anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 29.06.2022

Antreprenorii români vor putea merge în misiuni economice, cu bani de la bugetul de stat

GALERIE
misiune de afaceri
 • misiune de afaceri
- +

Antreprenorii români ar putea în curând să stabilească mai uşor legături cu oameni de afaceri din străinătate, cu ajutorul unei finanţări de la bugetul de stat. Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT) a lansat în consultare publică un proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind derularea Programului de susţinere a internaţionalizării operatorilor economici români, pentru perioada 2022-2023. 

Antreprenorii care aplică pentru acest tip de ajutor vor putea utiliza banii pentru participarea, cu stand propriu, la târguri şi expoziţii internaţionale, organizate în statele membre ale Uniunii Europene şi înalte ţări terţe, dar şi pentru participări individuale la misiuni economice organizate în străinătate, precum şi la manifestări internaţionale, organizate în format virtual, pentru care sunt solicitate taxe. Potrivit iniţiatorilor, scopul proiectului este de a promova accesul pe pieţe externe al producătorilor autohtoni, în mod individual, iar rolul intermediarilor este diminuat.

Guvernul speră ca prin facilitarea accesului antreprenorilor români la pieţele externe să se ajungă la o creştere a volumului exportului de produse şi servicii româneşti şi, implicit, de creştere a încasărilor valutare ale României. Bugetul alocat de MAT în acest scop va fi de 15.000.000 lei pentru anul 2022 şi tot atât pentru anul 2023. Marius Alexa, manager Afaceri.ro, care se ocupă din 2014 de organizarea de misiuni economice interne şi externe pentru antreprenori, explică: “O companie îşi alege o piaţă şi trebuie să depună un dosar destul de simplu. Banii sunt pentru cazare, avion si apoi trimit un dosar pentru justificarea acestor cheltuieli. A mai existat până acum un tip de finanţare, prin Consiliul de Export din Ministerul Economiei. Pentru Brazilia am beneficiat de o astfel de finanţare. Au participat şapte firme şi erau nouă asistenţi trimişi acolo pe banii statului. A fost de două ori mai scump decât dacă am fi luat noi finanţarea. Dacă finanţarea se dă direct prin noi şi dacă noi, oamenii de afaceri din privat putem organiza aceste misiuni, se elimină astfel de cheltuieli suplimentare şi întregul parcurs e mai eficient. În timpul unei alte misiuni, eram deja în Shanghai când ni s-a spus că s-a pierdut finanţarea. Sistemul e greoi, nici nu avem încredere în stat”.

Dar beneficiile participării la o astfel de misiune sunt importante. Oamenii de afaceri români stabilesc contacte cu cei din domeniile care îi interesează, din străinătate, învaţă despre tehnologii noi, despre trenduri. “După o astfel de misiune economică la Cernăuţi, la care au participat Dan Zaharia, consultant în cadrul companiei de imobiliare Extind şi Dan Radu, specialist pe zona mass-media, s-a născut Pin Magazin revista industriei regionale de IT & Outsourcing. Cei doi au schimbat idei si si-au dat seama că pot face un proiect comun. Am dus un antreprenor care face bere în Georgia şi la întoarcere şi-a schimbat reţeta, după cea adusă de acolo. Iar azi dimineaţă o firmă de instalaţii m-a sunat să-mi spună că merge în Texas (6 martie) cu condiţia să li se permită să intre în subsolurile clădirilor pe care le vizitează. Pentru Dubai avem 26 de firme înscrise, din mai multe domenii”, a relatat Alexa.

După cum se arată într-un articol publicat pe siteul finantare.ro, “mai durează până se va lansa sesiunea de înscrieri. Mai trebuie ca Guvernul să aprobe ordonanţa aceasta, iar apoi, în termen de 60 de zile, Ministrul Antreprenoriatului şi Turismului va face procedura de implementare, după care vor începe înscrierile”. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

G7 reîncărcat

Lucian DÎRDALA

G7 reîncărcat

În sine, ideea ca G7 să devină un centru de coordonare spune multe despre aşteptările liderilor occidentali în privinţa următorilor ani: competiţie strategică acerbă, punctată de riscuri militare. Ar fi un mediu în care această structură de cooperare între „Cei Şapte” şi-ar putea dovedi utilitate, după spulberarea optimismului legat de globalizare şi noua concordie între democraţii şi dictaturi.

opinii

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

The Show must go on!

Radu PĂRPĂUȚĂ

The Show must go on!

Fraţilor şi surorilor, merită să vorbim puţin despre pandemia consensuală şi dementocratică planetară. Ce-i drept, acum se stinge uşor, dar nimic nu ne face să credem că nu mai poate reapărea: din nou sau sub alte forme, mai atroce, iar „măsurili” tot mai erect comunistoide, de ar rânji cu gura până la urechi Ceaşcă de ar mai trăi: „V-am zis eu că măsurili trebui luate”.

Bill Evans - un romantic al avangardei

Alex VASILIU

Bill Evans - un romantic al avangardei

La sfârşitul lunii februarie 1957 era publicat în America de Nord albumul discografic New Jazz Conceptions - momentul impunerii lui Bill Evans printre cei mai inovatori, mai influenţi muzicieni din istoria acestui tip de artă. Raportul inovaţie - influenţă a fost rar stabilit în jazz-ul modern, însă Bill Evans poate fi considerat un caz fericit, mai ales că a rămas în istorie cu preafrumoasa, cuprinzătoarea formulă un romantic al avangardei.

pulspulspuls

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Pentru că ieri am auzit că a ieşit oleacă de tevatură prin politichia de Bahlui legat de ceea ce remarcam noi într-un pulsuleţ, am zis că musai să venim cu oarece precizări suplimentare pe astăzi, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Ro-Alert te sperie de-acu și în străinătate

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.