Anul trecut, Arhiepiscopia Iaşilor susţine că a desfăşurat acte de caritate de peste 5 milioane de euro
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 25.07.2021

Anul trecut, Arhiepiscopia Iaşilor susţine că a desfăşurat acte de caritate de peste 5 milioane de euro

GALERIE
arhiepiscopie
  • arhiepiscopie
- +

Arhiepiscopia Iaşilor susţine că a realizat acte de binefacere, donaţii şi a oferit servicii sociale în valoare de aproximativ 24,3 milioane de lei pe parcursul anului 2019, conform unei sinteze realizate de Biroul de Presă al arhiepiscopiei.

Concluziile au fost trasate în cadrul Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Iaşilor, de pe 8 februa­rie, unde au fost transmise rapoarte ale tuturor departamentelor şi au participat reprezentanţii ai mănăstirilor, ai protopopiatelor, şcolilor teologice, funda­ţiilor şi asociaţiilor care îşi desfăşoară activitatea cu binecuvântarea mitropolitului Teofan.

Cea mai mare activitate de binefacere, explică aceştia, a fost realizată de birourile de asistenţă socială, cantinele sociale, Fundaţia Solidaritate şi Speranţă, ale ONG-uri bisericeşti, centrele pentru copii, bătrâni şi persoane defavorizate, dar şi de protopopiate, parohii şi mănăstiri la modul individual.

Astfel, în estimarea realizată de Centrul Eparhial Iaşi, de aceste servicii sociale primare şi specializate au beneficiat 12.400 de persoane, folosindu-se un buget de peste 16 milioane de lei.

Un exemplu concret în acest caz e reprezentat de fondurile „Păstorul cel bun“ şi „Sfântul Vasile cel Mare“, care reprezintă un sprijin pentru preoţii din parohii defavorizate sau pentru preoţii şi familiile lor care sunt în dificultate sau în diverse activităţi misionare.

În 2019, prin aceste două fonduri s-au oferit 1,2 milioane de lei de către Centrul Eparhial, iar parohii şi protopopiatele mai înstărite au pus la dispoziţie 360.000 de lei.

În ceea ce priveşte activitatea filantropică a parohiilor, mănăstirilor, schiturilor şi a preoţilor misionari din unităţile bugetare ale Centrului Eparhial Iaşi s-a consemnat faptul că au fost asistaţi 240.000 de beneficiari cu un buget de 5,4 milioane de lei.

„Prin această activitate se oferă persoanelor defavorizate servicii de tip cantină socială, centru de zi, în beneficii financiare şi materiale, în hrană pentru pelerinii Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva şi altele. Evident, s-a însumat doar ceea ce s-a putut cuantifica, dar la aceasta se adaugă acea milostenie neştiută decât de cel ce dăruieşte şi cel ce primeşte, în mănăstiri sau în parohii, un ajutor“, se precizează în raportul citat.

Mai mult, la suma de 24,3 milioane de lei Centrul Eparhial Iaşi a inclus şi serviciile medicale gratuite oferite de Spitalul, Policlinica şi Fundaţia medicală.

„Providenţa“ din Iaşi, precum şi alte unităţi medicale din teritoriu. Pe lângă acea activitate medicală realizată în contract cu Casa de Asigurări Iaşi şi în regim de coplată de la pacienţi, activitatea de caritate a avut un buget de 320.000 de lei pentru 2.000 de beneficiari în 2019.

„Acestor acţiuni filantropice li s-au mai adăugat şi alte acţiuni similare, derulate prin alte insti­tuţii sau chiar direct prin intermediul credincioşilor. Spre exemplu, prin contribuţia ocoalelor silvice din Neamţ, Iaşi şi Bacău, au primit în mod gratuit material lemnos un număr de 197 de beneficiari (persoane fizice sau juridice). Volumul total de masă lemnoasă donat în cursul anului 2019 a fost de 10.451 mc, însumând o valoare totală de 2.538.320 lei“, se mai precizează în raportul citat.

În total, Arhiepiscopia Iaşilor cuprindea, la finalul anului 2019, 1.241 de unităţi parohiale, practic 1.225 de parohii şi 16 filii, grupate în 13 protopopiate, cu un număr total de 1.196 de preoţi. Alţi 45 de preoţi activau în spitale, unităţi militare, penitenciare, şcoli speciale sau în comunităţile cu persoane care suferă de deficienţă de auz şi de vorbire.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

Nicolae GRECU

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

O mega-competiţie internaţională cu sportivi aleşi pe sprânceană, pe baza unor calificări la sânge şi în urma căreia cel mai bun trebuie să câştige cel mai mult.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Autorul continuă evocarea unor ani din anotimpul paradisiac al copilăriei şi adolescenţei petrecute pe malurile Dunării.

A fi creştin ieri şi azi

pr. Constantin STURZU

A fi creştin ieri şi azi

În viaţă experimentăm mult şi, cel mai adesea, ne alegem cu un gust amar, cu un gol în suflet. Chiar şi când suntem curioşi să aflăm cât mai multe dintr-un domeniu sau altul, ajungem la concluzia că toată ştiinţa noastră nu valorează, în faţa morţii, nici cât o ceapă degerată. Ba chiar şi când avem curiozitatea de a interacţiona cu anumite persoane, riscăm uneori prin a sfârşi dezamăgiţi.

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ioan STANOMIR

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii. Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea unor teritorii care păreau până atunci de neatins, vocaţia domesticirii cetăţenilor, toate acestea sunt simptomele răului pe care administrarea pandemiei l-a născut în societăţile noastre. Liberul-arbitru şi drepturile constituţionale au fost constant şi agresiv erodate. Frica, iar nu prudenţa, a dominat.

pulspulspuls

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

PULS

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

Când credeau şi liberalii noştri de la Iaşi că măcar pe jumate tot or să fie în tabăra câştigătoare, căci oricum jumatea lui Muraru merge cu Cîţu, iar jumatea lui Alexe se duce cu Orban, hop că dinspre Bucureşti vin veşti care răstoarnă toată calimera de la Iaşi.

Caricatura zilei

Răzbunarea lui Bill

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.