anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Studiu prezentat ieri la Iaşi, în cadrul unei conferinţe naţionale

Anxietate, epuizare, depresie: simptome asociate Covid. Studiu prezentat ieri la Iaşi

GALERIE
cadre_medicale_Covid
 • cadre_medicale_Covid
- +

Sunt manifestări nu de care au suferit pacienţi Covid în mod direct, ci de care au fost afectate cadrele medicale din spitalele care s-au ocupat de astfel de pacienţi. Potrivit datelor din acest amplu studiu, prevalenţa acestor simptome a fost astfel: anxietate - 21%, epuizare – 17,5%, depresie - 12%.

 

Anxietate şi depresie - aceestea sunt doar două trăsături ale sindromului Burout întâlnite în perioada pandemiei, la cadrele medicale de la Spitalul de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva din Iaşi. Aceasta reiese dintr-un studiu realizat de specialiştii din cadrul unităţii medicale amintite, din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Gr.T. Popa”, ai Spitalului Clinic “Sfântul Spiridon” şi din cadrul Fundaţiei COTE. Scopul studiului, prezentat în cadrul celei de-a XI-a ediţii a Conferinţei Naţionale de Patologie Infecţioasă, ce se desfăşoară la Iaşi în aceste zile, este de a scoate în evidenţă modul în care pandemia COVID-19 a afectat psiho-emoţional personalul unui spital universitar din prima linie în lupta cu noul coronavirus.

Cifrele studiului

Astfel, a fost realizat un sondaj transversal incluzând 252 de profesionişti din domeniul sănătăţii după un an de pandemie. A fost analizată prevalenţa şi factorii asociaţi cu suferinţa psihologică legată de munca în rândul grupului de studiu. Majoritatea participanţilor la studiu au fost femei (87.3% - 220). Vârstă medie a fost de 38 ani. Majoritatea respondenţilor erau căsătoriţi. O proporţie ridicată dintre respondenti a avut o diploma de licenţă pentru studii superioare, respectiv 49%, absolvenţi de studii liceale 42%, iar 9% dintre participanţi au avut studii medii. Statutul profesional al participanţilor la studiu este de medici specialişti şi medici rezidenţi - 35.7%, asistenţi medicali - 35.3%, infirmieri - 9.52%, brancardieri - 2.77%, şi alţii - 16.71% (economişti, farmacişti, jurişti, psihologi, kinetoterapeut).

Potrivit concluziilor studilui, ca urmare a analizei cantitative şi calitative a datelor, s-au evidenţiat aspecte care ţin de anxietate (21.03% - 53 de participanţi), epuizare (17.46% - 44 de participanţi) şi depresie (11.9% - 30 de participanţi). Tot potrivit studiului, suprasolicitarea şi epuizarea la locul de muncă corelate cu elementele de anxietate şi depresie s-a regăsit în rândul personalului auxiliar (infirmieri/îngrijitori). În rândul personalului medical cu studii superioare aflat la începutul carierei (medici rezidenţi) s-au evidenţiat cu precădere elemente de anxietate şi mai puţin de epuizare psihoemoţională.

Alte concluzii

De remarcat este faptul că, în cadrul studiului, nu au fost identificate persoane care să ajungă la epuizare extremă la spital, pe de o parte datorita bunei rezilienţe, iar pe de altă parte, unui program bine gândit de muncă şi odihnă şi posibilităţii ca în perioada pandemică să fie suplimentat numărul personalului medical. “Totuşi, presiunea psihologică la locul de muncă precum şi cea resimţită după limitarea şi restricţionarea mobilităţii pe perioade mai scurte sau mai lungi, au avut impact asupra stării psihoemoţionale a angajaţilor din domeniul sanitar, fiind necesare reevaluări ulterioare psihologice şi susţinere psihologică din partea echipei secvenţial la sfârşitul pandemiei şi postpandemic", se precizează în studiul respectiv. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.