Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Antrenorul e de vină

GALERIE
gin
  • gin
- +

Principiul enunţat încă de pe vremea lui Ceauşescu este ideal şi acum pentru investitori de carton şi politruci ambițioși.

Finanţare privată sau „de la buget, coane Fănică”? Este dilema sportului românesc din 1989 (în special, fotbal) încoace şi va gogi încă mulţi în ani de-acum înainte. Este puţin indecent să vorbim acum de fotbal, acum când mor oameni în spitale. Din vina cui? Toată lumea dă vina pe politicieni, pentru că ei au cheia şi lăcata în mâinile lor.

Dar la sport, în special fotbal? Ei, nu, stimabililor, în special, în fotbal, factorul politic se spală, sau ESTE SPĂLAT pe mâini. „Antrenorul e de vină”, şlagăr lansat de Mihai Ionescu, pe vremea lui „Ceaşcă”, rămâne actual, dintr-un motiv simplu: convine de minune, celor obişnuiţi să trăiască pe munca altora. Pentru ei, antrenorul este întodeauna actorul ideal în rolul de „ţap ispăştor”. O ştampilă pe care, din 1989 încoace, o aplică toţi politrucii (y compris, traseiştii!) din fotbal, când e vorba de asumarea răspunderii. Pentru cei care se pricep la fotbal şi politică precum politrucii la ecuaţia lui Schrödinger, reţeta e simplă: fotbalul este un excelent vector de imagine, iar expresia mai sus menţionată este alibiul perfect.

Valabil şi la Iaşi. Sau, mai exact, ÎN SPECIAL la Iaşi. Într-un oraş în care e nevoie de revoluţie sportivă, primarul a venit cu idei revoluţionare, doar în fotbal, pentru că restul sportului nu-i provoacă nevralgii: conducător ieşean, antrenor ieşean, spirit ieşean. Jos cu Negoiţii, jos cu Prunii, jos cu Tejii. Vrem de-ai noştri, Paraschiv, Pancu, ba chiar şi Ambrosie, că e ieşean de-al nostru. Îl ţinem la păstrare pentru „pac, la Războiul!”. Să dovedim că suntem ieşeni, stimaţi concitadini, să-l înlocuim pe Assulin cu Zajmovic şi pe Omoh cu Vanzo.

Numai că acela care a distrus sportul ieşean cu sprijinul unui personaj la care singura competenţă sportivă este „e2-e4” a dovedit că sportul ieşean este o prioritate, dar de rangul doi. „Block-buster-ului” de la Palatul Roznovanu i s-a trezit brusc competenţa de decizie. Viitoarea armă electorală a „naiba-ştie-cărui partid” a făcut „fâs”. Poli Iaşi, finanţată la limită (cu excepţia ultimelor săptămâni), ia bătăi pe linie, iar „Marele Traseist” trebuie să ia măsuri. Conform principiului „Antrenorul e de vină”. Nu contează bani veniţi cu ţârâita, majoritatea la spartul târgului, nu contează pandemia (care - să fim drepţi - a ajutat Poli în turul cu FCSB). Primăria, finanţator mascat şantajist nu e vinovată, echipa face - sireaca - tot posibilul pentru a salva onoarea „nereperată” a Iaşului, numai Daniel Pancu, un brigand al fotbalului românesc, care şi-a vândut ieşenia pe două meciuri la Vaslui şi liberalismul pentru un joc pe banca FC Voluntari, el trebuie să fie mult-necesarul „ţap”. Mai e timp destul până la viitoarele alegeri, dar memoria fotbalului nu poate fi neglijată.

Aşadar, cu toate experimentele hulite şi huiduite din orăşelele României, implicarea particularului în fotbal a dat multe rezultate negative. Nu neapărat în cazul Gigi Becali, dar uitaţi-vă puţin la Astra inculpatului Niculae, uitaţi-vă la babilonia care guvernează Dinamo, iar dacă scormonim trecutul găsim numeroase exemple de finanţatori de cacao care au bântuit fotbalul românesc. Îşi mai aminteşte cineva de Neţoiu, Penescu, Iancu, Massone? Au fost înlocuiţi în memoria noastră de alde Cortacero ori Horia Szabo. Deci, este foarte bună, ba chiar ideală, finanţarea privată. Argumentele sunt beton cu o singură excepţie: finanţatorii sunt nişte escroci. Şi atunci, ne trezim la mămica şi tăticul nostru din târg, primăria şi „cejeul”. Iar mămica şi tăticu' ştiu ceea ce ştiu de treizeci de ani trecuţi încoace.

Niscai concluzii: 1. Este absurd să credem că Daniel Pancu nu are vina sa în privinţa eşecurilor echipei de fotbal şi este normal ca factorul de decizie să ia măsuri. Dar „factorul de decizii” are şi el bubele lui. NUMAI CĂ: 2. Florin Prunea, un fost manager pe la FRF, s-a autosuspendat, când a fost acuzat. Cei care conduc oraşul şi judeţul, cercetaţi penal, sunt în stare să facă asta acoperiţi de prezumpţia de nevinovăţie? Răspunsul, prieteni, purtat de vânt, este negativ. 3. Un manager, când ia o serie de decizii, şi le asumă. Ilustrul nostru manager nu-şi asumă nimic, dar ia decizii. 4. Un manager, când varianta A nu merge, apelează la varianta B. Exact ceea ce a făcut al nostru ca brazii. Dacă şi varianta B eşuează, caută varianta C. Al nostru ca brazii tinde să se întoarcă la varianta A. De ce? „The answer, my friend”... Nici Bob Dylan nu-l ştie, săracul!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri