anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Apa de la robinetele sălilor de operaţie din clinica Marelui Ars era contaminată

GALERIE
apa robinet
 • apa robinet
- +

Clinica Marelui Ars de la Iaşi mai stă închisă cel puţin până la începutul săptămânii viitoare. Probele epidemiologice conforme au fost găsite la apa de la unele robinete ale blocurilor operatorii. Asta după ce clinica a fost reabilitată timp de opt ani.

 

Decizia de a închide clinica imediat după deschiderea oficială aparţine conducerii Spitalului Clinic de Urgenţe „Sfântul Spiridon“. Potrivit declaraţiilor managerului Ioan Bârliba, după deschidere, clinica a intrat într-un proces de dezinfecţie major care a durat aproape patru zile. „Concomitent cu această activitate de dezinfecţie imediată, după vizită, am luat probe din apă şi din aer, şi fireşte probele la acea vreme nu erau negative, ci pozitive, adică acolo era o încărcătură bacteriană care trebuia îndepărtată. După fluxul de peste 200 de oameni de la deschidere, am recurs la o acţiune totală de dezinfecţie a suprafeţelor, inclusiv terminal, şi aşa mai departe. Asta a durat aproape patru zile.

Rezultatul la probe l-am primit în a şasea zi. La aer au ieşit negative, dar în schimb au ieşit pozitive la apă, dar nu chiar la toate robinetele“, a explicat ec. Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sfântul Spiridon“. Probele au fost prelucrate nu de Direcţia de Sănătate Publică, ci de laboratorul epidemiologic propriu al spitalului, a adăugat Bârliba. De altfel, acest fapt este confirmat şi de comunicatul Ministerului Sănătăţii „Având în vedere faptul că, la inaugurarea secţiei de clinice din data de 16 octombrie 2019, au participat mai multe persoane care au vizitat secţia fără echipamente corespunzătoare, a fost necesară dezinfecţia ulterioară a spaţiului. După acest proces, în 18 şi 19 octombrie au fost prelevate de către SPIAM din cadrul unităţii sanitare prima serie de probe de sanitaţie şi microfloră care au fost conforme“, se arată în comunicat.

Ministerul recunoaşte, nu sunt suficienţi angajaţi

Faptul că deschiderea oficială a clinicii a fost făcută în pripă, arată şi faptul că necesarul de personal angajat este insuficient pentru ca aceasta să poată funcţiona în proporţie de 100%. În momentul de faţă, sunt scoase la concurs aproximativ 30 de posturi de asistenţi medicali, peste 10 posturi de infirmiere şi brancardieri şi alte câteva posturi de medici la a doua specialitate. În ceea ce priveşte personalul angajat, unitatea de arşi din cadrul secţiei clinice are asigurat normativul minim de personal de specialitate, dar pentru asigurarea unui act medical de calitate este necesară o suplimentare a acestuia. În prezent, există în derulare un proces de selecţie a personalului de specialitate.

Mai mult, prin programul Băncii Mondiale şi cu sprijinul Ambasadei Franţei şi al centrelor de profil din Franţa, la începutul anului 2019, cinci cadre medicale de la noul centru din Iaşi (medici de anestezie - terapie intensivă, chirurgi plasticieni, asistente medicale) au beneficiat de stagii de pregătire în domeniu în centre de mari arşi din Franţa. De asemenea, a fost agreat cu reprezentanţii centrelor de specialitate din Franţa ca ulterior operaţionalizării acestui centru să beneficieze de expertiza acestora în lucru în cadrul centrului. Ca urmare, secţia clinică este funcţională în cazul apariţiei unor cazuri de pacienţi cu arsuri grave, a recunoscut Ministerul Sănătăţii prin Biroul de Presă. Precizăm că Clinica Marelui Ars a fost inaugurată pe 16 octombrie, iar lucrările de reabilitare şi modernizare care au durat aproape opt ani au costat în total peste 50 de milioane de lei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Să ne pregătim pentru ce-i mai rău

Pavel LUCESCU

Să ne pregătim pentru ce-i mai rău

La anumite intervale de timp, istoria pare să-şi iasă din minţi. Nu suntem departe, dimpotrivă, de un asemenea moment. Îl întrezărim şi îl simţim deja, dar e abia începutul. Nu ştim cât va dura mica apocalipsă, nu ştim de fapt nici cât de mică sau mare va fi şi nici cum voi ieşi din ea. Cei care vom ieşi. Dar ne putem pregăti, învăţând sau reînvăţând să fim mai buni. Cu ceilalţi şi cu noi înşine.

opinii

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

Iaşi, oraşul teilor

George PLEȘU

Iaşi, oraşul teilor

În niciun oraş rolul teilor nu este atât de important ca la Iaşi. Şi nu doar prin legătura cu Teiul lui Eminescu şi importanţa pe care poetul, sub influenţa folclorului german, unde era considerat copacul îndrăgostiţilor, a atribuit-o acestei specii. Ci prin modul în care mirosul teilor devine parte din patrimoniul intangibil al oraşului. Nu există ieşean, născut aici sau venit din alte părţi, ba chiar studenţi sau turişti, care să fi trecut în iunie prin capitala Moldovei şi să nu aibă amintiri unice legate de teii în floare.

Omul textual, noul protagonist postmodern

Codrin Liviu CUȚITARU

Omul textual, noul protagonist postmodern

Omul textual nu are o identitate stabilă, el migrează tipologic, în universul ficţional. Nu-şi arată niciodată fizionomia. Preferă imaginea „haşurată”, decompusă în „aburul” literaturii. Bret Easton Ellis este, indubitabil, unul dintre cei mai mari prozatori contemporani, un postmodernist pur-sânge.

pulspulspuls

Saga Jiji&Mihăiţă - Nepoţelu’ revine în prim-plan: noi ponturi pentru vechi piste

Saga Jiji&Mihăiţă - Nepoţelu’ revine în prim-plan: noi ponturi pentru vechi piste

La cererea publicului, stimaţi telespectatori, revenim la cele spuse aicea pe la începutul săptămânii curente referitor la destinul tragi-cosmic al şmenului penal Skoda şi la rolul unui procurorel nepoţel al unei inculpate conţilieră personală de actual edil şef. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.