anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Anxietatea și depresia, cauza bolilor cronice în rândul femeilor și tinerilor

GALERIE
anxietate 1
 • anxietate 1
- +

Femeile de toate vârstele și tinerii care suferă de tulburări psiho-emoționale sunt mai predispuși să dezvolte anumite boli cronice, potrivit unei noi cercetări.

Cercetătorii unui studiu retrospectiv publicat în revista JAMA Network Open au analizat datele de sănătate a peste 40.000 de adulți din Olmsted County din Minnesota. Această bază de date colectează în permanență informații medicale de la persoanele care locuiesc în respectivul comitat.

Altfel, echipa de cercetare a împărțit adulții în trei grupe de vârstă în funcție de sex: 20, 40 și 60 de ani. Participanții au fost împărțiți în continuare în patru grupuri: cei cu anxietate; depresie; anxietate și depresie; sau nici anxietate, nici depresie.

Femeile și tinerii, predispoziție la afecțiuni cronice

Potrivit studiului, femeile din toate cele trei grupe de vârstă și bărbații în vârstă de 20 de ani care aveau fie depresie, fie anxietate și depresie au prezentat un risc semnificativ mai mare de a dezvolta o afecțiune cronică, în comparație cu participanții fără anxietate sau depresie.

Unele dintre cele 15 afecțiuni cronice observate în cadrul studiului au inclus hipertensiunea, astmul, boala pulmonară obstructivă cronică și majoritatea cancerelor.

"Avem tendința de a ne gândi la tineri ca fiind vitali, în formă și sănătoși. De asemenea, avem tendința de a crede că afecțiunile medicale cronice afectează doar persoanele în vârstă. Din păcate, pentru persoanele care suferă de boli mintale, realitatea poate arăta cu totul altfel", a declarat Jasmin Wertz, lector de psihologie la Școala de Filosofie, Psihologie și Științe ale Limbajului de la Universitatea din Edinburgh din Marea Britanie, care însă nu a fost implicată în acest studiu.

Dintre toate femeile participante la studiu, femeile în vârstă de 20 de ani aveau cele mai mari șanse de a dezvolta boli cronice dacă aveau atât anxietate, cât și depresie, cu o creștere de peste 61% a riscului, în comparație cu participantele fără niciuna dintre cele două tulburări psihice. Femeile în vârstă de 60 de ani erau cel mai puțin predispuse dacă aveau doar anxietate, cu o creștere de peste 5% a riscului în comparație cu participantele care nu aveau nici anxietate, nici depresie, mai notează sursa menționată.

Dintre bărbații participanți la studiu, cei cu anxietate și depresie din grupa de vârstă de 20 de ani au fost cei mai predispuși să dezvolte o afecțiune cronică, cu o creștere a riscului de aproape 72% în comparație cu grupul de control, iar bărbații cu anxietate din grupa de vârstă de 60 de ani au fost cei mai puțin predispuși, cu o scădere a riscului de peste 8%.

Ipoteze plauzibile pentru cauzele descoperite

Cercetătorii nu au reușit să determine de ce femeile au mai multe șanse să fie afectate decât bărbații, dar există câteva ipoteze posibile, a spus autorul studiului, Dr. William Bobo, profesor de psihiatrie și președinte și consultant al departamentului de psihiatrie și psihologie de la Clinica Mayo din Jacksonville, Florida.

Factorii hormonali, biologici și psihologici pot juca un rol important, a adăugat Bobo. Participanții cu anxietate și depresie au fost, de asemenea, afectați de mai multe boli cronice, nu doar de una sau două, a mai spus acesta. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Celălalt război (I)

Cătălin ONOFREI

Celălalt război (I)

Când memele ucid genele.

opinii

Şoc şi groază…

Briscan ZARA

Şoc şi groază…

Nu e de râs, e de fapt de plâns. Orice dependenţă e rea, chiar şi aceea faţă de propriul copil. Şi cu cât mediul în care trăim e mai sigur, cu atât uităm faptul că acel om nu e făcut să stea cu noi, ci să trăiască fără noi. Datoria noastră e să îl învăţăm să zboare nu să îl ţinem în aer agăţat de sfori. E greu să înţelegem asta, dar nu e imposibil...

Opt ore în Turnul Babel

Cristina DANILOV

Opt ore în Turnul Babel

Extrovertiții au mai multe șanse să dea instantaneu o soluție unei probleme. Introvertiții, pe de altă parte, se simt mai confortabili când iau decizii bine gândite. Nu le place să fie zoriți, repeziți și puși la colț doar fiindcă nu-s ca șeful iute ca piperul. Pentru extrovertiți, recunoașterea socială și sprijinul colegilor sunt deosebit de importante. Pentru introvertiți, acest lucru este, de asemenea, valoros, dacă există, dacă nu, nu vor suferi, ei își pot face treaba oricum, cu sau fără aprecieri și statui prea multe.

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.