Anunţ de ultimă oră al ministrului Sănătăţii! Ce se întâmplă de la 1 iulie?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

Anunţ de ultimă oră al ministrului Sănătăţii! Ce se întâmplă de la 1 iulie?

GALERIE
Nelu Tataru
  • Nelu Tataru
- +

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, luni, la Digi24, că la nivelul grupului tehnico-ştiinţific s-a decis să fie amânată a patra etapă a măsurilor de relaxare care erau prevăzute pentru 1 iulie, subliniind că în ultimele zile a crescut numărul cazurilor zilnice de COVID-19, precum şi numărul pacienţilor aflaţi la Terapie Intensivă, precum şi a deceselor. Una dintre măsurile aşteptate era redeschiderea restaurantelor.

Principalele declaraţii:

Situaţia de creştere a cazurilor a fost şi în alte ţări europene, dar la noi parcă recrudescenţa a fost mai mare.

Dacă este transmitere comunitară accentuată, ne gândim la măsuri punctuale – izolarea, carantinarea zonei respective.

În acest moment, avem acea listă cu ţările din Europa votată în 22 iunie din care când ne întorceam nu intram în izolare. Măsurile se iau pe bază de reciprocitate. E posibil ca şi ei să introducă România.

În două zile se aşteaptă o decizie la nivelul UE. Când vom avea o nouă listă, o vom da publicităţii.

Eu gândesc o viaţă cvasinormală spre sfârşitul lunii iulie – începutul lui august. Dar trebuie să ne gândim ce am putea face noi ca să ajungem la acest rezultat.

Fiecare măsură de relaxare am gândit-o în funcţie de cum putem face faţă pandemiei. Fiecare măsură conţinea norme şi contăm pe parteneriatul cu agentul economic, cu societatea civilă. Când doar o parte respectă înţelegerea, ajungem la situaţia de astăzi.

Nu e totul pierdut. Analizăm în fiecare zi evoluţia şi în funcţie de rezultate vom lua măsuri.

Avem o săptămână de foc în care putem vedea ce a însemnat acest weekend. Suntem pregătiţi ca sistem medical, dar nu putem lupta singuri.

Chiar dacă suntem mai pregătiţi, avem echipamente, virulenţa virusului este aceeaşi. Acum 3 săptămâni aveam indicele de transmitere de 0,6, acum avem 1,4.

Noi am dat un ordin ca spitalele suport să treacă la patologie non-Covid. În acest zile, nu puteau face faţă spitalele de fază I şi II nu puteau face faţă. Am dat şi ordinul cu asimptomaticii externaţi după 10 zile, dar în ultimele zile au crescut cazurile severe.

Încă n-am terminat partea medicală, există o parte economică şi spre toamnă o parte politică. Unii s-au grăbit şi au intrat pe partea politică. Negarea a tot ce a fost şi trecerea pe politică, cred că nu e momentul să ne jucăm cu viaţa românilor. Aproape toată clasa politică. Suntem puţin cei care tragem alături de populaţie şi corp medical. Populaţia a tras două luni de zile, când a stat în casă. Nu trebuie să folosim un moment de derută şi în rândul populaţiei.

687 milioane lei a costat doar carantina.

Corpul medical şi-a făcut datoria. Dacă vrem să stricăm ce a făcut acest corp, haideţi să ieşim la tribuna Parlamentului, în stradă, pe Facebook să bagatelizăm. E un corp medical care a obosit, dar nu se va lăsa. Avem şi pregătirea psihică în acest moment.

Ca să avem valul doi, trebuie să terminăm acest val unu. Încă n-am terminat acest prim val. Încă n-am ajuns la acea viaţă cvasinormală. Noi putem transforma acest prim val într-un val cu două cocoaşe, în care a doua e mai virulentă. Dacă la prima exista un instinct de conservare, acum nu mai există la nişte concetăţeni de-ai noştri. 

Se poate muri la 30 şi ceva de ani fără a avea alte comorbidităţi.

Depinde de noi cum se va manifesta acel val doi.

Discutăm recomandările Grupului tehnico-ştiinţific. S-a evaluat tot ce a însemnat cele două asăptămâni, în care au crescut cazurile noi, cazurile în ATI, decesele.

Recomandările sunt de a amâna noile măsuri de relaxare pentru 1 iulie.

La nivelul grupului tehnico-ştiinţific s-a decis să amânăm a patra etapă a măsurilor de relaxare.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ziua Regalităţii

Lucian DÎRDALA

Ziua Regalităţii

În mod normal, societatea românească va descoperi, în timp, de ce această zi merită celebrată: va fi, probabil, un proces similar celui de (re)descoperire a rolului jucat de instituţia monarhică în istoria secolelor XIX-XX.

Filmuletul zilei

opinii

Iluzii de primăvară

Nichita DANILOV

Iluzii de primăvară

Lebăda îşi croia netulburată mersul maiestuos alunecând pe luciul apei, în timp ce în jurul ei un cârd de răţuşte agitate se cufundau în apă şi ieşeau la suprafaţă chiar pe sub burta ei, făcând o gălăgie infernală. Lebăda însă plutea imperturbabilă, ignorând cu totul cârdul de raţe şi tot ce era în jur.

La ordin, Führer! Un spectacol de colecţie

Dana ȚABREA

La ordin, Führer! Un spectacol de colecţie

Pe muchia fragilă ce desparte ura de adoraţie, pot apărea relaţii toxice susţinute de sentimente contradictorii succesive sau chiar simultane. Monodrama La ordin, Führer! scrisă de autoarea austriacă Brigitte Schweiger, cu un uşor caracter autobiografic (bunica scriitoarei a murit într-un lagăr de concentrare), investighează frenezia care-a cuprins minţile oamenilor odată cu apariţia hitlerismului.

De Ziua Tatălui

Michael ASTNER

De Ziua Tatălui

În august 2011, am scris un text dedicat memoriei tatălui meu, o baladă bilingvă în germană şi-n săseşte (varianta amnăşană). Anul trecut, într-una din lungile seri de noiembrie (la Amnaş fiind), am tradus balada.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Bravo autorităților locale care au ținut gol Spitalul Mobil de la Lețcani!

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.