Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Antonescu, replică dură pentru PSD: Ponta şi Dragnea par mult mai COOPERANŢI cu Băsescu decât lăsau impresia în campanie

GALERIE
antonescu
  • antonescu
- +

După ce numărul doi din PSD, Liviu Dragnea, a atacat duminică seara PNL, reproşându-i că a creat "o fisură" în USL prin racolarea unor lideri PDL, Crin Antonescu i-a dat o replică dură.

Enervat de aducerea lui Sorin Frunzăverde şi Mihai Stănişoară în tabăra puterii, Dragnea declarase: "Este bine să ne gândim serios când facem aşa ceva la unitatea USL, trebuie să se gândească de ce ne-au dat votul oamenii. Să ne gândim foarte serios dacă vrem să rupem USL sau vrem să îl păstrăm până în 2016".

În replică, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a spus, într-un interviu, că unitatea USL nu are de suferit prin venirea unor membri de la PDL la PNL şi că nimeni din PNL nu i-a criticat pe cei de la PSD pentru atitudinea cooperantă pe care o au faţă de preşedintele Traian Băsescu. "Nu avem de-a face cu un asemenea fenomen şi nu îmi aduc aminte ca cineva din PNL să fi intrat la idei atunci când o sumă de alţi oameni din PD cu funcţii importante şi ei s-au înscris în decursul vremii la PSD. Repet, ceea ce este important este că nu văd de ce se vorbeşte despre un asemenea fenomen, de ce se foloseşte pluralul şi nu văd cu ce USL este pusă în pericol", a reacţionat Crin Antonescu, după ce secretarul general al PSD, Liviu Dragnea s-a arătat îngrijorat de ultimele veniri în tabăra liberală.

Liderul PNL le-a transmis celor de la PSD că nu au de ce să se îngrijoreze în această privinţă, iar dacă apar interpretări greşite printre social-democraţi ar trebui să le corecteze.

"Exact aşa cum eu, împreună cu colegii din conducerea PNL, am putut să prevenim fisuri atunci când a existat impresia că PSD, că domnul Ponta, că domnul Dragnea s-au apropiat de Traian Băsescu mai mult decât lăsau impresia în campania electorală, aşa sunt convins că şi conducătorii PSD vor găsi capacitatea şi mijloacele pentru a preveni interpretări greşite sau fisuri", a fost mesajul lui Antonescu pentru partenerii de guvernare.

Totodată, Crin Antonescu i-a atenţionat pe cei din PSD că nu au fost criticaţi în PNL, deşi par "mult mai cooperanţi cu preşedintele Băsescu".

"Ce este interesant că în timp ce par mult mai cooperanţi cu preşedintele Băsescu, lucru pentru care nu i-a criticat nimeni în PNL, cei din PSD par extrem de temători în legătură cu venirea unor oameni din PDL la noi. Încă o dată o spun nu avem de-a face cu un asemenea fenomen, nu au niciun motiv de îndoială, nici cei din PSD şi mai ales alegătorii noştri", a spus Antonescu.

Liberalul a precizat că nu va participa la discursul pe care preşedintele Băsescu îl va avea în Parlament marţi şi că va exista o discuţie şi la nivelul grupurilor parlamentare ale PNL în privinţa prezenţei la acest eveniment.

"Eu personal nu voi participa şi voi pune problema în grupurile parlamentare ca oricine doreşte să participe să o facă şi cine nu doreşte să participe să nu o facă. Asta vine din faptul că noi îndeplinim toate procedurile constituţionale, raportate la condiţia constituţională a lui Traian Băsescu, dar nu i-am recunoscut din vară încoace vreo urmă de legitimitate", a spus Antonescu.

INTERVIUL INTEGRAL CU PREŞEDINTELE PNL CRIN ANTONESCU

R: Domnul Dragnea s-a declarat îngrijorat că aţi racolat prea mulţi membri de la PDL.

Crin Antonescu: Înainte de toate, nu este adevărată informaţia, indiferent cine o face, că am racolat foarte mulţi membri PDL. A venit un membru, e adevărat, un om cu o poziţie importantă şi în prezent şi în trecut în PDL, domnul Mihai Stănişoară. De aici a descrie un fenomen sau un pretins fenomen este o cale inacceptabil de lungă.

R: Un fenomen care poate rupe unitatea USL după cum spunea domnul Dragnea.

C.A.: Dacă eu am înţeles bine domnul Dragnea vorbea despre o ipoteză, o ipoteză care este construită zi de zi, fără niciun argument, dar cu foarte mare tenacitate de către postul de televiziune la care se afla domnul Dragnea. Nu avem de-a face cu un asemenea fenomen şi nu îmi aduc aminte ca cineva din PNL să fi intrat la idei atunci când o sumă de alţi oameni din PD cu funcţii importante şi ei s-au înscris în decursul vremii la PSD. Repet, ceea ce este important este că nu văd de ce se vorbeşte despre un asemenea fenomen, de ce se foloseşte pluralul şi nu văd cu ce USL este pusă în pericol.

R: Tonul domnului Dragnea a părut unul destul de grav când a spus că nu se mai poate continua cu racolările în USL.

C.A.:Eu nu am citit astfel declaraţiile domniei sale, prefer să discutăm despre realitate şi nu despre declaraţii. PNL a avut un Congres, a adoptat o moţiune în care a vorbit foarte clar despre faptul că este deschis pentru nişte oameni pe care îi consideră compatibili cu criteriile şi cu obiectivele PNL, că sunt ei sunt din PD sau din altă parte. Cred că în toţi aceşti ani, nu eu am fost cel care ar putea fi suspectat de vreo simpatie de PDL şi acest lucru rămâne cât se poate de valabil. Ceea ce nu înseamnă că oameni care au dorit să ni se alăture ca Frunzăverde sau ca Stănişoară nu au fost primiţi, au fost şi alţii care au dorit să ni se alăture, dar nu au fost primiţi.

R: Veţi cere de acum înainte acordul celor de la PSD pentru transferurile realizate de PNL?

C.A.:În niciun caz nu vom cere acordul nimănui şi nici nu cred că cineva din PSD a pretins vreodată aceasta.

R: Domnul Dragnea a spus că nici el, nici premierul Ponta nu au ştiut de venirea lui Mihai Stănişoară în PNL

C.A.: Sigur, dar asta nu înseamnă că domnul Dragnea emite vreo pretenţie de a i se cere aprobarea. Îl cunosc bine pe domnul Dragnea şi ştiu că este un om cât se poate de normal şi cât se poate de echilibrat. Nu ar putea spune vreodată aşa ceva, cele două partide sunt legate de un angajament la care ţin la fel de mult ca partenerii noştri, dar ele îşi păstrează evident independenţa şi în faţa legii şi în faţa oricui.

R: Pot apărea fisuri în judeţe prin astfel de transferuri surpriză? A dat exemplul de la Mehedinţi.

C.A.:Nu cred că este o dispută la Mehedinţi între cele două filiale, domnul Stănişoară nu va activa la Mehedinţi şi asta nu pentru că ar deranja pe cineva, ci pentru că nu este firesc. Noi, cei care conducem partidele din USL, avem responsabilitatea de a preveni fisuri. Exact aşa cum eu, împreună cu colegii din conducerea PNL, am putut să prevenim fisuri atunci când a existat impresia că PSD, că domnul Ponta, că domnul Dragnea s-au apropiat de Traian Băsescu mai mult decât lăsau impresia în campania electorală, aşa sunt convins că şi conducătorii PSD vor găsi capacitatea şi mijloacele pentru a preveni interpretări greşite sau fisuri.

R: Vicepremierul Dragnea a prezentat coabitarea cu Traian Băsescu ca decurgând normal, drept urmare îl va consulta în privinţa regionalizării.

C.A.: Acestea sunt decizii pe care le ia domnul Dragnea ca ministru, nu mi se pare nimic nepotrivit nimic în afirmaţia sa că este gata să colaboreze cu oricine pentru a-şi realiza proiectele. Eu nu văd prea bine care ar fi rolul, partea de cooperare cu preşedintele Băsescu în proiectele pe care domnul Dragnea le are de îndeplinit, dar este opţiunea domniei sale şi în niciun caz nu consider că este un lucru de natură să genereze divergenţe între noi.

Pesediştii par cooperanţi cu preşedintele Băsescu

R: Demnitarii PSD simt nevoia să-l consulte pe preşedintele Traian Băsescu, nu acelaşi lucru se poate spune despre cei de la PNL. Este o diferenţă de optică, de viziune guvernamentală?

C.A.:Ar trebui să fie foarte clar din Constituţie aşa cum am înţeles-o noi până acum şi din ceea ce până acum am spus cu toţii. Miniştrii liberali, exceptând anumite situaţii prevăzure de Constituţie, nu au nicio treabă cu domnul Băsescu, ei colaborează cu primul ministru, cu colegii lor din Guvern, nu văd de ce vreo acţiune a lor ar trebui binecuvântată, aprobată sau inspirată de domnul Băsescu. Nu cred că este aici o diferenţă de interpretare, cred că este vorba doar de un mod de a ne respecta tot ce am spus despre înţelesul nostru despre funcţionarea Guvernului şi raportul cu preşedintele, indiferent cine ar fi acesta. Ce este interesant că în timp ce par mult mai cooperanţi cu preşedintele, pentru care nu i-a criticat nimeni în PNL, cei din PSD par extrem de temători în legătură cu venirea unor oameni din PDL la noi. Încă o dată o spun nu avem de-a face cu un asemenea fenomen, nu au niciun motiv de îndoială, nici cei din PSD şi mai ales alegătorii noştri.

R: Încearcă să se arunce pisica în curtea PNL că aţi început să colaboraţi mascat cu Traian Băsescu prin intermediul acestor oameni care vin de la PDL?

C.A.:Cred că nu, pentru că ar fi o mare aberaţie. Noi nu am colaborat de mulţi ani nici mascat nici nemascat cu Traian Băsescu, dacă noi am fi avut cea mai mică intenţie de colaborare cu Traian Băsescu astăzi Victor Ponta nu ar fi fost prim-ministru, astăzi USL nu exista şi tot ce am realizat împreună nu s-ar fi realizat.

Nu particip la discursul lui Traian Băsescu din Parlament

R: Preşedintele Traian Băsescu va avea marţi un discurs în Parlament. Cum vă veţi raporta la acest discurs, veţi participa la acest eveniment?

C.A.:Categoric nu. Am luat act de solicitarea lui Traian Băsescu, este o solicitare acoperită constituţional, iar mâine la Birourile Permanente vom convoca această şedinţă. Dar dincolo de asta eu personal nu voi participa şi voi pune problema în grupurile parlamentare ca oricine doreşte să participe să o facă şi cine nu doreşte să participe să nu o facă. Asta vine din faptul că noi îndeplinim toate procedurile constituţionale, raportate la condiţia constituţională a lui Traian Băsescu, dar nu i-am recunoscut din vară încoace vreo urmă de legitimitate.

R: Iar sunteţi într-o diferenţă de viziune cu premierul, care a semnat un pact cu preşedintele.

C.A.:Sunt până la urmă lucruri peste care se poate trece, sunt diferenţe care au explicaţiile lor. În orice caz, din punctul nostru de vedere, nu este niciun motiv de îngrijorare faptul că PSD sau că unii miniştri pesedişti au o poziţie diferită.

Ne ascundem după ideea ce România nu a fost primită în Schengen din cauza MCV

R: Ambasadorul Germaniei a făcut o legătură între Raportul MCV şi intrarea în Schengen. Cum vedeţi poziţia Germaniei?

C.A.:Nu cred că este vorba doar de poziţia Germaniei, cred că este foarte bine pentru toată lumea să discutăm foarte deschis cauzele neintrării României în Schengen, să discutăm deschis criza UE să discutăm deschis marile probleme care apasă statele cele mai importante din UE. Dacă vom continua să ne ascundem după ideea că România şi Bulgaria nu au fost primite acum în Schengen pentru că există un MCV, cred că nu facem decât să ne păcălim pe noi înşine. Există mari probleme în evoluţia UE, am mai spus-o problemele nu sunt generate de România, România nu este mai rău decât atunci când a intrat în UE, România a făcut nişte progrese, poate prea puţine, poate insuficient convingătoare, dar motivele reale ale rezervei statelor europene sau ale unor state europene faţă de integrarea accentuată a noilor veniţi sunt altele.

R: Faceţi referire la euroscepticism?

C.A.:Cred sincer că toată lumea ştie asta. Mă refer la faptul că de câte ori vine o campanie electorală, acum ceva vreme în Olanda sau în Franţa, anul acesta în Germania, anul viitor cine ştie unde lucrurile se complică. Asta arată că nu evoluţia României, cu toate marile ei probleme este cauza, ci atitudinea pe care electoratul din aceste ţări care sunt principale destinaţii emigranţi explică foarte mult. Sunt lucruri de înţeles pe care le înţelegem şi noi, dar să nu căutăm cauze false.

R: Se poate sparge bariera euroscepticismismului european? Există o teamă a pierderii locurilor de muncă?

C.A.:Acestea sunt problemele reale ale acelor ţări, nu modul în care România merge cu MCV. Cu MCV trebuie să îndeplinim ceea ce este de îndeplinit, dar pe nişte criterii foarte precis cuantificabile şi nu infinite de la un an la altul, să rezolvom aceste probleme şi să punem capăt acestui mecanism care ne pune într-o situaţie de ţară de mâna a doua sau de membru incomplet al UE, dar cauzele sunt altele. Până la urmă acestor cauze va trebui să le răspundem toţi membrii UE mai devreme sau mai târziu şi mă tem că mai devreme.

R: Ambasadorul Germaniei nu s-a ferit să vorbească despre unii miniştrii asupra cărora planează suspiciuni de corupţie că ar trebui să se retragă din Guvern.

C.A.:Este opinia ambasadorului Germaniei, eu nu o comentez, nu vreau să dezvolt nici ideea că în vremea Guvernului Boc existau miniştri acuzaţi de corupţie ceea ce nu este cazul deocamdată în Guvernul Ponta şi nu existau astfel de declaraţii nu am comentarii de adăugat.

R: Dar nu a venit după un discurs al preşedintelui pe aceeaşi temă? Există o legătură care nu poate fi negată.

C.A.:Preşedintele vorbeşte de când îl ştiu despre miniştri corupţi în toate Guvernele care nu îi aparţin. Pentru mine declaraţiile preşedintelui nu mai sunt demult relevante. Este şi unul din motivele dincolo de lipsa de legitimitate pentru care nu doresc să le mai încă o dată marţi în Parlament.

R: Ce se întâmplă cu retrocedarea proprietăţilor şi impozitul care se va aplica tranzacţiilor cu drepturilor litigioase? Au apărut primele critici, unele chiar în interiorul USL.

C.A.:Cu impozitul acesta foarte mare, pe tipul acesta de câştiguri este toată lumea de acord şi în PNL. În fond, oamenii care au câştigat sau care ar urma să mai câştige foarte mulţi bani din astfel de combinaţii o fac atât în detrimentul proprietarilor siliţi de îndelunga aşteptare să-şi vândă titlul de proprietate uneori pe sume infime, dar şi în detrimentul contribuabililor care plătesc astăzi mari nedreptăţi istorice făcute acum 60 de ani.

R: Nu va fi respins acest tip de impozit la Curtea Constituţională?

C.A.:Aceasta vom vedea, eu am răspuns din punctul de vedere al liberalilor şi liberalismului, nu există divergenţe în privinţa acestui impozit. Există consens şi pe ideea angajării răspunderii, tot ce s-a discutat şi se va mai discuta este legat de modalităţile în care ar putea să funcţioneze o asemenea lege. Nu este vorba de un conflict, nici măcar de natură ideologi că.

R: A apărut problema arieratelor, cum se va rezolva?

C.A.: A existat o discuţie între vicepremierul Chiţoiu şi preşedinţii de Consilii Judeţene şi primari de la PNL. Nu ştiu care este rezultatul discuţiilor între ministrul de Finanţe.

R: Va rezista USL până în 2016, rezistaţi măcar până la alegerile prezidenţiale?

C.A.: Sunt determinat (hotărât, n.n.) ca preşedinte al PNL şi ştiu că această determinare este împărtăşită de o majoritate copleşitoare dintre colegii mei să ducem USL până la alegerile parlamentare din 2016. Acesta este angajamentul pe care l-am luat faţă de cetăţeni şi nu avem nicio ezitare să ni-l ţinem până la capăt. Aş adăuga un lucru, indiferent care va fi istoria viitoare a USL, sunt un om care alături de încă doi-trei am generat acest proiect, am investit din punct de vedere politic totul în acest proiect, am parcurs toate etapele dezvoltării sale cu maximă seriozitate şi loialitate faţă de parteneri şi alegător. Ca atare, găsesc deplasate orice îngrijorări care ar putea fi legate de persoana mea şi de intenţiile mele în raport cu acest proiect.

gandul.info

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri