaturist de la nu ştiu ce revistă de umor l-a prezentat pe regele Carol I drept cârpaci. Adică, vezi Doamne, ditamai regele umbla cu lucruri cârpite. Nu ţin minte, din păcate, de ce anume era vorba, de ciorapi sau altceva, dar asta n-are importanţă: ideea e că s-a făcut mişto de Carol I pe tema asta aşa, de parcă Regatul României era o ţară nu săracă, nu recent născută undeva la periferia Europei, ci vreuna cu vechime într-ale civilizaţiei şi-a bunăstării!

pulspulspuls

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

După ce l-a acuzat lumea că a plecat din Casa Pătrată cu gentoiul burduşit de like-uri şi urmaritori ai paginii oficiale de Facebook a instituţiei, îndensând totul apoi pe pagina lui de polkitician, iacătă că nea Măricel, fostul şef de judeţ, mai vbine cu o surpriză, şi tot în spaţiul virtual. 

Caricatura zilei

N-a pățit-o numai Trump

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.