Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

duminica, 03.03.2024

Apa de la robinetele sălilor de operaţie din clinica Marelui Ars era contaminată

GALERIE
apa robinet
  • apa robinet
- +

Clinica Marelui Ars de la Iaşi mai stă închisă cel puţin până la începutul săptămânii viitoare. Probele epidemiologice conforme au fost găsite la apa de la unele robinete ale blocurilor operatorii. Asta după ce clinica a fost reabilitată timp de opt ani.

 

Decizia de a închide clinica imediat după deschiderea oficială aparţine conducerii Spitalului Clinic de Urgenţe „Sfântul Spiridon“. Potrivit declaraţiilor managerului Ioan Bârliba, după deschidere, clinica a intrat într-un proces de dezinfecţie major care a durat aproape patru zile. „Concomitent cu această activitate de dezinfecţie imediată, după vizită, am luat probe din apă şi din aer, şi fireşte probele la acea vreme nu erau negative, ci pozitive, adică acolo era o încărcătură bacteriană care trebuia îndepărtată. După fluxul de peste 200 de oameni de la deschidere, am recurs la o acţiune totală de dezinfecţie a suprafeţelor, inclusiv terminal, şi aşa mai departe. Asta a durat aproape patru zile.

Rezultatul la probe l-am primit în a şasea zi. La aer au ieşit negative, dar în schimb au ieşit pozitive la apă, dar nu chiar la toate robinetele“, a explicat ec. Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sfântul Spiridon“. Probele au fost prelucrate nu de Direcţia de Sănătate Publică, ci de laboratorul epidemiologic propriu al spitalului, a adăugat Bârliba. De altfel, acest fapt este confirmat şi de comunicatul Ministerului Sănătăţii „Având în vedere faptul că, la inaugurarea secţiei de clinice din data de 16 octombrie 2019, au participat mai multe persoane care au vizitat secţia fără echipamente corespunzătoare, a fost necesară dezinfecţia ulterioară a spaţiului. După acest proces, în 18 şi 19 octombrie au fost prelevate de către SPIAM din cadrul unităţii sanitare prima serie de probe de sanitaţie şi microfloră care au fost conforme“, se arată în comunicat.

Ministerul recunoaşte, nu sunt suficienţi angajaţi

Faptul că deschiderea oficială a clinicii a fost făcută în pripă, arată şi faptul că necesarul de personal angajat este insuficient pentru ca aceasta să poată funcţiona în proporţie de 100%. În momentul de faţă, sunt scoase la concurs aproximativ 30 de posturi de asistenţi medicali, peste 10 posturi de infirmiere şi brancardieri şi alte câteva posturi de medici la a doua specialitate. În ceea ce priveşte personalul angajat, unitatea de arşi din cadrul secţiei clinice are asigurat normativul minim de personal de specialitate, dar pentru asigurarea unui act medical de calitate este necesară o suplimentare a acestuia. În prezent, există în derulare un proces de selecţie a personalului de specialitate.

Mai mult, prin programul Băncii Mondiale şi cu sprijinul Ambasadei Franţei şi al centrelor de profil din Franţa, la începutul anului 2019, cinci cadre medicale de la noul centru din Iaşi (medici de anestezie - terapie intensivă, chirurgi plasticieni, asistente medicale) au beneficiat de stagii de pregătire în domeniu în centre de mari arşi din Franţa. De asemenea, a fost agreat cu reprezentanţii centrelor de specialitate din Franţa ca ulterior operaţionalizării acestui centru să beneficieze de expertiza acestora în lucru în cadrul centrului. Ca urmare, secţia clinică este funcţională în cazul apariţiei unor cazuri de pacienţi cu arsuri grave, a recunoscut Ministerul Sănătăţii prin Biroul de Presă. Precizăm că Clinica Marelui Ars a fost inaugurată pe 16 octombrie, iar lucrările de reabilitare şi modernizare care au durat aproape opt ani au costat în total peste 50 de milioane de lei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Tehnologia şi hoţia

Nicolae GRECU

Tehnologia şi hoţia

Pe lângă fapul că sistemele VAR sunt la început de drum şi disponibile la progres, ai noştri manageri de la FRF şi-au furat căciulile preferând softuri ieftine şi proaste.

opinii

Împăratul e (din nou) gol!

Lucian LEUȘTEAN

Împăratul e (din nou) gol!

I se spune Dumnezeu. Sau Împăratul. Nu acceptă să fie contrazis. I se pare că e de neînlocuit. Deși e în prag de pensie, vrea al treilea mandat la conducerea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Se laudă continuu cu marile lui realizări. Tocmai i s-a tipărit o carte de 300 de pagini în cadrul căreia ne explică cele 80 de cazuri în care ne-a făcut un mare bine. Nu a existat nicio situație, evident, în care să fi greșit. Nu a călcat strâmb niciodată vreme de opt ani. Nici nu prea îl merităm, la cât de bun e. Cine îl critică nu e doar un ingrat, ci chiar un potențial infractor. Pentru că el e Legea, e singurul care o înțelege și o explică neofiților, adică nouă, tuturor celorlalți. E Tudorel Toader.

Spaţiul sacru (2)

arh. Ionel OANCEA

Spaţiul sacru (2)

Pentru a răspunde la întrebarea „în ce măsură utilizarea unui nou material de construcţie în arhitectura bisericilor poate duce la viziuni înnoitoare fără ca procesul să producă discontinutăţi în tradiţia spaţiului sacru”, îmi pare relevantă povestea bisericii de lemn din Albac, satul martirului Horia, el însuşi meşter în construirea bisericilor de lemn. 

Pas cu pas, către o mascaradă electorală

Alexandru CĂLINESCU

Pas cu pas, către o mascaradă electorală

E drept că cele două partide, dar mai ales PSD-ul, au datorii mari faţă de Iohannis: le-a înlesnit (ce zic: le-a năşit) alianţa şi a facilitat instalarea PSD-ului în poziţie de forţă. După ce că au un bilanţ jalnic, cele două mandate ale lui Iohannis ne aruncă înapoi, în vremurile partidului unic. Dar cine putea bănui, în 2014, ce voia să însemne, pentru Iohannis, o guvernare „pas cu pas”?

pulspulspuls

Azi, ediţie specială, de uichend şi de primăvară: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţiile ieşene?

Azi, ediţie specială, de uichend şi de primăvară: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţiile ieşene?

E uichend azi, atunci fără politichie, aşa cum am stabilit! ca să ne tihnească, şi să mai şi râdem olecuţă, nu numai să ne încruntăm, nu-i aşa. Iar pe azi, dacă tot a început şi primăvara calendaristică, am zis să facem şi noi aicea o ediţie tematică: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţii. Deci, să începem!

Caricatura zilei

Mărțișor

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri