Anul încercărilor
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Anul încercărilor

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Nu ne rămâne decât să sperăm că nevoia de a repara daunele imense aduse de anul 2020 îi va încuraja pe oamenii cu viziune, pe cei care refuză captivitatea intereselor înrădăcinate, pe cei care pun binele public mai presus de orgoliile de grup.

Anul 2020 ne-a reamintit cât de vulnerabili suntem, din punct de vedere fizic. Ameţiţi de discursul şi, uneori, chiar de ideologia progresului neîntrerupt, uităm de limitele noastre în relaţia cu mediul natural. Brusc, sub ochii noştri, virusul a modificat lista de pericole mortale, o listă pe care fiecare dintre noi şi-o compune, dar cel mai adesea o păstrează într-un colţ îndepărtat şi întunecat al memoriei.

Ne-a fost pusă la încercare, pe alocuri în mod dramatic, aspiraţia naturală către comuniunea cu celălalt. Tehnologia ne-a oferit, până într-un punct, substitute relativ eficiente, însă ea nu va putea niciodată realiza uriaşul transfer cognitiv şi afectiv ce are loc între oameni care se apropie, îşi vorbesc şi îşi privesc chipurile.

Am asistat la restrângerea drastică, motivată prin situaţia de urgenţă, a sferei de drepturi şi libertăţi cu care eram obişnuiţi, în cadrul democraţiei liberale, ceea ce ar trebui să-i îngrijoreze chiar şi pe cei care apreciază că, în esenţă, guvernele sunt bine intenţionate. La sfârşitul pandemiei ar trebui să declanşăm un dialog social calm şi argumentat cu privire la modul în care autorităţile de orice fel (locale, naţionale, europene) ar trebui să gestioneze astfel de situaţii, astfel încât preţul plătit să nu fie atât de mare.

Pentru mulţi membri ai societăţii, aceste restricţii s-au tradus prin pierderea locului de muncă, imposibilitatea de exercitare a profesiei sau costuri imense (adesea fatale) pentru afaceri. Nu trebuie să evităm adevărul: pentru a promova obiective generale legitime, guvernele au lovit dur, direct sau indirect, în anumite segmente societale. Nu întotdeauna înţelegem în adevărata lor amploare aceste costuri şi sacrificii. Din nou, în orice democraţie ar trebui luată în discuţie repararea nedreptăţilor. Cum bine ştim, multe nu vor putea fi reparate.

Dincolo de aceste intervenţii şi efectele lor, probabil că vom rămâne şi cu incertitudini în privinţa şanselor şi perspectivelor unor domenii ale economiei. Criza generată de pandemie oferă, desigur, şi oportunităţi pe care unii antreprenori le vor specula, contribuind la dezvoltare. Practicile de afaceri se vor schimba, la rândul lor, curajul şi îndrăzneala urmând a fi, cel mai probabil, premiate. Ca întotdeauna, însă, vor fi mulţi oameni ale căror proiecte vor fi blocate sau distruse de acest factor exogen: calculele lor poate că erau, în principiu, corecte, dar criza a schimbat radical datele problemei.

Specialiştii în domeniul sănătăţii, învăţământului sau în alte sectoare vitale ale funcţionării sistemului social au început deja să-şi exprime părerile. Desigur, ele vor fi contradictorii, spre marea insatisfacţie a celor care speră în verdicte şi scenarii de acţiune clare. Nu ne rămâne decât să sperăm că nevoia de a repara daunele imense aduse de anul 2020 îi va încuraja pe oamenii cu viziune, pe cei care refuză captivitatea intereselor înrădăcinate, pe cei care pun binele public mai presus de orgoliile de grup.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Joaca de-a reforma

Cătălin ONOFREI

Joaca de-a reforma

Îmi aduc aminte că aţi promis o Românie normală la cap, la inimă şi la trup!

Filmuletul zilei

opinii

Make Romania Great Again!

Briscan ZARA

Make Romania Great Again!

A fost vreodată România noastră grandioasă, a fost vreun moment din istorie la care ne putem raporta şi care poate fi luat drept exemplu de reuşită, de „aşa da”? Poate cineva spune că o anumită perioadă a fost cea mai apropiată de nivelul albastru al satisfacţiei dintre toate? A existat un moment la care să ne raportăm şi să zicem: „Nu mai e cum a fost atunci când eram cei mai şmecheri, când călăream valul, când eram temuţi, respectaţi, apreciaţi la adevărata valoare”?

Bunul păstor

Mihai DORIN

Bunul păstor

A plecat la Domnul mult prea devreme, la o vârstă la care un îndrumător spiritual îşi desăvârşeşte misiunea creştină, Prea Sfinţitul Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla. Clujenii ne-au oferit cu acest prilej o lecţie de dragoste şi civilizaţie, prin felul în care au înţeles să-şi arate preţuirea pentru blândul păstor, care în cei peste 23 de ani de slujire a cucerit inimile credincioşilor. Şi nu au fost doar cei greco-catolici, aşa cum eu însumi am înţeles cu ani în urmă, atunci când l-am cunoscut, ci deopotrivă ortodocşi ori romano-catolici. 

Un chip pururi adorat

Nichita DANILOV

Un chip pururi adorat

A luminat ea, femeia, vreodată, inima lui bântuită de disperare şi dorinţă de moarte? În întunecatele clipe ale existenţei sale, şi-a adus oare aminte Eminescu de trecerea Veronicăi prin viaţa sa? Sau a fost şi ea o dezamăgire pustiitoare, cum deseori e existenţa oricăruia dintre noi pentru un altul? A fost ea picătura de neant ce a umplut paharul suferinţei sale sau stropul de lumină ce i-a împrăştiat, fie şi pentru o clipă, întunericul?

pulspulspuls

Unde-s ieşenii din scandalul intern din PNL? Or fi ăia ascunşi după draperie?

Unde-s ieşenii din scandalul intern din PNL? Or fi ăia ascunşi după draperie?

Iată, stimaţi telespectatori, că iarăşi pică ieşenii de papagal în politichia care se face la Bucureşti.

Caricatura zilei

N-a pățit-o numai Trump

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.