
Antreprenorii cer păstrarea cotei unice de impozitare și taxează promisiunile electorale fanteziste!

Antreprenorii români avertizează asupra promisiunilor electorale nesustenabile, subliniind impactul negativ asupra economiei.
Planul bugetar prevede majorări de impozite și taxe, reducerea cheltuielilor cu personalul bugetar și creșterea datoriei publice. „Propunerile partidelor politice variază, dar niciuna nu oferă soluții clare pentru reducerea deficitului bugetar”, atrag atenția reprezentanții mediului de afaceri.
Promisiuni electorale, nu soluții practice
Scenarii pesimiste pentru antreprenorii români! Reprezentanții mediului de afaceri din România și-au exprimat îngrijorarea cu privire la sustenabilitatea financiară a promisiunilor electorale, subliniind impactul negativ asupra economiei. La finalul lunii octombrie 2024, Guvernul a prezentat Planul Bugetar Structural Național pe Termen Mediu 2025-2031, destinat reducerii deficitului bugetar de la 7.9% în 2024 la 2.5% din PIB în 2031. Cu toate acestea, spun antreprenorii, planul nu oferă claritate asupra modului în care se va realiza această scădere în practică. Astfel, în contextul impredictibilității actuale, oamenii de afaceri români își adaptează strategiile de creștere la scenarii pesimiste. „Ca reprezentanți ai mediului de afaceri din România ne manifestăm activ preocuparea cu privire la lipsa de sustenabilitate financiară a promisiunilor electorale. Suntem real îngrijorați cu privire la costul care se va răsfrânge în final asupra mediului economic”, se arată într-un comunicat de presă emis de Romanian Business Leaders (RBL).
Planul bugetar prevede majorări de impozite și taxe pentru a acoperi un necesar suplimentar de 1.1% din PIB în 2025, precum și o creștere a colectării veniturilor cu 0.5% din PIB începând cu 2026. De asemenea, se preconizează o reducere a cheltuielilor cu personalul bugetar și o creștere a dobânzilor asumate de la 2% din PIB în 2024 la 3.5% în 2031. Se văd schimbări și la cheltuielile cu asistența socială, care ar urma să scadă de la 12.5% din PIB în 2024 la 10.7% în 2031, însă reprezentanții RBL se plâng că acestea nu sunt susținute și cu detalii privind reformele necesare. RBL mai precizează că previziunile indică o creștere a datoriei publice de la 48.9% din PIB în 2023 la peste 60% în perioada 2026-2031, cu o scădere ulterioară până la 47.9% în 2041.
Antreprenorii susțin menținerea cotei unice de impozitare!
Având în vedere acest orizont fiscal, antreprenorii RBL au subliniat necesitatea reducerii cheltuielilor bugetare și evitarea transferării poverii deficitului bugetar asupra firmelor prin creșteri de taxe și impozite: „În contextul electoral, propunerile partidelor politice (PSD, PNL, USR) variază de la raționalizarea cheltuielilor și prioritizarea investițiilor strategice la politici de austeritate și eficientizare a aparatului de stat. Cu toate acestea, niciuna dintre platformele politice nu oferă soluții clare pentru reducerea deficitului bugetar”
Romanian Business Leaders susțin menținerea cotei unice de impozitare și reducerea cheltuielilor publice pentru a asigura stabilitatea și predictibilitatea legislației fiscale în România.
Fundația Romanian Business Leaders (RBL) se descrie drept o organizație imparțială, apolitică și o voce a liderilor din mediul privat de business. Proiectele Fundației se subscriu celor trei domenii pe care comunitatea RBL le consideră importante pentru schimbarea și dezvoltarea societății: antreprenoriat, educație și bună guvernare. Acestea sunt inițiate și dezvoltate pe bază de voluntariat de cei peste 500 de membri ai comunității RBL din București și cele șase filiale locale, din care face parte și Iașiul.
Publicitate și alte recomandări video