Anul problemelor cardiovasculare: record de peste 100.000 de pacienți. Provocări tot mai mari pentru urgentiștii ieșeni

sâmbătă, 28 decembrie 2024, 03:00
4 MIN
 Anul problemelor cardiovasculare: record de peste 100.000 de pacienți. Provocări tot mai mari pentru urgentiștii ieșeni

Anul acesta, la UPU Iași, bolile cardiovasculare continuă să ocupe primul loc în topul prezentărilor medicale. Medicii semnalează o tendință îngrijorătoare, scăderea vârstei pacienților afectați, fiind înregistrate tot mai multe cazuri în rândul tinerilor. De asemenea, numărul total de prezentări la urgențe este în creștere. Dacă anul trecut s-au înregistrat aproximativ 94.000 de pacienți, estimările pentru sfârșitul acestui an indică o majorare semnificativă.

Prof. Dr. Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD Iași, a subliniat creșterea semnificativă a numărului de pacienți care s-au prezentat la urgențe. În primele trei trimestre ale anului trecut au fost înregistrați 71.271 de pacienți, iar în 2024, pentru aceeași perioadă, numărul a ajuns la 76.256, ceea ce înseamnă o creștere de aproximativ 5.000 de cazuri, adică 7%. Pe întreg anul 2023, au fost 94.000 de prezentări, iar estimările pentru 2024 indică o creștere.

Bolile cardiovasculare rămân cele mai frecvente cazuri înregistrate la urgențe

Medicul subliniază că bolile cardiovasculare rămân cele mai frecvente cazuri înregistrate la urgențe, menținându-se pe primul loc, urmate de traumatisme, inclusiv cele minore, cum ar fi plăgile și contuziile. Pe locul al treilea se situează afecțiunile gastroenterologice, care nu sunt întotdeauna asociate cu consumul de alcool. Profilul pacienților nu a suferit modificări semnificative față de anul trecut, dar se observă o creștere constantă a numărului de cazuri oncologice. Totodată, accidentele rutiere se mențin la un nivel alarmant, comparativ cu alte țări din Europa. De asemenea, se înregistrează mai multe cazuri sociale, cu un număr tot mai mare de bătrâni singuri și de tineri care se confruntă cu boli cardiovasculare.

„Bolile cardiovasculare continuă să fie cele mai frecvente cazuri întâlnite la urgențe, iar acest fapt este strâns legat de aspecte care țin de epidemiologie, cardiologie și prevenție. În momentul prezentării la urgențe, nu întotdeauna este posibil să se investigheze cauza profundă a problemei. De cele mai multe ori, este vorba despre factori de risc neidentificați sau netratați. Unii pacienți sunt conștienți că ar putea avea o afecțiune cardiacă, dar amână vizita la medic din diverse motive, teama de diagnostic, care îi împiedică să înțeleagă că aflarea problemei ar putea duce la salvarea vieții, sau falsa convingere că sunt sănătoși și lipsiți de riscuri. Această atitudine de ignorare a necesității unei evaluări periodice contribuie semnificativ la gravitatea cazurilor care ajung în stadii avansate la urgențe”, a precizat prof. dr. Diana Cimpoeșu.

Agresiunile sunt într-o ușoară creștere

Prof. Dr. Diana Cimpoeșu explică faptul că oamenii amână prezentarea la medic din două motive principale: fie din teama de a afla un diagnostic atunci când apar simptome, fie din tendința de a prioritiza alte lucruri, considerând că lor nu li se poate întâmpla nimic grav. Aceeași problemă se regăsește și în cazul accidentelor rutiere, unde lipsa de pregătire adecvată a unor tineri și sentimentul de invincibilitate duc la tragedii. Medicul spune că sunt frecvente accidentele în care își pierd viața oameni tineri, fie că sunt pe motocicletă sau la volan, iar acest fenomen este alimentat de o combinație de teribilism și inconștiență, mai ales atunci când conduc sub influența alcoolului. De asemenea, medicul spune că agresiunile sunt într-o ușoară creștere. Tot mai des, conflictele escaladează rapid către violență, fie că este vorba de dispute între vecini, în familie sau între persoane necunoscute.

Printre provocările majore ale acestui an, prof. dr. Diana Cimpoeșu a subliniat numărul tot mai mare de pacienți și insuficiența spațiului necesar pentru a le oferi îngrijire optimă. Un aspect important rămâne finalizarea Spitalului Regional, văzut ca o soluție esențială pentru extinderea capacității și integrarea tuturor specialităților medicale într-o infrastructură modernă. De asemenea, gestionarea bugetului a reprezentat o altă provocare. Deși ușor mai mare decât cel de anul trecut, acesta a fost insuficient pentru a compensa creșterea semnificativă a costurilor. Cu toate acestea, printr-o administrare eficientă și cu sprijinul spitalului, medicul spune că echipa a reușit să facă față dificultăților.

Așteptări pentru 2025

„Pentru 2025, așteptările sunt să ne apropiem tot mai mult de finalizarea Spitalului Regional de Urgență, care va aduce beneficii semnificative în gestionarea cazurilor medicale. De asemenea, se dorește o reducere a numărului de pacienți în stare gravă care ajung la urgențe, printr-o mai bună conștientizare a importanței prevenției. Infarctul miocardic acut, complicațiile bolilor cardiovasculare, ale diabetului sau ale afecțiunilor gastrointestinale pot fi prevenite printr-o monitorizare și intervenție precoce. Un alt obiectiv important este reducerea numărului de urgențe grave, a accidentelor rutiere și, implicit, a deceselor cauzate de acestea, prin educație și măsuri mai stricte pentru siguranță”, a declarat medicul.

Se preconizează deschiderea unui punct de operare medicală la Câmpulung Moldovenesc

Șefa UPU Iași menționează că echipa este formată dintr-un număr de membri, inclusiv din cei care lucrează de ani de zile în cadrul urgențelor, dar și din noii rezidenți. În ceea ce privește așteptările pentru 2025, aceasta subliniază necesitatea unui buget adecvat, care să răspundă creșterii costurilor, inflației și cheltuielilor legate de materiale, medicamente și alte resurse esențiale. De asemenea, se așteaptă sosirea elicopterului Blackhawk, care va deservi întreaga regiune de Nord-Est și va avea capacitatea de a transporta simultan până la patru pacienți. Totodată, se preconizează deschiderea unui punct de operare medicală la Câmpulung Moldovenesc, care va fi administrat în colaborare cu ISU și UPU SMURD Suceava.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii