Apa care imbolnaveste

luni, 08 decembrie 1997, 00:00
3 MIN
 Apa care imbolnaveste

Conform normelor sanitare, concentratia de nitriti din apa nu trebuie sa depaseasca 45 de miligrame/ litru. In urma testului facut de Ministerul Sanatatii s-a constatat ca in judetul Botosani concentratia de nitriti depaseste un gram pe litru de apa, ceea ce, dupa parerea medicilor, este extrem de grav. Acelasi test a aratat ca doar 20% din sursele de apa din judet corespund stas-ului, restul acestora prezentind concentratii mari de nitriti sau nitrati (substante chimice intermediare azotoase), foarte periculoase pentru sanatate.
Dr. Stelian Condrea, seful Laboratorului de igiena mediului din cadrul Inspectoratului de Sanatate Publica Botosani, ne-a declarat: "Din 100 de bolnavi, 35 sint din cauza apei. In reteaua de apa de la Siret nu exista o concentratie periculoasa de nitriti, insa desele avarii ale conductelor de apa contribuie la contaminarea apei cu microbi". Medicul primar pediatru Tamara Ciofu, de la Spitalul de Copii Botosani, afirma ca la spitalul respectiv se inregistreaza saptaminal cel putin doua cazuri de intoxicatii cu nitriti. Afirmatia este sustinuta de directorul spitalului, dr. Ligia Ursuleanu, care adauga ca majoritatea cazurilor de intoxicari au avut loc in mediul rural. Precizam ca in unele cazuri intoxicatia cu nitriti este doar un prim diagnostic, pentru ca, asa cum spunea si dr. Ciofu, aceasta a fost semnalata si la copii care aveau o alta cauza principala de imbolnavire, cum ar fi afectiunile respiratorii sau digestive. Medicii spun ca nu se cunoaste cu exactitate numarul copiilor afectati de nitritii din apa potabila. Unii din ei au decedat, dar specialistii spun ca nu se poate stabili daca moartea a survenit doar din cauza intoxicatiei cu nitriti. Dr. Tamara Ciofu mentiona ca "apa infestata cu nitriti are efect toxic asupra hemoglobinei din hematii, ducind la crearea unui produs relativ stabil, methemoglobina, care, acumulat in organism, poate duce la moarte. Intrucit este un compus ireversibil, desfacerea methemoglobinei necesita prezenta unei substante reducatoare ca vitamina C sau albastrul de metil. Acest lucru este posibil doar la Reanimare, la spital, tratamentul fiind intravenos, prin perfuzii."
Nitritii ajung in apa de baut datorita ingrasamintelor naturale si sintetice azotoase, amplasarii necorespunzatoare a grajdurilor, closetelor, platformelor de gunoi sau puturilor absorbante, precum si prin poluari organice masive din preajma surselor de apa. Dr. Condrea sublinia ca o cauza a cresterii numarului de intoxicatii in mediul urban este mentinerea unor sisteme de colectare si neutralizare a reziduurilor lichide si solide in contradictie cu normele tehnico-sanitare. "Orice cantitate de materii organice ajunsa in mediu prin mijloacele de autopurificare (flora microbiana unificatoare) este supusa procesului de mineralizare mai intii in nitriti, apoi in nitrati si amoniac. Cei care se imbolnavesc sint de obicei copiii de la zero la un an, la care dilutia laptelui praf sau a laptelui de vaca se face cu apa infestata. Exista forme usoare ale bolii, forme medii si forme grave, chiar mortale. Gravitatea bolii consta in faptul ca nitritul ajuns in singe blocheaza hematiile si singele nu mai poate fi oxigenat". Dr. Condrea sustine ca nu numai copiii sufera din cauza intoxicatiilor cu nitriti.
Nitritul ajuns in intestinul omului se transfirma intr-un produs numit nitrozamina, care provoaca diferite forme de cancer, printre care cel de colon. De remarcat ca in prezent, la sectia Oncologie a Spitalului Judetean se inregistreaza 36 de cazuri de cancer de colon, din care 26 provin de la tara. Boala se manifesta prin cefalee, greturi, diaree, cianoza (albastrirea fetei) si tulburari de respiratie. Tiganii sint mai greu de depistat, datorita tenului mai inchis. Foarte multi tigani sint din zonele Cosula-Copalau si Albesti-Trusesti. Cu trei zile in urma a fost internata o fetita in virsta de o luna, Malvina Iancu din Cosula, care a fost intoxicata cu nitriti.
Mentionam ca parintii copiilor depistati cu intoxicatie cu nitriti sint obligati sa duca probe din sursa de apa infestata la ISP (Sanepid), dupa care se prezinta, cu buletinul de analiza la medicul de la spital, care le spune daca mai pot bea apa din sursa respectiva. Fiindca cei mai multi copii intoxicati sint de la tara, medicii sint de parere ca "reteaua de alimentare cu apa din sate este neglijata". Din cauza apei potabile infestate cu microbi, pe linga intoxicatiile cu nitriti se inregistreaza si alte boli, la fel de periculoase. Dr. Elena Cartaleanu, seful sectiei Prescolari, de la Spitalul de Copii, este de parere ca majoritatea cazurilor de hepatita A, dizenterie si parazitoze intestinale se datoreaza apei contaminate. (G.C.)

top Local News

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii