
Începe refacerea celor vechi – Socola și Alexandru cel Bun – și se relansează proiectul celor din Podu-Roș. Pe lângă acestea, revine în atenție pasajul care va lega străzile Anastasie Panu și Palat și se anunță cel de pe bd. Socola, pe sub linia de tramvai de pe bd. Nicolae Iorga.
Alături de liderii partidelor care asigură majoritatea în Consiliul Local, primarul Mihai Chirica a prezentat detaliat proiectul de buget al municipiului pentru anul în curs. Propunerea s-a aflat în dezbatere publică până săptămâna aceasta, edilul trecând în revistă propunerile de investiții și la momentul afișării proiectului pe pagina de internet a primăriei, la sfârșitul lunii februarie. De altfel, Mihai Chirica a precizat că sunt sute de chestionare completate de ieșenii care au formulat propuneri la acest proiect.
La rândul lui, Bogdan Cojocaru, președintele PSD Iași, a spus că „votul dat de ieșeni la alegerile locale și parlamentare ne obligă să fim parte a actului local de guvernare”. El a explicat că, pe de o parte, consilierii locali ai PSD vor susține proiectele de investiții – de la Centura de trafic ușor și pasaje, până la reducerea poluării și dotări în mediul educațional și cel medical, iar pe de altă parte susținerea proiectelor mari în zona administrației centrale de către parlamentarii ieșeni. Petru Movilă, liderul PMP Iași, a confirmat că unele proiecte necesită promovare „la centru”, el însuși fiind cel care asigură în administrația ieșeană relația cu instituții de la București.
Se extinde Esplanada Palatului Culturii
Primarul Chirica a spus că 2025 va fi un an al închiderii sau continuării proiectelor începute. Printre acestea: Centura de trafic ușor (Uricani-Dacia-Nicolina), pasajele din Podu-Roș, dar și cele de la intersecția străzilor Palat-Anastasie Panu (la pachet cu restaurarea statului lui Ștefan cel Mare și cu extinderea Esplanadei Palatului Culturii – aceasta, anul viitor), respectiv a bulevardelor Socola și Nicolae Iorga, zona de agrement Poitiers respectiv amenajarea Pădurii Cetățuia ca parc, apoi și a zonei Ciric, modernizarea în continuare a unităților de învățământ.
Bugetul municipiului Iași pe 2025 stabilește un nou record de mărime, 2,8 miliarde de lei, secțiunile de funcționare, respectiv dezvoltare fiind relativ egale, 1,5 miliarde de lei (diferența o reprezintă transferurile între unități ale administrației). Primarul Iașului a remarcat că această creștere s-a făcut în lipsa autostrăzii în județ. A fost doar atractivitatea Iașului pentru mediul de afaceri, a subliniat el.
Educație, transport public, trafic, spații verzi și mediu în general sunt prioritățile de investiții menționate de primar. Printre altele, se va finaliza șantierul de restaurare a Colegiului „Vasile Lupu” și va începe modernizarea Parcului Ciurchi, se va închide șantierul de amenajare a Esplanadei Teatrului Național și va începe modernizarea Pieței Unirii.
Lucrările se mută de pe Bucium și Poitiers spre centrul orașului
Anul acesta va fi lansată licitația pentru proiectarea și construirea perechii de pasaje din Podu-Roș. „Va fi șansa intersecției respective de a permite fluidizarea traficului atât în lungul albiei Bahluiului pe cele două maluri, dar și traversarea intersecției dinspre Nicolina către centru. Cele două pasaje vor fi corelate cu cel din intersecția Cotnari, prin subtraversarea liniei de tramvai, care va merge în paralel cu lucrările de la Pasajul Socola și cu reorganizarea circulației pe străzile Palat, Anastasie Panu și Sf. Lazăr prin desființarea unei linii de tramvai de pe strada Palat și construirea uneia pe strada Sf. Lazăr”, a explicat Mihai Chirica.
Modernizarea șoselei Bucium și a bd. Poitiers este programată să se încheie anul acesta, ceea ce va impune un efort financiar consistent, a arătat primarul Iașului: 23 de milioane de lei pentru cea de a doua arteră (dintr-un credit contractat anul trecut) și 9 milioane pentru prima. Alte două pasaje, „bătrânele” Socola și Alexandru cel Bun, vor intra în șantier de consolidare, fiecare având alocate în proiectul de buget câteva milioane de lei.
De ce se teme primarul Iașului că nu vor mai fi bani europeni
Casa Calimah Ghika (de lângă Mănăstirea Golia) trebuie introdusă în circuitul civil, a admis primarul, dar acest lucru nu se va întâmpla în 2025, a admis el. Va intra în schimb Casa Gen. Henri Berhelot, de pe strada cu același nume, care va deveni centru de studii pentru istoria Iașului. În context, Mihai Chirica a spus că trebuie realizată o enciclopedie a orașului Iași, de la prima atestare până în prezent.
Primarul Iașului a amintit de asemenea că sunt 48 de proiecte finanțate prin PNRR, care însă nu vor depăși anul 2025. „Nu vom prelungi aceste proiecte peste 2025, datorită situației geopolitice foarte incendiare care poate duce la blocarea oricărui program cu finanțare externă pentru că s-ar putea ca, din pixuri, table interactive și alte dotări de laboratoare să fim nevoiți să cupărăm puști, pistoale și cartușe”, a spus el, aluzie la politica de înarmare a Uniunii Europene pe fondul evoluției războiului ruso-ucrainean și a semnelor că Statele Unite nu mai sunt interesate de prezența militară pe vechiul continent.
Publicitate și alte recomandări video