anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 05.08.2020

Anunţ de ultimă oră al ministrului Sănătăţii! Ce se întâmplă de la 1 iulie?

GALERIE
Nelu Tataru
  • Nelu Tataru
- +

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, luni, la Digi24, că la nivelul grupului tehnico-ştiinţific s-a decis să fie amânată a patra etapă a măsurilor de relaxare care erau prevăzute pentru 1 iulie, subliniind că în ultimele zile a crescut numărul cazurilor zilnice de COVID-19, precum şi numărul pacienţilor aflaţi la Terapie Intensivă, precum şi a deceselor. Una dintre măsurile aşteptate era redeschiderea restaurantelor.

Principalele declaraţii:

Situaţia de creştere a cazurilor a fost şi în alte ţări europene, dar la noi parcă recrudescenţa a fost mai mare.

Dacă este transmitere comunitară accentuată, ne gândim la măsuri punctuale – izolarea, carantinarea zonei respective.

În acest moment, avem acea listă cu ţările din Europa votată în 22 iunie din care când ne întorceam nu intram în izolare. Măsurile se iau pe bază de reciprocitate. E posibil ca şi ei să introducă România.

În două zile se aşteaptă o decizie la nivelul UE. Când vom avea o nouă listă, o vom da publicităţii.

Eu gândesc o viaţă cvasinormală spre sfârşitul lunii iulie – începutul lui august. Dar trebuie să ne gândim ce am putea face noi ca să ajungem la acest rezultat.

Fiecare măsură de relaxare am gândit-o în funcţie de cum putem face faţă pandemiei. Fiecare măsură conţinea norme şi contăm pe parteneriatul cu agentul economic, cu societatea civilă. Când doar o parte respectă înţelegerea, ajungem la situaţia de astăzi.

Nu e totul pierdut. Analizăm în fiecare zi evoluţia şi în funcţie de rezultate vom lua măsuri.

Avem o săptămână de foc în care putem vedea ce a însemnat acest weekend. Suntem pregătiţi ca sistem medical, dar nu putem lupta singuri.

Chiar dacă suntem mai pregătiţi, avem echipamente, virulenţa virusului este aceeaşi. Acum 3 săptămâni aveam indicele de transmitere de 0,6, acum avem 1,4.

Noi am dat un ordin ca spitalele suport să treacă la patologie non-Covid. În acest zile, nu puteau face faţă spitalele de fază I şi II nu puteau face faţă. Am dat şi ordinul cu asimptomaticii externaţi după 10 zile, dar în ultimele zile au crescut cazurile severe.

Încă n-am terminat partea medicală, există o parte economică şi spre toamnă o parte politică. Unii s-au grăbit şi au intrat pe partea politică. Negarea a tot ce a fost şi trecerea pe politică, cred că nu e momentul să ne jucăm cu viaţa românilor. Aproape toată clasa politică. Suntem puţin cei care tragem alături de populaţie şi corp medical. Populaţia a tras două luni de zile, când a stat în casă. Nu trebuie să folosim un moment de derută şi în rândul populaţiei.

687 milioane lei a costat doar carantina.

Corpul medical şi-a făcut datoria. Dacă vrem să stricăm ce a făcut acest corp, haideţi să ieşim la tribuna Parlamentului, în stradă, pe Facebook să bagatelizăm. E un corp medical care a obosit, dar nu se va lăsa. Avem şi pregătirea psihică în acest moment.

Ca să avem valul doi, trebuie să terminăm acest val unu. Încă n-am terminat acest prim val. Încă n-am ajuns la acea viaţă cvasinormală. Noi putem transforma acest prim val într-un val cu două cocoaşe, în care a doua e mai virulentă. Dacă la prima exista un instinct de conservare, acum nu mai există la nişte concetăţeni de-ai noştri. 

Se poate muri la 30 şi ceva de ani fără a avea alte comorbidităţi.

Depinde de noi cum se va manifesta acel val doi.

Discutăm recomandările Grupului tehnico-ştiinţific. S-a evaluat tot ce a însemnat cele două asăptămâni, în care au crescut cazurile noi, cazurile în ATI, decesele.

Recomandările sunt de a amâna noile măsuri de relaxare pentru 1 iulie.

La nivelul grupului tehnico-ştiinţific s-a decis să amânăm a patra etapă a măsurilor de relaxare.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Trei sferturi de secol în era nucleară

Lucian DÎRDALA

Trei sferturi de secol în era nucleară

În spatele imaginilor cu cel mai mare impact la public - şi care ţin de războiul convenţional - se află realitatea unei cursei nucleare care, nemaifiind una „în doi”, este nouă şi periculoasă.

Filmuletul zilei

opinii

Gândirea liberă, limpede şi reacţionară

Florin CÎNTIC

Gândirea liberă, limpede şi reacţionară

Cum trăim timpuri apăsătoare în care comandourile ideologice ale stângii impun, asemenea fasciştilor anilor 30, violenţă şi castrare pentru libertatea de expresie, e reconfortant să regăseşti, măcare insular, câte o voce critică şi nealiniată.

Suflete în ceaţă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Suflete în ceaţă

Generaţia COVID

Ioan MILICĂ

Generaţia COVID

Cum se va numi generaţia de cobai supuşi unui simulacru educativ de amploare planetară? Cum se va numi generaţia ale cărei rădăcini în universul şcolar sunt retezate tot mai iute pe măsură ce timpul de izolare creşte? Cum se va numi generaţia de absolvenţi care vor căpăta diplome fără să fi ştiut vreodată ce miros are un manual abia ieşit de sub tipar sau fără să fi văzut cum arată un educator, un învăţător sau un profesor în carne şi oase?

pulspulspuls

Un penthouse de 300.000 de coco, scos la vânzare cu viteză. Hopaa!?

Un penthouse de 300.000 de coco, scos la vânzare cu viteză. Hopaa!?

Apropo de arestările anului, ne spune amicul Archibald Tănase că, în ultima vreme, printre băieţii cu bani din târg se bârfeşte că un ditamai penthouse-oiul din Copou pe care l-a ridicat pe bloc un personagiu aflat la ţuhaus ar fi de fapt donaţie ultrasecretă către un personagiu public foarte vilofil, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Magie

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.