De Sănătate

Punem punctul pe știi

Antrenori-roboți pentru a ajuta la recuperarea pacienților după un AVC

vineri, 06 septembrie 2024, 14:12
3 MIN
 Antrenori-roboți pentru a ajuta la recuperarea pacienților după un AVC

Oamenii de știință au dezvoltat un robot pentru a încuraja supraviețuitorii unui AVC (accident vascular cerebral) să efectueze exercițiile de reabilitare recomandate. Studiul pilot a fost finanțat în cadrul Programului de cercetare și inovare Orizont 2020 al Uniunii Europene (UE), ca parte a proiectului mai amplu Vitalise pentru avansarea infrastructurii de reabilitare.

Cercetătorii sugerează că roboții „coach/antrenori” ar putea fi folosiți în viitor pentru a ajuta la recuperarea persoanelor care și-au pierdut deplina utilizare a membrelor în urma unui AVC sau a leziunilor cerebrale.

Se estimează că aproximativ 80% dintre pacienții care supraviețuiesc unui AVC și leziunilor cerebrale rămân cu anumite deficiențe care le limitează mișcarea brațelor.

Pacienții trebuie să facă exerciții repetitive pentru a-și îmbunătăți funcția, dar se crede că doar 31% dintre aceștia își finalizează exercițiile de recuperare din cauza unor factori precum uitarea sau lipsa de motivație.

Pentru a ajuta la recuperarea acestora, cercetătorii au dezvoltat un nou robot care poate anticipa modul în care utilizatorul dorește să se miște în timpul rutinei prescrise prin citirea activității cerebrale a acestuia.

Robotul încurajează apoi utilizatorul să își termine exercițiile recomandate de terapeuți, imitând mișcările dorite și oferind motivație și feedback verbal în timp real.

„Ne imaginăm un viitor în care pacienții au acces la antrenori robotizați personalizați, care sprijină clinicienii și experții pentru a oferi experiențe de reabilitare și mai reușite”, a declarat Lynne Baillie, de la National Robotarium.

Proiectul Vitalise a fost finanțat de programul Orizont 2020 al Uniunii Europene, condus de echipa pentru interacțiunea om-robot (HRI) a National Robotarium – Centrul britanic pentru robotică și inteligență artificială (AI) – și dezvoltat în parteneriat cu Institutul austriac de tehnologie AIT.

Echipa a testat cu succes sistemul în timpul unui studiu de trei luni în Austria, lucrând cu 16 supraviețuitori ai unui AVC și leziuni cerebrale și șase terapeuți.

Baillie, profesor de informatică la Universitatea Heriot-Watt și lider la National Robotarium pentru interacțiunea om-robot, a explicat „că exercițiile susținute și repetitive sunt cruciale pentru recuperarea după un AVC sau o leziune cerebrală”.

Cu toate acestea, fără supraveghere, poate fi o provocare pentru supraviețuitori să rămână motivați.

„Cercetarea noastră arată potențialul incredibil al acestor tehnologii de a înțelege nevoile utilizatorilor și de a le permite să își atingă obiectivele de recuperare”, spune ea.

Echipa a examinat experiența utilizatorului, precum și fezabilitatea abordării atât pentru persoanele cu hemipareză, cât și pentru fizioterapeuți

National Robotarium din Regatul Unit își propune să dezvolte tehnologii automatizate care să asiste și să permită oamenilor, inclusiv celor care gestionează probleme de sănătate, să rămână independenți pentru mai mult timp.

Studiul pilot a fost considerat un succes și, potrivit cercetătorilor, reprezintă o etapă importantă spre această viziune, demonstrând modul în care robotica poate fi proiectată pentru a oferi rezultate mai bune în materie de sănătate pentru grupurile vulnerabile, cum sunt și supraviețuitorii unui AVC și ai leziunilor cerebrale.

„În special în domeniul e-sănătății, metodele sunt foarte utile și funcționează bine. A fost important pentru noi să examinăm experiența utilizatorului, precum și fezabilitatea abordării atât pentru persoanele cu hemipareză, cât și pentru fizioterapeuți”, a declarat la rândul său, Markus Garschall, om de știință la Centrul pentru experiență tehnologică al Institutului Austriac de Tehnologie

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii