Anunţul şoc al lui Bolojan şi postarea la ceas de seară a primarului Chirica
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 25.11.2020

Anunţul şoc al lui Bolojan şi postarea la ceas de seară a primarului Chirica

GALERIE
Danut Constantin
  • Danut Constantin
- +

Era mai potrivit să ne explice de ce sunt angajate atât de multe rude în cadrul Primăriei Iaşi sau de ce are nevoie de tot aparatul de propagandă, demn de Kim Ir-sen sau Kim Jong-un, ca să îşi întreţină imaginea.

O ştire a făcut în urmă cu trei zile senzaţie. Ilie Bolojan, actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor şi fostul primar al municipiului Oradea, a anunţat că de la 1 decembrie, jumătate din personalul CJ ar urma să fie restructurat. Informaţia este şocantă. O dată pentru că aşa ceva nu a mai decis nimeni din mediul bugetar nici măcar atunci când criza economică rodea din veniturile bugetare mai ceva ca termitele şi în al doilea rând pentru viteza cu care a fost luată măsura (n.r. - de observat că are şi un termen stabilit de aplicare, nu este doar un simplu anunţ). Acum, sperăm că Bolojan să se ţină de cuvânt şi mai ales să nu acopere golurile cu persoane apropiate partidului din care face parte, adică din PNL. El şi-a motivat gestul prin faptul că angajaţii care urmează să fie concediaţi nu îşi justifică posturile, adică nu au încărcare, plimbă două-trei hârtii timp de opt ore, iar la sfârşitul lunii îşi îndeasă banii în „buzunare” fără nici un regret. Asta este ştirea care vine dinspre Bihor.

La Iaşi, însă, primarul reales Mihai Chirica a ţinut să se remarce miercuri seara printr-o postare pe pagina sa de Facebook, unde şi-a înfierat duşmanii din politică şi din presă. A ameninţat cu judecata un ziarist care-i „stă în gât”, i-a bătut obrazul unui deputat, fost concurent direct la primărie şi sugerează că datorită faptului că nu a vorbit la timp a pierdut o serie de voturi. În paranteză fie spus, primarul are o reprezentativitate de doar 11% în municipiu. „Şi închei, promiţându-vă tuturor ieşenilor, indiferent cu cine aţi votat, că nu voi avea linişte până când nu voi aduce în faţa voastră decizii finale ale curţilor de justiţie mergând oriunde, la orice instanţa până la CEDO. Nu pentru că îi urăsc, dar nici nu-i iubesc, îmi sunt indiferenţi, ci pentru faptul că au minţit cu neruşinare şi din acestă cauză pe unii dintre voi v-am pierdut”, a transmis primarul către votanţii şi nevotanţii săi. Nu vom da mai multe detalii despre postarea de miecuri seara şi nici numele celor cu care s-a „războit” primarul la ceas de seară, cine doreşte mai multe amănunte poate să-i consulte pagina de Facebook.

Între cele două discursuri se vede o diferenţă clară de clasă, de atitudine şi de înţelegere a misiunii avute. În timp ce Bolojan înţelege că pentru a fi votat trebuie neapărat să construiască, să modernizeze, să ajute oamenii, să facă economii, primarul Iaşului ne spune că va începe un fel de cruciadă cu un ziarist şi un politician care nu-i împărtăşesc ideile sau nu vor să stea alături de el. Nu credem că interesează pe niciun locuitor al Iaşului, fie că a votat sau nu, dacă Chirica are sau nu dreptate în faţa unui ziarist. Este lipsit de relevanţă practică. Dacă se crede calomniat, dacă se simte denigrat, dacă i-a fost adusă atingere liniştii familiei, mamei de 80 de ani după cum se plânge edilul, era mai nimerit să-l trimită în judecată şi abia apoi dacă câştiga, putea eventual să iasă în faţa opiniei publice şi să se bată cu pumnul în piept. Şi nici atunci nu are vreo relevanţă în faţa opiniei publice, un primar este judecat în funcţie de cât de gospodar este şi nu în funcţie de câte procese ar fi câştigat cu presa.

Mai bine, primarul Chirica scria pe Facebook cum a făcut el o analiză de personal alături de o echipă profesionistă de audit şi a observat că instituţia pe care o conduce are un număr optim de salariaţi sau nu. Era mai potrivit să ne explice de ce sunt atât de multe rude în cadrul Primăriei Iaşi sau de ce are nevoie de tot aparatul de propagandă, demn de Kim Ir-sen sau Kim Jong-un, ca să îşi întreţină imaginea. Ne putea spune că a identificat o soluţie pentru rezolvarea problemelor din trafic şi la ce dată o să fie şi implementată. Nu strica dacă ne clarifica de ce se construiesc blocuri uriaşe în zonele aglomerate fără să fie respectat regimul parcărilor sau de ce Oradea, condusă de Bolojan, dintr-un oraş relativ şters la nivelul anilor 2000 a ajuns să fie unul dintre cele mai bine cotate din ţară, iar clădirile sale să arate de o mie de ori mai interesant faţă de cele din centrul Iaşului. Chirica nu a făcut nimic din toate astea. Absolut nimic. El a găsit că este oportun, după ce s-a văzut cu sacii în căruţă, să ne spună cum se va lupta el cu duşmanii politici sau cu ziariştii incomozi. Este trist pentru Iaşi. Speranţa noastră vine, ca şi în trecut, de la dezvoltarea tehnologică. Cumva, fără să se gândească cineva, fără să planifice şi fără să avem viziunea necesară, Iaşul a fost propulsat într-un pol regional. Toate marile investiţii corporatiste din Iaşi, care ţin oraşul la limita unei supravieţuiri relativ decente, nu sunt meritul vreunui politician. Toate au venit peste noi la fel cum se revarsă apele umflate ale unui râu.

Diferenţa dintre discursul lui Bolojan şi cel al lui Chirica arată de ce Oradea a „decolat”, iar Iaşul nu a apucat încă să îşi cumpere bilet nici pentru cursa din 2024.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Condiţia sincerităţii

Lucian DÎRDALA

Condiţia sincerităţii

Problema este că noi avem alegeri acum, iar campania electorală ar trebui să fie intervalul în care să-i întrebăm pe politicieni cum vor proceda mai încolo. Dacă vrem să ameliorăm funcţionarea sistemului nostru politic, sinceritatea este una dintre condiţiile fundamentale.

Filmuletul zilei

opinii

Memoria Moldovei reloaded (II)

Florin CÎNTIC

Memoria Moldovei reloaded (II)

Dincolo de festivism şi artificii, se cuvine să vedem victoria de la Chişinău a Maiei Sandu printr-o lentilă de Realpolitik, dacă vrem să ne folosească la ceva. Iar arhivele oferă nu numai argumente identitare şi istorice, dar şi sugestii de bună guvernare.

De ce mă ocup cu literatura?

Radu PĂRPĂUȚĂ

De ce mă ocup cu literatura?

Într-un articol pe care l-am publicat cu ani în urmă în „Ziarul de Iaşi” scriam despre profesiunea mea de credinţă ca scriitor. În articolul „Scrisul” vorbeam despre faptul că scrierea literaturii îţi mănâncă toată viaţa. Scrisul şi gândul la scris îţi ocupă tot timpul, te devorează, nu te lasă ziua, îţi omoară nopţile, te chinuie în tren, în taxi, în parc şi vai! la serviciu, peste tot, clipă de clipă, zi de zi. 

Ca-n vis...

Nicolae TURTUREANU

Ca-n vis...

Ieri, o zi în care „m-am simţit”, adică n-am fost aşa nesimţit, ca-n altele. Dar proiectele matinale s-au zburătăcit. Mai întâi, am cedat insistenţelor (de câteva zile) ale „ăstora”, de-a-mi instala un nou program pe computer. La naiba, acum toate-s puse altfel, iar eu umblu ca un elefănţel printre porţelanuri... Şi nu pricep mai nimic. 

pulspulspuls

Unde dai şi unde crapă, după un of exprimat la ceas de seară

Unde dai şi unde crapă, după un of exprimat la ceas de seară

Una scurtă pe azi tot din zona Ţaigherimii, stimaţi participanţi la trafic, dacă tot i-am avut în vizor în ultimele zile pe aceşti băieţi isteţi. 

Caricatura zilei

AFTER ILL

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.