anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 06.07.2022

Apă cu porţia în zona Bârnova! Problemele de alimentare de aici nu au fost rezolvate

GALERIE
rationalizare apa
 • rationalizare apa
- +

Pentru ieşenii care şi-au construit case în Bârnova, problema alimentării cu apă ar putea rămâne fără soluţie. La primul semn de caniculă, ApaVital anunţă introducerea unui program de furnizare a apei pentru doar câteva ore pe zi. Deşi în ultimii ani s-a investit aproape un milion de lei în construirea unui nou rezervor şi a unei conducte de aducţiune a apei. Un anunţ privind raţionalizarea apei a fost făcut şi ieri, când temperaturile au depăşit 30°C. Conform acestuia, în satele Bârnova, Pietrărie, Todirel şi Cercu apa urma să curgă doar în intervalul orar 5-10 şi 17-22. „Anunţul în sine a fost dat pentru că, de fiecare dată când se încălzeşte, populaţia din zonă foloseşte apa şi pentru udarea grădinilor, ceea ce duce la creşterea consumului şi implicit la probleme în furnizare. Capacităţile de stocare se epuizează repede şi, în lipsa unei raţionalizări, apa s-ar putea întrerupe oricând. Am avut probleme de acest gen sâmbătă. Luni nu a fost cazul, dar anunţul a fost publicat pe site spre atenţionarea consumatorilor“, a declarat purtătorul de cuvânt al ApaVital, Răzvan Manolache.

Rezolvare pe jumătate

Pentru rezolvarea problemei alimentării cu apă, furnizorul de servicii de apă-canal a finalizat anul trecut o investiţie de 944.000 de lei în zona Bucium. Aceasta viza construirea unui rezervor cu o capacitate de 1.500 mc şi a unei conducte de aducţiune de 4,5 km pentru alimentarea acestuia. Investiţia a rezolvat însă problema doar pe jumătate. Astfel, rezervorul asigură apă doar pentru zona Bucium şi satul Vişani din Bârnova. Centrul comunei şi satele Pietrărie, Todirel, Cercu şi Păun primesc apă prin intermediul a trei rezervoare, cu o capacitate totală de doar 250 mc. „Pentru noi, nu se justifică o investiţie în plus, pentru că problemele apar doar atunci când este foarte cald. Dacă oamenii ar înţelege şi nu şi-ar mai uda grădinile cu apă de la robinet, totul ar fi bine. Noi prestăm un serviciu public, ceea ce înseamnă să furnizăm apă unui număr cât mai mare de oameni. Nu ne interesează neapărat să vindem cât mai multă apă. Altfel, noi am triplat în ultimul an cantitatea de apă livrată în zona respectivă“, a spus Manolache.

Interzis udatul grădinii

Regulamentul de funcţionare a Asociaţiei Regionale a Serviciilor de Apă-Canal prevede aplicarea de amenzi clienţilor care folosesc apa şi în alte scopuri decât cel exclusiv menajer. Amenzile se pot ridica la 500-1.000 de lei, putând fi aplicate de autorităţile locale. „Nu am dat nicio amendă de acest gen. Ar fi şi nu ştiu cum să amendezi omul că foloseşte apa. Apoi, chiar nu se udă grădinile excesiv, astfel încât să stăm pe capul lor. Noi încercăm, din resurse proprii, să extindem reţeaua de apă şi să o îmbunătăţim, dar fondurile sunt cele care sunt“, a spus Gheorghe Cazacu, primarul comunei.

Comuna Bârnova nu este singura în care vara apa se evaporă din conducte. ApaVital a anunţat ieri şi restricţionarea furnizării apei în zona Tomeşti şi în satul Hlincea. Pe toată durata caniculei, apa va fi furnizată în intervalele orare 6-10 şi 17.30-22 către utilizatorii din localităţile Tomeşti, Chicerea, Goruni, Vlădiceni şi Hlincea. „Decizia trecerii la un program de furnizare a apei are la bază dorinţa de reducere la minim a numărului de gospodării afectate, precum şi evitarea distrugerii echipamentelor de alimentare cu apă. ApaVital face un nou apel către clienţi de a consuma apa raţional, doar în scopuri strict menajere. În caz contrar, utilizatorii situaţi în zonele înalte sau la capetele de reţea sunt în pericol de a nu beneficia de apă din cauza consumului exagerat“, au precizat reprezentanţii ApaVital.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre cotele de gen

Despre cotele de gen

În principiu, nu ar trebui să ne iluzionăm că introducerea cotelor de gen ar perturba prea mult mecanismele clientelare care continuă să inspire, în România, recrutarea şi promovarea politică.

opinii

Noaptea de Sânziene

Florin CÎNTIC

Noaptea de Sânziene

Într-un răspuns adresat lui Şerban Cioculescu, care criticase Itinerariul său spiritual, Mircea Eliade spunea: „nu scriem un tratat asupra esenţei funcţiunilor spirituale; ci trasăm linii de orientare pe o hartă nelămurită”. Şi noi.

Visez, scriu... (I)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Visez, scriu... (I)

Odată cu vârsta caut tot mai abitir lucrurile vechi, trecute şi aflate în derivă. Visez, scriu. Constat tot mai clar chestiunea asta. Mai bine zis, mai evident, mai pregnant, căci clar nu e nicidecum. Ba chiar înceţoşat, ca prin sită. 

Vacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (I)

Alex VASILIU

Vacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (I)

Însemnările de astăzi pot începe cu o întrebare: este bine că există pe meleagurile româneşti atâtea festivaluri? Răspunsul nu poate fi, în principiu, decât afirmativ. Deşi inflaţia acestor întâmplări (şi în domeniul artistic) poate slăbi interesul publicului, care nu mai percepe la adevăratele dimensiuni semnificaţiile de eveniment, există spaţiu de desfăşurare pentru oricine are idei interesante, originale.

pulspulspuls

Hopa: se conturează un tandem surpriză în politichia mâloasă de Bahlui!

Hopa: se conturează un tandem surpriză în politichia mâloasă de Bahlui!

Vă povesteam noi ieri aicea, stimaţi telespectatori, despre cum au apărut pe piaţa politichiei de Bahlui primele semne ale conturării unui viitor tandem de candidaturi Cejău-Premărie, în persoanele stimabililor Măricel-Mihăiţă. 

Caricatura zilei

Conferința lui Iohannis

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.