Anvelopa salarială şi plafoanele bugetare
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 05.03.2021

Anvelopa salarială şi plafoanele bugetare

GALERIE
Bostan Ionel1
  • Bostan Ionel1
- +

O execuţie bugetară sub aşteptări, pe primele nouă luni ale anului în curs, a determinat o (a doua) mult necesară rectificare, vitală pentru acoperirea cheltuielilor salariale (publice) şi a necesităţilor funcţionării instituţiilor statului.

 

Poate mai important decât toate este faptul că Executivul a obţinut – prin negociere cu partenerii financiari internaţionali - majorarea deficitului bugetar cu 0,2% din PIB, asigurându-se pe această cale cofinanţarea proiectelor europene. Însă, pentru că din totalul PIB-ului, plafonul cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat trece de 7% (cca. 10 miliarde euro), aducem în discuţie câteva chestiuni adiacente sustenabilităţii salariale. Aceasta, în contextul în care proiectarea bugetului pentru 2014 este în fază avansată de elaborare, iar un nou Acord Stand-By (ASB) dintre România şi FMI (de tip preventiv) deja a fost perfectat. Teoretic, de moment ce este asigurată “ancora” destinată (conform solicitării de ASB) ”menţinerii unor politici macroeconomice solide şi a stabilităţii sectorului financiar, precum şi continuarea reformelor structurale menite să sporească perspectivele de creştere”, complicaţii mari nu ar trebui să apară. Iar, pe de altă parte, inclusiv proiectarea bugetară este una de tip asistat, fiind consultaţi curent reprezentanţii FMI, ai Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale, relativ la diversele scenarii de adoptat. Dacă plafonul cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat este stabilit prin lege (7% din PIB, în anul 2014), evident că odată ce macro-socotelile ne vor indica o creştere de PIB faţă de anul precedent, vor fi majorate şi salariile bugetarilor. Procentul în cauză, vehiculat până în prezent, este de cca. 3%. Aşadar, respectând toate canoanele fiscal-bugetare, anvelopa salarială a anului viitor nu va putea fi mai mare decât cu acest procent, în anul următor (2014). Pe un fundal economic (inclusiv la nivel global) cât se poate de pesimist, putem spune că este bine şi aşa. Dilema zilei pare a fi cum să împărţim suma aferentă creşterii anvelopei salariale din 2014. Adică, mărim salariul fiecăruia din cei cca. 1,2 milioane bugetari cu 3%, ori repartizăm plusul doar celor cu salarii mici (de exemplu, situate sub 1000-1200 lei/lună). Ceea ce observăm este că se conturează o decizie în favoarea ultimei variante. În mare măsură, ţinând cont de realităţile autohtone, argumentul că pentru cei cu venituri situate peste medie – 1000 euro, să spunem – o indexare cu 3% nu ar fi tocmai semnificativă, este valabil. În schimb, s-ar oferi o minimă satisfacţie medicilor rezidenţi, profesorilor debutanţi şi altor categorii cu venituri mici din sectorul bugetar. De altfel, ca dovadă că în materie de salarizare bugetară lucrurile au căpătat o altă abordare, invocăm, în final, şi ceea ce îşi asumă Executivul nostru prin recentul Memorandum de politici economice şi financiare (FMI). Şi anume, că ”vom încerca să implementăm Legea salarizării unitare în sectorul public în limitele anvelopei bugetare existente. Ne angajăm să nu introducem un regim de stimulente la nici o agenţie guvernamentală şi vom amenda Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 74/2013 pentru a elimina stimulentele la ANAF”.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Ajutorul” rusesc

Radu POPESCU

„Ajutorul” rusesc

Mai întâi se discreditează orice ajutor venit din partea României şi a Uniunii Europene, chiar dacă este vorba despre un vaccin omologat în Uniunea Europeană şi care este administrat gratuit populaţiei, pentru ca, ulterior, problema apărută să fie „rezolvată” prin importul a 1.000.000 de doze Sputnik din Rusia, vaccin care apoi va fi administrat, doar contra cost şi printr-o reţea comercială privilegiată, tuturor celor care vor să nu se îmbolnăvească de COVID.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

De la un martie la altul

Alexandru CĂLINESCU

De la un martie la altul

După un an la capătul căruia am văzut că, graţie inteligenţei umane, răul îşi are totuşi leac, e cazul să dăm prioritate lucidităţii, să ne dezbărăm de spaimele iraţionale şi să reîncepem, treptat, să trăim. Normal.

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

George PLEȘU

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

E timpul ca generaţia noastră să ofere o actualizare a identităţii oraşului prin construirea unei noi clădiri care să devină un reper (landmark) pentru comunitate, un punct de atracţie pentru vizitatori şi o ancoră pe harta regiunii, un atu în competiţia cu alte oraşe de talie similară din această zonă a Europei.

Odiseea, „la feminin”?

Nicolae CREŢU

Odiseea, „la feminin”?

Un titlu de carte, în librărie: Odiseea povestită de Penelopa, Circe, Calypso şi celelalte (Ed. Trei, 2020), de Marilu Oliva, trad. Beatrice Baciu. La ce să te aştepţi oare? Feminism, revendicativ, cu „retuşuri”, fie mai blânde, fie brutale, aduse epopeei homerice? Sau, şi mai rău, vreo tentativă de „rescriere” cu efect de intruziune „naratorială”, voit sau nu, „justiţiar” desfigurator? 

pulspulspuls

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

Ehehe, cred că nu se poate să nu ştiţi vorba aia a românului, stimaţi telespectatori: găgăuţă, dacă nu-i fudul, parcă nu e găgăuţă destul. Taare dreptate mai are şi românul ăsta necunoscut câteodată, zău aşa... 

Caricatura zilei

Dosar clasat

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.